Premier League: Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτι

Premier League: Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτι Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Το δέκατο πρωτάθλημα στην ιστορία της και τέταρτο διαδοχικό πανηγυρίζει η Μάντσεστερ Σίτι.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα επικράτησε με 3-1 της Γουέστ Χαμ, αφήνοντας στα... κρύα του λουτρού την Άρσεναλ που επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον, αλλά δεν έφτανε. Εξασφάλισαν το ευρωπαϊκό εισιτήριο οι Τότεναμ και Τσέλσι, ο τελικός του FA Cup θα κρίνει την τύχη των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ ενώ οριστικοποιήθηκε ο υποβιβασμός της Λούτον.
 
Με το... καλησπέρα στο «Έτιχαντ» η Μάντσεστερ Σίτι άνοιξε το σκορ. Υπέροχη ατομική  ενέργεια και αριστερό σουτ του Φιλ Φόντεν και 1-0 μόλις στο 2ο λεπτό, από τον κορυφαίο παίκτη της σεζόν, όπως ψηφίστηκε προ ημερών. Ο ίδιος διεθνής Άγγλος εξτρέμ πέτυχε και το 2-0, στο 18’, από το ύψος του πέναλτι μετά από ωραίο συνδυασμό των Έρλινγκ Χάαλαντ, Ζερεμί Ντουκού. Τα «σφυριά» δεν παράτησαν το ματς και μείωσαν σε 2-1, με ένα απίθανο ψαλιδάκι του Μοχάμεντ Κούντους - υποψήφιο για γκολ της χρονιάς. Ίσως για το (δεύτερο) αντίο του Ντέιβιντ Μόγιες από τον πάγκο της Γουέστ Χαμ. Όχι για πολύ... Πριν συμπληρωθεί μία ώρα παιχνιδιού, ο Ρόντρι από το γύρισμα του Μπερνάρντο Σίλβα νίκησε τον Αλφόνς Αρεολά για το 3-1. Όγδοο γκολ του Ισπανού στο πρωτάθλημα - προσωπικό ρεκόρ - και έναρξη πανηγυρισμών στην μπλε πλευρά του Μάντσεστερ.

Μαθαίνοντας, την ίδια ώρα, τα νέα από το «Έτιχαντ», η Άρσεναλ έχασε από νωρίς το κέφι της. Ναι μεν πίεσε κι είχε ευκαιρίες η ομάδα του Μίκελ Αρτέτα, ωστόσο η σημαντικότερη στιγμή ανήκε στην Έβερτον, με τον Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν να βλέπει την προσπάθειά του να σταματάει στο δοκάρι - κι έξω.

Εν τέλει, τα «ζαχαρωτά» άνοιξαν το σκορ στο 40’, έχοντας την τύχη στο πλευρό τους. Από εκτέλεση φάουλ του Ιντρίσα Γκουέι, η μπάλα χτύπησε στο τοίχος - στον Ντέκλαν Ράις - κι άλλαξε πορεία για το 0-1. Πάντως, οι «κανονιέρηδες» απάντησαν άμεσα, με το μονοκόμματο σουτ του Τακεχίρο Τομιγιάσου. Μέτριο το δεύτερο ημίχρονο, με την Άρσεναλ έχει δοκάρι σε προσπάθειες των Κάι Χάβερτζ και Εμίλ Σμιθ Ρόου, για να φτάσει εν τέλει με τον Γερμανό μεσοεπιθετικό στο 2-1 - νίκη γοήτρου και μόνο για την Άρσεναλ.

 
Στην Ευρώπη η Τσέλσι

Λίβερπουλ και Άστον Βίλα είχαν εξασφαλισμένη τη συμμετοχή στους ομίλους του UEFA Champions League. Στο «Άνφιλντ», σε ένα παιχνίδι με τεράστια συγκίνηση λόγω του αποχαιρετιστήριου αγώνα του Γιούργκεν Κλοπ, η Λίβερπουλ επικράτησε με 2-0 της Γουλβς. Οι «λύκοι» έμειναν με παίκτη λιγότερο, καθώς ο Νέλσον Σεμέδο με αντιεπαγγελματικό τάκλιν σταμάτησε τον Αλέξις Μακ Άλιστερ, με το VAR να επιβεβαιώνει την κόκκινη κάρτα. Οι «ρεντς» εκμεταλλεύτηκαν το αριθμητικό πλεονέκτημα, φτάνοντας στο «τρίποντο» με κεφαλιά του Μακ Άλιστερ και κοντινό σουτ του Τζάρελ Κουάνσα ενώ είχαν και δοκάρι με τον Λουίς Ντίαζ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.

Η Άστον Βίλα, από την πλευρά της, διασύρθηκε με 5-0 από την Κρίσταλ Πάλας στο «Σέλχαστ Παρκ», πληρώνοντας, έτσι το πανηγυρικό κλίμα έπειτα από την εξασφάλιση της συμμετοχής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση για πρώτη φορά από το 1982-83. Οι «αετοί» φιλοδώρησαν με πέντε γκολ τους «χωριάτες» με τους Ζαν-Φιλίπ Ματετά και Εμπερέκι Έζε να κάνουν... πάρτι, πετυχαίνοντας τρία και δύο γκολ, αντίστοιχα.
Δύο Λονδρέζες ακολουθούν στη βαθμολογία, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκά εισιτήρια. Η Τότεναμ ήθελε τουλάχιστον την ισοπαλία αλλά έφυγε με τους τρεις βαθμούς από το «Μπράμαλ Λέιν», κερδίζοντας με 3-0 την ουραγό Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Οι «λεπίδες» είχαν αρχικά δοκάρι με τον Νταν Μπέρετον Ντίαζ αλλά από εκεί και πέρα ανέλαβαν δράση για τους «σπερς» οι Ντέγιαν Κουλουσέφσκι (δις) και Πέδρο Πόρο. Η Τσέλσι περίμενε ήττα της Τότεναμ για να κερδίσει θέση, αλλά εν τέλει βολεύτηκε με την έκτη. Κέρδισε με 2-1 την Μπόρνμουθ με απίθανο μακρινό γκολ του Μόισες Καϊσέδο, έπειτα από λάθος του τερματοφύλακα Νέτο και κοντινή προβολή του Ραχίμ Στέρλινγκ. Μείωσε προς το τέλος με ένα τυχερό γκολ ο Ενές Ουνάλ - η μπάλα κόντραρε και άλλαξε πορεία στον Μπαντιασίλ.

Η Νιούκαστλ κράτησε την έβδομη θέση, χάρη στη νίκη της με 4-2 επί της Μπρέντφορντ αλλά για να βγει στην Ευρώπη χρειάζεται να κερδίσει η Μάντσεστερ Σίτι το Κύπελλο έχοντας για αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Μπρούνο Γκιμαράες και Αλεξάντερ Ισάκ ήταν οι κορυφαίοι για τις «καρακάξες» που παραλίγο να... χύσουν την καρδάρα με το γάλα, όταν το 0-3 του πρώτου μέρους έγινε 2-3, χάρη στις ενέργειες του Γιοάν Βισά.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» ήξεραν πως ήθελαν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα για να βγουν στην Ευρώπη μέσω πρωταθλήματος, ωστόσο έκαναν το καθήκον τους κερδίζοντας με 2-0 την Μπράιτον στο «AMEX Στάντιουμ», στο αντίο του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι από τους «γλάρους». Μετά από ένα μέτριο πρώτο μέρος, η είσοδος του Ράσμους Χόιλουντ άλλαξε τα δεδομένα. Ο νεαρός φορ ετοίμασε το 0-1 για τον Ντιόγκο Νταλό και κράτησε για τον εαυτό του το 0-2. Πλέον, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να βγει στην Ευρώπη χρειάζεται να πάρει το FA Cup με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Γουέμπλεϊ» (25/5, 17:00).

Υποβιβάστηκε η Λούτον

Η Λούτον γνώριζε πως έπρεπε να γίνουν απίθανα πράγματα για να σώσει την κατηγορία. Όχι μόνο να κερδίσει η ίδια τη Φούλαμ στο «Κένιλγουορθ Ρόουντ», όχι μόνο να ηττηθεί η Νότιγχαμ Φόρεστ από την υποβιβασμένη Μπέρνλι στο «Τερφ Μουρ», αλλά και να καλύψει διαφορά 12 τερμάτων. Τίποτα από τα τρία δεν έγινε...

Οι «ξυλοκόποι» καθάρισαν από νωρίς το παιχνίδι κόντρα στην Μπέρνλι με πρωταγωνιστή τον Κρις Γουντ που σκόραρε δις. Η Λούτον, από την πλευρά της, ηττήθηκε με 4-2 από τους «κότατζερς» που είχαν σε εξαιρετική ημέρα τον Αντάμα Τραορέ και τον Ραούλ Χιμένεθ.

Τα αποτελέσματα της 38ης και τελευταίας αγωνιστικής στην Premier League και η βαθμολογία έχουν ως εξής:

  • Άρσεναλ - Έβερτον            2-1
  • Μάντσεστερ Σίτι - Γουέστ Χαμ 3-1
  • Μπρέντφορντ - Νιούκαστλ      2-4
  • Μπράιτον - Μάντσεστερ Γιουν. 0-2
  • Μπέρνλι - Νότιγχαμ Φόρεστ    1-2
  • Τσέλσι - Μπόρνμουθ           2-1
  • Κρίσταλ Πάλας - Άστον Βίλα   5-0
  • Λίβερπουλ - Γουλβς           2-0
  • Λούτον - Φούλαμ              2-4
  • Σέφιλντ Γιουν. - Τότεναμ     0-3

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 38 αγώνες)

 1.Μάντσεστερ Σίτι         91 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ, Champions League

 2.Άρσεναλ                 89 Champions League (Όμιλοι)

 3.Λίβερπουλ               82 Champions League (Όμιλοι)

 4.Άστον Βίλα              68 Champions League (Όμιλοι)

 5.Τότεναμ                 66 Europa League (Όμιλοι)

 6.Τσέλσι                  63 Conference League (Όμιλοι)

 7.Νιούκαστλ               60

 8.Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ  60

 9.Γουέστ Χαμ              52

10.Κρίσταλ Πάλας           49

11.Μπράιτον                48

12.Μπόρνμουθ               48

13.Φούλαμ                  47

14.Γουλβς                  46

15.Έβερτον                 40

16.Μπρέντφορντ             39

17.Νότιγχαμ Φόρεστ         32

18.Λούτον                  26 Υποβιβάστηκε

19.Μπέρνλι                 24 Υποβιβάστηκε

20.Σέφιλντ Γιουνάιτεντ     16 Υποβιβάστηκε


*Η Ομοσπονδία τιμώρησε την Έβερτον με αφαίρεση 8 (6+2) βαθμών.  
*Η Ομοσπονδία τιμώρησε τη Νότιγχαμ Φόρεστ με αφαίρεση 4 βαθμών.

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ