O επόμενος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι θα είναι ο νεότερος όλων των εποχών

O επόμενος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι θα είναι ο νεότερος όλων των εποχών Facebook Twitter
Dommaraju Gukesh/ Φωτ.: Χ
0

Ο Dommaraju Gukesh, ένας 17χρονος Ινδός γκρανμέτρ, έγραψε ιστορία την Κυριακή στο σκάκι. Κέρδισε το Τουρνουά Υποψηφίων στο Τορόντο, που διεξήχθη για την επιλογή του διεκδικητή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο σκάκι στον κλασικό έλεγχο χρόνου. Με αυτό το επίτευγμα, έγινε ο νεότερος παίκτης που προκρίθηκε ποτέ στην επόμενη φάση. 

Ο προκάτοχος του ρεκόρ ήταν ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος διεκδίκησε τον τίτλο σε ηλικία 20 χρονών το 1983. 

Λίγα λεπτά μετά τη νίκη του, ο Gukesh ήταν κουρασμένος αλλά δικαιολογημένα χαρούμενος.Σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι η επιτυχία του ήταν για αυτόν μια έκπληξη. «Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκα τον εαυτό μου κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και ο τρόπος με τον οποίο έπαιξα τα παιχνίδια μου είναι πραγματικά κάτι που με κάνει χαρούμενο» δήλωσε. «Νομίζω ότι έχω βελτιωθεί πραγματικά τον τελευταίο χρόνο και τους τελευταίους μήνες» συμπλήρωσε. 

Ο Gukesh θα αντιμετωπίσει τον Ding Liren, τον πρωταθλητή από την Κίνα. Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία, το διοικητικό όργανο του παιχνιδιού, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την τοποθεσία ή τις ημερομηνίες του αγώνα, αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς της θα πρέπει να διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Θα είναι ένας αγώνας best-of-14, με ελάχιστο χρηματικό έπαθλο 2 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 2,1 εκατομμύρια δολάρια).

Μεταξύ εκείνων που αμφισβήτησαν τις πιθανότητες να κερδίσει ο 17χρονος το Τουρνουά Υποψηφίων ήταν και ο Μάγκνους Κάρλσεν, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής.«Δεν μπορώ να τον φανταστώ να κερδίζει» δήλωσε. «Δεν είναι ακόμα αρκετά έτοιμος για να κάνει ένα άλμα και νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να έχει μια κακή διοργάνωση παρά μια καλή διοργάνωση», πρόσθεσε.

Πάντως, το να γίνεσαι τόσο καλός σε τόσο νεαρή ηλικία είναι όλο και περισσότερο ο κανόνας. Τρεις από τους παίκτες του τουρνουά - οι Gukesh, Firouzja και Rameshbabu Praggnanandhaa - θα έχουν δικαίωμα να παίξουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων φέτος. Για τον κ. Firouzja, ήταν ήδη η δεύτερη φορά που συμμετείχε στο Τουρνούα.
 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ