Σακελλαρίδης: Καμία κωλοτούμπα για το χρέος

Σακελλαρίδης: Καμία κωλοτούμπα για το χρέος Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
5

Η «πολιτική θέση» της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερά η διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στον απόηχο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στους Financial Times.

«Δεν υπάρχει καμία στροφή, δεν υπάρχει καμία κωλοτούμπα», τόνισε, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη θέση της διαγραφής τόσο στις επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι, όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις.

Διευκρίνισε ότι ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος στη συνέντευξή του φαίνεται να προτείνει ανταλλαγή παρά διαγραφή του χρέους, αναφέρεται σε «τεχνικές» που έχουν ως στόχο να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να μειωθεί το βάρος που φέρουν οι Έλληνες πολίτες.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Κωλοτούμπα το βλέπουν μόνο οι κοντόφθαλμοι ή αυτοί που θέλουν να πουλήσουν καμιά φυλλάδα παραπάνω δημιουργώντας καταστάσεις πόλωσης. Η πρόταση Βαρουφάκη πάντα έλεγε πως το χρέος στο ΔΝΤ και τους εταίρους πρέπει να πληρωθεί, καθώς δεν φταίνει οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών να πληρώνουν για τις ηλιθιότητες και τις απατεωνιές των κυβερνήσεων μας, ότι το χρέος απέναντι στην ΕΚΤ δημιουργήθηκε ηλιθίως από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την ΕΚΤ και πρέπει να επανεξεταστεί και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει βιώσιμο το χρέος είναι να συνδεθεί με την ανάπτυξη.Το μόνο που άλλαξε ήταν η ρητορική περί "κουρέματος" ώστε να ικανοποιηθεί η Γερμανία και να μπορέσει η Μέρκελ να "πουλήσει" το σχέδιο αυτό στο εσωτερικό της δείχνοντας ότι με τη σκληρή της στάση οι Έλληνες υποχωρούν στις ακραίες θέσεις τους ενώ στην ουσία εφαρμόζονται στο ακέραιο.Αυτό λέγεται διπλωματία, όχι κωλοτούμπα.
Άσε μας ρε Σακελλαρίδη που δουλεύεις τους ψηφοφόρους σου μέσα στην μούρη τους. Ήμαρτον πια, τα ίδια με τους προηγούμενους, αντί να παραδεχτείτε ανοιχτά ότι η πρόταση Βαρουφάκη (με την οποία είμαι απόλυτα σύμφωνος και θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο αυτή την στιγμή) είναι η συμβιβαστική λύση για όλους, συνεχίζεις να μας λές ότι ανατέλλει ο ήλιος από την δύση.
Το κούρεμα είναι μέρος της πρότασης Βαρουφάκη, απλά δε θα γίνει με μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να γίνει δεκτό από τους εταίρους. Όποιος ξέρει οικονομικά βλέπει το κούρεμα επι της ουσίας στη πρόταση Βαρουφάκη ακόμα και όταν αυτό δεν έχει την ονομασία "κούρεμα", όποιος δεν ξέρει ας κρατήσει μια πιο ήπια στάση αναφορικά με το τι πραγματικά ισχύει και το τι όχι και ας παραδεχτεί το προφανές, ότι απλά ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ.
Η πρόταση Βαρουφάκη είναι λογική αλλά δεν είναι κούρεμα σε καμία περίπτωση. Το χρέος υπάρχει και θα αποπληρωθεί με ρήτρα ανάπτυξης δηλαδή με την λογική "ή θα γίνουμε σοβαρό κράτος ή δεν παίρνετε τίποτα". Καμία σχέση με ονομαστική διαγραφή και κατάργηση μνημονίων που είχε υποσχεθεί ο Σύριζα προεκλογικά, εκτός και αν πιστεύεις (που μακάρι αλλά δεν το βλέπω) ότι η Ευρώπη θα δεχτεί την πρόταση αυτή χωρίς να τοποθετήσει κάποιου είδους ελεγκτικό μηχανισμό στην Ελλάδα ή κάτι ανάλογο. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής θεωρώ ότι η πρόταση Βαρουφάκη είναι η καλύτερη την δεδομένη στιγμή. Αλλά θεωρώ επίσης ότι ο Βαρουφάκης είναι διαμετρικά αντίθετος τόσο με τις προεκλογικές (και γενικότερα τις εδώ και τριετίας) υποσχέσεις Σύριζα για μονομερής διαγραφές και κατάργηση μνημονίων κ.α. όσο και με τις λογικές Σύριζα για υπερκράτος "όλα-δωρεάν" (κρατικοποιήσεις κ.α.). Η ένσταση και η ειρωνεία είναι προς τους απανταχού Συριζαίους που πίστευαν ότι θα βγεί ο Σύριζα και θα τα καταργήσει όλα, θα διαγράψει χρέη, θα μοιράσει λεφτά ενώ τώρα οι κωλοτούμπες μετονομάζονται σε "διαπραγμάτευση", όπως επίσης και σε αυτούς που θεωρούν ότι ο Βαρουφάκης απλά σβήνει το χρέος και όλα μέλι-γάλα. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και ουσιαστικά κερδίζουμε (αν γίνουν δεχτές οι προτάσεις) χρόνο αλλά αν δεν το εκμεταλλευτούμε σωστά τότε μας βλέπω σε 15-20 χρόνια πάλι να πάρακαλάμε για φράγκα.