Μηχανικοί δημιούργησαν υλικό που πηδάει στον αέρα σαν ακρίδα- χωρίς παρέμβαση

Μηχανικοί δημιούργησαν υλικό που πηδάει στον αέρα σαν ακρίδα- χωρίς παρέμβαση Facebook Twitter
0

Μηχανικοί ανέπτυξαν ένα ελαστικό υλικό που μπορεί να πηδάει μόνο του ψηλά στον αέρα σαν ακρίδα, χωρίς εξωτερική παρέμβαση- απλώς θερμαίνει κανείς το υλικό και μετά το βλέπει να αναπηδά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χημικής και βιολογικής μηχανικής Τίμοθι Γουάιτ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και τη δρ Τέιλερ Χέμπνερ του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον τέτοια υλικά θα ενσωματωθούν σε διάφορα μαλακά ρομπότ, τα οποία θα είναι έτσι ικανά να κάνουν πηδήματα στον αέρα.

Σύμφωνα με τον Γουάιτ, το νέο συνθετικό υλικό μιμείται τη φύση, καθώς αντιδρά κατά κάποιο τρόπο όπως οι ακρίδες που πηδούν επειδή έχουν αποθηκεύσει ενέργεια στα πόδια τους, την οποία απελευθερώνουν ξαφνικά.

Το υλικό ανήκει στην κατηγορία των ελαστομερών υγρών κρυστάλλων, που αποτελούν μια στερεά εκδοχή των υγρών κρυστάλλων στις οθόνες.

Όταν το φιλμ του νέου υλικού θερμαίνεται, συσσωρεύοντας έτσι ενέργεια, αρχίζει να διπλώνει, σχηματίζοντας έναν κώνο που ξαφνικά τινάζεται μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου σε ύψος 200 φορές μεγαλύτερο από το πάχος του. Το ίδιο φιλμ μπορεί στη συνέχεια να χοροπηδήσει αρκετές φορές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM