Φαρυγγίτιδα: Πόσες μέρες διαρκεί - Τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Φαρυγγίτιδα: Ιογενείς ή από στρεπτόκοκκο - Πόσο κρατάει σύμφωνα με την Ιατρική του Χάρβαρντ Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η φαρυγγίτιδα, είναι μια επώδυνη φλεγμονή του φάρυγγα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού και προκαλεί πονόλαιμο.  

Περίπου το 90% των λοιμώξεων του φάρυγγα προκαλούνται από ιό. Σημειώνεται ότι παρόλο που τα άτομα που έχουν γρίπη, έρπητα ή λοιμώδη μονοπυρήνωση έχουν επίσης συχνά πονόλαιμο, αυτές οι ιογενείς λοιμώξεις συνήθως όμως προκαλούν και άλλα διαφορετικά συμπτώματα. 

Σε περιοχές που έχουν ζεστά καλοκαίρια και δροσερούς χειμώνες, η ιογενής φαρυγγίτιδα συνήθως κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Αυτή είναι μια περίοδος που οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συγκεντρώνονται σε χώρους που δεν αερίζονται καλά, ενώ οι ιοί που προκαλούν φαρυγγίτιδα εξαπλώνονται εύκολα.  

Στα περισσότερα άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιή, η απλή ιογενής φαρυγγίτιδα δεν διαρκεί πολύ, υποχωρεί από μόνη της και δεν προκαλεί μακροπρόθεσμες επιπλοκές, αν και η σύντομη αυτή ενόχληση μπορεί να είναι έντονη. 

Σε περιπτώσεις λοιμώδους φαρυγγίτιδας που δεν είναι ιογενείς, η αιτία είναι σχεδόν πάντα ένα βακτήριο, συνήθως αυτό που κοινώς ονομάζεται στρεπτόκοκκος. Όπως η ιογενής φαρυγγίτιδα, ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και εύκολα, ειδικά στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. 

Σε αντίθεση με τις περισσότερες μορφές ιογενούς φαρυγγίτιδας, ωστόσο, ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως διαταραχές στα νεφρά και ρευματικό πυρετό -μια δυνητικά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να βλάψει τις βαλβίδες της καρδιάς.  

Εάν κάποιος έχει απλή ιογενή φαρυγγίτιδα, τα συμπτώματά θα πρέπει να υποχωρήσουν σταδιακά σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. Εάν όμως η φαρυγγίτιδα προέρχεται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου, τα συμπτώματά θα πρέπει να υποχωρήσουν εντός δύο έως τριών ημερών από την έναρξη της θεραπείας μέσω αντιβιοτικών. 

Σημειώνεται ότι η Μαρίνα Σάττι πάσχει από φαρυγγίτιδα η οποία όμως δεν την εμπόδισε να περάσει στον τελικό της Eurovision που θα γίνει το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με πληροφορίες από Harvard Medical School

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM