Όλες οι αλλαγές στην Παιδεία που ανακοίνωσε απόψε η Σία Αναγνωστοπούλου

Όλες οι αλλαγές στην Παιδεία που ανακοίνωσε απόψε η Σία Αναγνωστοπούλου Facebook Twitter
5


Αναμόρφωση του συστήματος ανάδειξης των διοικήσεων των πανεπιστημίων, προανήγγειλε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αναπαρήγαγαν ένα παλιό, αυταρχικό και αναποτελεσματικό μοντέλο.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε πως:


- Καταργείται «η αντιδημοκρατική αρμοδιότητα των Συμβουλίων» να προεπιλέγουν ή να αποκλείουν αυθαιρέτως υποψήφιους για τα μονοπρόσωπα όργανα της διοίκησης.
-Επανέρχεται η εκλογή με κάλπη, ενώ η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας προβλέπεται σε ειδικές περιπτώσεις.
-Σχεδιάζεται η άμεση ψήφιση μεταβατικού πλαισίου με το οποίο θα επιλυθούν κρίσιμα και λειτουργικά προβλήματα των ΑΕΙ
- Διαδικασία εκλογής και εξέλιξης των μελών ΔΕΠ ενώπιον των συλλογικών οργάνων του Τμήματος με πλήρη διαφάνεια, όρους επιστημονικής κρίσης και δημοσιότητας που αποκλείουν τις πελατειακές δικτυώσεις.
- Εκδημοκρατισμός των διαδικασιών εκλογής των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης.
- Επανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων του πρυτανικού συμβουλίου και της Συγκλήτου.
- Επαναφορά του Τμήματος ως ζωντανού πυρήνα του πανεπιστημίου.
- Αξιολόγηση της εμπειρίας των Συμβουλίων, εξορθολογισμός της λειτουργίας τους και άρση της αντίφασης που δημιουργούν οι ταυτόχρονα διατακτικές και ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.
-Επιδότηση ενοικίου για τους αδύναμους πρωτοετείς .

Η αρμόδια υπουργός τόνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας, της σίτισης και εστίασης των φοιτητών, και εξήγγειλε την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής στήριξης των πιο αδύναμων για την ενίσχυση των φοιτητικών εστιών ή της επιδότησης ενοικίων με στόχο την κάλυψη των αναγκών τουλάχιστον των πρωτοετών.

Ακόμη, στις κυβερνητικές στοχεύσεις, η κ. Αναγνωστοπούλου ενέταξε τη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης μετά από ευρύ διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους. Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στο πρόταγμα μιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα αποτελέσει μια δυναμική, δημοκρατική και παραγωγική παράμετρο στις εξελίξεις «που θα σφραγίσουν την κοινωνική αναγέννηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Η αν. υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πολιτικές ανάπτυξης του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, όπως το άνοιγμα σε νέα επιστημονικά πεδία, ανοιχτή πρόσβαση χωρίς σύστημα κλήρωσης, είσοδος νέων επιστημόνων, αύξηση υποτροφιών. Στη διά βίου μάθηση θα επικρατήσει το τρίπτυχο: διαφάνεια, λογοδοσία, κοινωνική πολιτική, δεσμεύτηκε.

 

Τέλος, η αρμόδια υπουργός έκανε ειδική μνεία στις ανθρωπιστικές σπουδές και τις κοινωνικές επιστήμες στα πανεπιστήμια «που οριοθετούν την κοινωνία χωρίς μυθεύματα, ρατσισμό, σεξισμό και ξενοφοβία». «Θα κρατήσουμε ζωντανά αυτά τα οχυρά για έναν κύριο λόγο, γιατί μέσα από αυτά διαμορφώνονται πολίτες. Πολίτες που δεν θα επιτρέψουν πια στον δημόσιο χώρο ακραίες ενέργειες, όπως η δολοφονία του Φύσσα, ούτε εκφράσεις εναντίον θεσμικών προσώπων», κατέληξε.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Να πάρει το πρόγραμμα από τα πανεπιστήμιο και να μας εξηγήσει πως γίνεται οι καθηγητές να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μαθήματα τρεις μέρες και αυτοί τα βάζουν σε δύο. Έρχονται κάνουν μαθήματα απόγευμα Δευτέρας και τριτη πρωί και γεια σας. Αυτοί είναι κομάντο όχι μέλη ΔΕΠ.
«Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αναπαρήγαγαν ένα παλιό, αυταρχικό και αναποτελεσματικό μοντέλο.-Επανέρχεται η εκλογή με κάλπη, ενώ η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας προβλέπεται σε ειδικές περιπτώσεις.»Εκσυχρονισμός με κάλπη ,τέλος το παλιό. Αν μπορεί κάποιος ας μου εξηγήσει. Το 2011 ψηφίζετε ο Νόμος Διαμαντοπούλου με 255 ψήφους.Τον έχει ψηφίσει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να φτάσουμε εκεί και να υπάρχει αυτή η ομοφωνία, έχει προηγηθεί μακροχρόνιος διάλογος με όλους τους φορείς και τα κόμματα. Έχουν γίνει αλλαγές στο αρχικό σχέδιο Πανάρετου για να είναι όλοι ικανοποιημένοι, παρ'οτι το αρχικό σχέδιο ήταν καλύτερο απο αυτό που διαμορφώθηκε μετά απο διάλογο.Έχει καλός, ο νόμος φέρνει καινοτομίες και ψηφίζεται με 255 ψήφους.Πως γίνετε και αμέσως μετά, Αρβανιτόπουλος,Λοβέρδος,Μπαλτάς και τώρα η κυρία, να κάνουν κουρελόχαρτο έναν τέτοιο νόμο, με τόσο μεγάλη αποδοχή και απο τις ίδιες τους τις παρατάξεις,απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν ποιούς.;.;.;Εφόσον κάποιος βλάκας ανέλαβε το πολιτικό κόστος, γιατί ξαναγυρίζουμε σε συντεχνιακές και πελατειακές διευθετήσεις;;;
και η κατάργηση των συμβουλίων ιδρύματος τι είναι ;;;Με ΠΝΠ ,που κάποτε χαρακτήριζαν χουντικές πρακτικές,αλλάζει τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων,επαναφέρει τις κομματικές νεολαίες μαζί με τα γνωστά αλισβερίσια για καθηγητές και φοιτητοπατέρες.Για την επιστροφή των αιωνίων φοιτητών δεν θα πω τίποτα μιας και είναι αμφισβητήσιμο το μέτρο για πολλούς. Η ακύρωση όμως της δυνατότητας διεθνούς προκήρυξης για τη θέση πρύτανη και η εκλογή του ,μόνο απο πανεπιστημιακούς μέσα απο το ίδρυμα, είναι οπισθοδρόμηση και κατάργηση του Νόμου Διαμαντοπούλου ολικά. Οπότε μην λέμε οτι θέλουμε. Δεν παραιτήθηκε προχθές ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ιδρύματος ,του ελληνικού πανεπιστημίου με την υψηλότερη βαθμολογία στην διεθνή κατάταξη, έτσι τυχαία http://www.cretapost.gr/192190/paretisi-vomva-sto-panepistimio-kritis-kafstiki-epistoli-grigori-sifaki-ston-ipourgo-pedias