Καυστικό δημοσίευμα από Spiegel για την Ελλάδα: «Ο Ερντογάν βάζει τις φωνές και ο Τσίπρας πάει πάσο»

Καυστικό δημοσίευμα από Spiegel για την Ελλάδα: «Ο Ερντογάν βάζει τις φωνές και ο Τσίπρας πάει πάσο» Facebook Twitter
SOOC
0

Ένα ιδιαίτερα σκληρό δημοσίευμα κατά της κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού με αφορμή την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Όταν η εύνοια του Ερντογάν είναι πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα» είναι ο τίτλος ιδιαίτερα καυστικού για τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση άρθρου του Spiegel με αφορμή την υπόθεση των «8». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό: «Με όλα τα μέσα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αρνηθεί σε Τούρκους στρατιωτικούς την παροχή ασύλου. Προφανώς πρέπει να θυσιαστούν τα δικαιώματά τους για να κατευναστεί ο Ερντογάν».

Το άρθρο υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποτάσσεται στις επιταγές της Άγκυρας: «Ο Ερντογάν βάζει τις φωνές και ο Τσίπρας πάει πάσο», γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένως την έκδοση των στρατιωτικών με την κατηγορία ότι είναι πραξικοπηματίες. «Η Ελλάδα διαβεβαίωσε την τουρκική κυβέρνηση ότι θα συνεργαστεί μαζί της στην υπόθεση.

Η Αθήνα χρειάζεται την Άγκυρα ως αξιόπιστο εταίρο, κυρίως δεδομένης της προσφυγικής κρίσης και της προσπάθειας να διατηρηθεί στο Αιγαίο η ηρεμία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι Τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του. Πλέον όμως, και με δεδομένη την καταρχήν αναίρεση της απόφασης για το άσυλο, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εξαντλεί όλες τις νομικές της δυνατότητες προκειμένου να τους αρθεί το δικαίωμα παραμονής».

Σύμφωνα με το Spiegel η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ακόμη και να υιοθετεί τα επιχειρήματα των τουρκικών αρχών κατά των «8». Στη σχετική αίτηση για την ακύρωση του ασύλου επαναλαμβάνεται η κατηγορία της Άγκυρας ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες ενώ υπάρχει παραπομπή και στις υποτιθέμενες αποδείξεις τις οποίες έχει κρίνει ήδη ως ανεπαρκείς ο Άρειος Πάγος.

«Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες», είπε το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Ξαφνικά, επισημαίνει το Spiegel, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πιστέψει ακόμη και τις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι οι στρατιωτικοί θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία, και αυτό παρότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταλήξει ήδη στο αντίθετο συμπέρασμα.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την κατακραυγή από τον χώρο των δικηγόρων, οργανώσεων αρωγής, διανοούμενων αλλά και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γράφει το Spiegel, επισημαίνοντας ότι «οι δικηγόροι των στρατιωτικών εκφράζουν φόβους ότι θυσιάζονται τα δικαιώματα των Τούρκων για να μετριαστεί η οργή του Ερντογάν. 

«Εάν η κυβέρνηση ανησυχεί τόσο πολύ για τις συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσφυγική κρίση, τότε θα μπορούσε να στείλει τους "8" πίσω στην Τουρκία αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα και μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας ενεργεί με αυτό τον τρόπο μόνο και μόνο για να πει στο τέλος στον Ερντογάν ότι έκανε ό,τι μπορούσε στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών. «Το παρελθόν όμως έχει δείξει ότι ο Ερντογάν δεν συμβιβάζεται με το επιχείρημα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», σχολιάζει το Spiegel.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM