ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

«Η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα»

«Η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα» Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
15

«Δεν θέλουμε νέα δάνεια διάσωσης» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, που πρόκειται να κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

Το περιοδικό συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για δύο μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο και το Μέγαρο Μάξιμου, ενόψει του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να τεθεί το μέλλον της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μόνιμο καθεστώς κρίσης.

Όπως δημοσιεύουν οι συντάκτες του περιοδικού Andreas Albes, Ferry Batzoglou, Andreas Petzold, ο 40χρονος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του «Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ), είναι ανοιχτός σε διάλογο και αισιόδοξος. «Είμαι υπέρ μίας λύσης που κερδίζουν οι πάντες. Μιας λύσης win - win. Θέλω να σώσω την Ελλάδα από μια τραγωδία και να προστατεύσω την Ευρώπη από τον διχασμό» δηλώνει.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε το βράδυ της Παρασκευής έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, αναφέρουν οι υπογράφοντες και προσθέτουν: «Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μάς έκανε σαφές ότι "αντί για χρήματα χρειαζόμαστε χρόνο, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για τις μεταρρυθμίσεις. Σας υπόσχομαι: η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα"».

Στο δημοσίευμα του Stern αναφέρεται πως στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει το πρόγραμμα βοήθειας. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική κατάρρευση. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετά δυσκολίας μπορεί να φροντίσει τα θύματα της κρίσης. Ένα εκατομμύριο 300 χιλιάδες άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά, εκατοντάδες χιλιάδες δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αντιμετωπίσει άμεσα τις πιο βαριές συνέπειες τις κρίσης με ένα πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, θα κοστίσει δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως υποστηρίζει το Stern, για τη χρηματοδότησή του, η προθυμία των κρατών της Ευρώπης να προχωρήσουν σε συμβιβασμό, είναι απαραίτητη. Κυρίως εκ μέρους της Γερμανίας.

Σχετικά με τη σύντομη συνάντηση, που είχε πριν λίγες μέρες με την Άγγελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας δηλώνει: «Εγώ τη γνώρισα ως ευγενικό άνθρωπο. Δεν είναι τόσο αυστηρή, όσο θα περίμενε κανείς από τα δημοσιεύματα του Τύπου». Ο ίδιος εκτιμά πως η κ. Μέρκελ είναι πολιτικός με γνώση της πραγματικότητας, που δεν ενδιαφέρεται να θέσει το μέλλον της Ευρώπης σε κίνδυνο. «Η διαπραγμάτευση της Δευτέρας θα είναι δύσκολη. Παρ' όλα αυτά είμαι αισιόδοξος. Η δύναμή μας είναι η στήριξη του λαού» τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

15

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Χμμ στην πραξη θα φανει. Και προφανως δεν ειμαι αισιοδοξος διοτι:α) αν θελουν να αλλαξουν την χωρα θα πρεπει να αλλαξουν το Δημοσιο το οποιο ομως δεν θελουν να αλλαξουνβ) Grexit διολου απιθανο οποτε σε εξι μηνες οχι στην κυβερνηση μπορει να μην ειναι αλλα ουτε καν στην χωρα
Η μεγαλύτερη αλλαγή που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα είναι η αλλαγή νοοτροπίας και αυτό δεν είναι κάτι που το πετυχαίνεις σε 6 μήνες. Θα πάρω σαν παράδειγμα τους Σκανδιναβούς (που για κάποιο λόγο μας αρέσει πολύ να επικαλούμαστε συνέχεια) που έφτασαν στο σημερινό απόγειο τους μετά απο πολλά χρόνια μετάβασης. Δεν νομίζω πως ο ελληνικός λαός (και βάζω και μένα μέσα) καθώς και ο πολιτικός κόσμος (λογικό αν σκεφτεί κανείς πως είναι η προέκταση της κοινωνίας) είναι ώριμοι ακόμα για αυτή την αλλαγή. Ας μπούνε σε πρώτη φάση οι βάσεις για αυτή την αλλαγή και τα υπόλοιπα θα έρθουν απο μόνα τους.
Αλλαγή νοοτροπίας,δειλά δειλά,βλέπω να έχει γίνει ήδη από την μέρα που ανακοινώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κόσμος δείχνει πιο αισιόδοξος, πιο υπομονετικός, και προσπαθεί να βοηθήσει για το κοινό καλό.Όλα αυτά σε μικρή κλίμακα σαφώς,καθώς είναι νωρίς,αλλά νομίζω/νιώθω ότι αχνοφαίνεται...
Αυτό δεν λέγεται αλλαγή νοοτροπίας. Αυτό λέγεται προπαγάνδα των ΜΜΕ ... Για ποιο λόγο δεν ξέρω ακομα. Για να αλλάξουμε θέλει 50 χρονια.και τα χρόνια δεν είναι η μονη προϋπόθεση!
Αλλαγή νοοτροπίας δεν είναι η αισιοδοξία και η υπομονή. Αλλαγή νοοτροπίας σημαίνει αλλαγή στις σχέσεις κράτους-πολίτη. Το Σκανδιναβικό μοντέλο πέτυχε γιατί οι πολίτες έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τους και λειτουργούν βάση του δημόσιου συμφέροντος (σσ πληρώνουν φόρους, καταγγέλλουν τους παράνομους κλπ). Αυτό φυσικά προϋποθέτει και αλλαγή της στάσης του κράτους απέναντι στους πολίτες. Όσο το κράτος μας βλέπει ως εν δυνάμει ψηφοφόρους και αγελάδες έτοιμες να μας στραγγίξει, τίποτα δεν θα αλλάξει. Επίσης όσο οι νόμοι δεν τηρούνται (!!!) οι πολίτες τόσο πιο άνετοι θα νιώθουν να παρανομούν. Βέβαια οι Σκανδιναβικές χώρες είναι και πρωτοπόρες στην καινοτομία και τις εξαγωγές. Αυτό όμως έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Κάναμε υπομονή 40 χρόνια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι άδικο να μην κάνουμε υπομονή λίγων μηνών για την νέα κυβέρνηση. Εξάλλου είναι οι μοναδικοί πολιτικοί τα τελευταία χρόνια που τους βλέπω να προσπαθούν για κάτι καλύτερο για όλους μας.
Μαζί σου αλλά μη βιαζόμαστε. Ακόμη δεν έχει φανεί τίποτα το ουσιαστικό παρά μόνο η διάθεση των κυβερνώντων για σαφή τήρηση των δεσμεύσεων τους. Μέχρι τώρα δεν έχει κλείσει κάποια συμφωνία σχετική με την οικονομική μας υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα η οποία θα καθορίζει, σχεδόν ολοκληρωτικά, την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, ποιά θα είναι η συμφωνία αυτή και αν τελικώς υπάρξει ή όχι ουσιαστική υποστήριξη ή θα κοροϊδευόμαστε, έτεροι και ημέτεροι, μεταξύ μας...Θα έλεγα, σωστότερα, πως υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία που και αυτό είναι κάτι θετικό.