Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι επιστήμονες ζητούν να προστεθεί βιταμίνη D σε τρόφιμα στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι επιστήμονες ζητούν να προστεθεί βιταμίνη D σε τρόφιμα στη Βρετανία Facebook Twitter
0

Κάποιοι επιστήμονες ζητούν από τους υπουργούς να προσθέσουν βιταμίνη D σε κοινά τρόφιμα όπως το ψωμί και το γάλα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Covid-19, μεταδίδει ο Guardian.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D και η κυβερνητική οδηγία για λήψη συμπληρωμάτων δεν αποδίδει, σύμφωνα με μια ιατρική ομάδα που συγκλήθηκε από τον Δρ. Gareth Davies, ερευνητή ιατρικής φυσικής.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, τα οποία παράγει ο οργανισμός μας σε απόκριση στο έντονο ηλιακό φως, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από κορωνοϊό ή πιο σοβαρές επιπτώσεις μετά την μόλυνση, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι το 82% των 216 ασθενών με κορωνοϊό που εισήχθησαν στο νοσοκομείο είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ωστόσο, την ίδια ώρα υπάρχουν και έρευνες που δείχνουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D έχουν μικρή ή και καθόλου επίδραση στο Covid-19, τη γρίπη και άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα σε παιδιά και οστεομαλακία σε ενήλικες, αλλά και μια σειρά ακόμη παθήσεων. Όμως η υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλία και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας απέρριψαν τις εκκλήσεις των τελευταίων 10 ετών για ενίσχυση των τροφίμων όπως το γάλα, το ψωμί και ο χυμός πορτοκαλιού, μια πρακτική που ακολουθούν στη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι σαφές ότι η βιταμίνη D όχι μόνο θα μπορούσε να προστατεύσει από τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει από τη μόλυνση», δήλωσε ο Davies. «Η ενίσχυση των τροφίμων θα χρειαζόταν προσεκτικό σχεδιασμό για να είναι αποτελεσματική, ειδικά καθώς οι άνθρωποι λαμβάνουν τώρα συμπληρώματα. Η επιλογή των σωστών τροφίμων για οχύρωση θα πρέπει να γίνει προσεκτικά».

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Guardian, o Adrian Martineau, καθηγητής αναπνευστικών λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, ο οποίος δεν ανήκει στην ομάδα του Davies, διεξάγει μια κλινική δοκιμή για να εξετάσει εάν η βιταμίνη D μπορεί πράγματι να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19 ή τη σοβαρότητά της νόσου. Η μελέτη Coronavit, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και υποστηρίζεται από το Barts Charity, το Fischer Family Trust και το Ίδρυμα AIM, θα παρακολουθήσει περισσότερα από 5.000 άτομα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Η κυβέρνηση συνιστά σε ολόκληρο τον πληθυσμό να λαμβάνει συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες και όσοι βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου τα λαμβάνουν όλο το χρόνο», δήλωσε ο Martineau. «Γνωρίζουμε όμως ότι δεν το κάνουν σε σημαντικό βαθμό. Η οχύρωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την εξάλειψη της ανεπάρκειας».

Ορισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού και μανιτάρια εμπλουτίζονται με βιταμίνη D και τα άτομα σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δικαιούνται δωρεάν πολυβιταμίνες. Το άσπρο αλεύρι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εμπλουτιστεί με βιταμίνες Β1 (θειαμίνη) και Β3 (νιασίνη) και πέρυσι η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαβούλευση για την προσθήκη βιταμίνης Β9 (φολικό οξύ) για να βοηθήσει στην πρόληψη σειράς προβλημάτων.

Μια μελέτη του 2019 στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής την επιστήμονας υγείας Magda Aguiar, έδειξε ότι θα υπήρχαν τουλάχιστον 25% λιγότερες περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης D κατά τα επόμενα 90 χρόνια, εάν υιοθετηθεί η ενίσχυση και στο αλεύρι.

Το 2017, ο καθηγητής Louis Levy, επικεφαλής της επιστήμης της διατροφής του PHE, απάντησε σε εκκλήσεις για οχύρωση λέγοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ότι η βιταμίνη D θα μείωνε τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Το Υπουργείο Υγείας προσεγγίστηκε για ένα σχόλιο, αλλά δεν ανταποκρίθηκε, καταλήγει ο Guardian.

Δεν είναι όλοι βέβαιοι πως η βιταμίνη D πραγματικά βοηθάει

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν αδύναμες ανοσολογικές αντιδράσεις που τα καθιστούν πιο ευαίσθητα στο να κολλήσουν Covid-19 και σε σοβαρά συμπτώματα. Η αντίληψη ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D επηρεάζουν, προκάλεσε συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων και ώθησε τους ερευνητές του Χάρβαρντ και άλλων πανεπιστημίων να ξεκινήσουν τυχαίες έρευνες εξετάζοντας εάν υπάρχει σύνδεση, αναφέρει ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο των New York Times.

Αλλά, το ίδιο άρθρο τονίζει πως μέχρι στιγμής, τα περισσότερα στοιχεία για τον ισχυρισμό προέρχονται από μελέτες που δεν αποδεικνύουν αιτιώδη συνάφεια. Επίσης εμπειρογνώμονες παροτρύνουν τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί σχετικά με την λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων με την ελπίδα να λάβουν οφέλη που μπορεί να μην υπάρχουν.

Η εικασία ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να προστατεύσει από το Covid-19 τροφοδοτήθηκε εν μέρει από παρατηρήσεις ότι οι ανεπάρκειες είναι ιδιαίτερα συχνές μεταξύ ομάδων που έχουν πληγεί δυσανάλογα σκληρά από το νέο κορωνοϊό, όπως ηλικιωμένοι και κάτοικοι γηροκομείων. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM