Νέα Αριστερά για ροζ ελληνική σημαία: «Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει»

Νέα Αριστερά για ροζ ελληνική σημαία: «Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει» Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Με ανακοίνωσή της στα social media, η ΚΟ της Νέας Αριστεράς επικρίνει την απόφαση να αποσυρθεί η ροζ ελληνική σημαία απο έκθεση στο προξενείο της Νέας Υόρκης και ζητά από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη να ανακαλέσει την απόφασή του.

«Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη , στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών. Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών» γράφει σε ανάρτησή της η Νέα Αριστερά.

«Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο. Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες. Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση».

Η ροζ ελληνική σημαία και οι αντιδράσεις

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι αποσύρεται η ροζ ελληνική σημαία από έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με εντολή του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Η ροζ ελληνική σημαία είναι μέρος έκθεσης της Γεωργίας Λάλε που φιλοξενείται στο προξενείο και όπως αναφέρει η δημιουργός θέλει να τονίσει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά γυναικών. Η καλλιτέχνιδα, με αυτό το έργο, επιχειρεί να ευαισθητοποίησει το κοινό μέσω της χειροποίητης σημαίας της που υφάνθηκε από σεντόνια που της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες.

Το ζήτημα προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την οργή του επικεφαλής της Νίκης, ο οποίος έκανε λόγο για γαλανόλευκη σημαία που «βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας». Όπως ήταν επίσης αναμενόμενο, ακολούθησε πλήθος αντιδράσεων από ομοϊδεάτες, που αδυνατούν να αντιληφθούν την παραβολή του θέματος και αντιλαμβάνονται την εικαστική παρέμβαση ως προσβολή του έθνους και των συμβόλων της.

Η επιμελήτρια Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, έκανε σχετική ανάρτηση, πριν ωστόσο αποφασιστεί να κατέβει το έργο περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν με την περίφημη ροζ ελληνική σημαία, που εξόργισαν τους «πατριώτες». Αναφέρει δε, ότι τα ακροδεξιά στοιχεία πέρα από το ότι ζητούσαν να κατέβει, προχώρησαν και ένα βήμα πιο πέρα, με υβριστικά μηνύματα στην ίδια την εικαστικό αλλά και τους επιμελητές της έκθεσης, μεταξύ άλλων.

«Το θέμα είχε προκύψει Εδώ και κανά δυο 24ωρα, η έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης δέχεται επιθέσεις από ακροδεξιούς εντός και εκτός ΗΠΑ, επειδή «μαγάρισε» το εθνικό σύμβολο. Πρόκειται για τη συμμετοχή της στο Carte Blanche Project με το έργο «Ενοχές της γειτονιάς» με το οποίο πραγματεύεται τα εγκλήματα της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας.

»Χτες ο Πρόεδρος της Νίκης βγήκε στη Βουλή και είπε ότι η σημαία μας βάφεται κόκκινη μόνο με το αίμα των ηρώων (είπε ο φασίστας γελάω), η εικαστικός και οι επιμελητές δέχονται υβριστικά και απειλητικά μηνύματα και χτες κάποιος/α έκαψε τους θάμνους του προξενείου με βενζίνη. Πριν λίγο ήρθε στα αυτιά μου ότι τους ζητήθηκε να κατέβει το έργο. Ελπίζω να πρόκειται για αστείο. Εννοείται στέλνω την αμέριστη στήριξη μου στη Georgia Lale, και στη συμβουλευτική επιτροπή τεχνών, που αποτελείται από την Ειρήνη Λιναρδάκη, τη Νατάσα Κατερινοπούλου, τη Λολίτα Κουτούδη και τον Πάνο Τσαγκάρη. Φυσικά δεν συζητάμε το να κατέβει…»

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM