Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Επόμενη φάση η προσέγγιση για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Επόμενη φάση η προσέγγιση για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Πάνω από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως η επόμενη φάση- όταν ωριμάσουν οι συνθήκες- θα είναι η προσέγγιση των δύο χωρών για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπογραφή διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας από τις δύο χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναπήρε τον λόγο προκειμένου να τονίσει γιατί αυτή χαρακτηρίζεται ως μουσουλμανική. 

«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που συνιστά τη μόνη διαφορά μας που μπορεί να βρεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα, την ερχόμενη άνοιξη. «Αισθάνομαι ιστορικό χρέος να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα- δίπλα. Πετύχαμε οι σχέσεις να επανέλθουν σε ήρεμα νερά, σήμερα οφείλουμε να χτίσουμε ένα αύριο που θα φυσήξει άνεμος ειρήνης, προόδου και συνεργασίας. Θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

«Διαφωνούμε στο Κυπριακό. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο διάλογος πρέπει να επανεκκινήσει από εκεί που διακόπηκε, το 2017», τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του. 

Αναφερόμενος στη διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «την υπογράψαμε σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας». Παράλληλα τόνισε πως η διακήρυξη «επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας, καθορίζει τα ορόσημα του διαλόγου και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα», που σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους για τις διμερείς σχέσεις τους. 

Υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «βαδίζουν σε πιο ήρεμο μονοπάτι» και έκανε αναφορά στις νέες ή αναβαθμισμένες συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε πολλούς τομείς, μεταξύ άλλων στο εμπόριο, την ενέργεια, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία και τον τουρισμό. 

«Στο μεταναστευτικό, διαπιστώσαμε σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων, αλλά και της πολύ καλύτερης συνεργασίας της αστυνομίας και του λιμενικού των δύο χωρών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως αυτή η συνεργασία πρέπει και μπορεί να βελτιωθεί. 

Η Ελλάδα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξασφάλισε την έγκριση της Κομισιόν, προκειμένου να μπορούν Τούρκοι πολίτες «να επισκέπτονται όλο τον χρόνο για επτά ημέρες δέκα νησιά, που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές, είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις». 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη καταδίκης κάθε μορφής επιθετικότητας, εξτρεμισμού και τρομοκρατίας όπως και για τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και την προστασία των αμάχων. 

Η αναφορά Ερντογάν σε «τουρκική μειονότητα» και η απάντηση Μητσοτάκη 

Στις δηλώσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. 

Μεταξύ άλλων, είπε πως εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις προσδοκίες του να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο για την κατάσταση της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. Παράλληλα επεσήμανε πως η αύξηση της ηρεμίας των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. 

Όταν ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξαναπήρε τον λόγο. «Για εμάς, η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων», επεσήμανε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε την αρμονική συνύπαρξη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και θέλησε να διαβεβαιώσει  όλους τους μουσουλμάνους της Ελλάδας πως «η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να δουλεύει νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση». 

Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί 

Στις δηλώσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να επιλυθεί

«Αρκεί να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα και να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλά πνίγονται στο ποτάμι», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ειλικρινής μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα με κοινές προσπάθειες, στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου και του διεθνούς δικαίου», είπε και συμπλήρωσε ότι συζητήθηκε πώς η Αθήνα και η Άγκυρα μπορούν να εξελίξουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είπε πως η «επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης, με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, θα είναι προς όφελος όλων». Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας θα μπορούσε να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. «Θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες», συμπλήρωσε. 

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές σε υψηλό επίπεδο και να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Με τη διακήρυξη φιλίας βεβαιώσαμε τη βούλησή μας για την ανάπτυξη των σχέσεών μας», ανέφερε ακόμη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. «Μιλήσαμε για το δράμα που εκτυλίσσεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν εγκρίνουμε σε καμία περίπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, επανέλαβε τη θέση του πως είναι «αναπόφευκτη η δημιουργία ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Ερντογάν: Μενού «συμφιλίωσης» για το γεύμα Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Πολιτική / Επίσκεψη Ερντογάν: Μενού «συμφιλίωσης» για το γεύμα Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Διπλωματία με κοινές -και για τους δύο λαούς- γεύσεις στο μενού του γεύματος εργασίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με υπουργούς των κυβερνήσεών τους
NEWSROOM
Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

LiFO politics / Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM