Προτιμάς τον καφέ σου σκέτο; «Είναι γενετικό», αποκαλύπτει έρευνα

Προτιμάς τον καφέ σου σκέτο; «Είναι γενετικό», αποκαλύπτει έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay.
0

Αν προτιμάτε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο, τότε πιθανότατα σας αρέσει η μαύρη, πικρή σοκολάτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που εντοπίζει γενετική σύνδεση με αυτές τις προτιμήσεις. 

Εάν ανήκετε στους ανθρώπους που προτιμούν αυτά τα δύο, τότε συγκαταλέγεστε στους γενετικά τυχερούς που έχουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο, το οποίο μπορεί να σας διασφαλίσει ενδεχομένως μία υγιέστερη ζωή, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, Μέριλιν Κορνέλις. 

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν σκέτο καφέ με μέτρο (μεταξύ 3 και 5 φλιτζανιών την ημέρα) έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Πάρκινσον, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και αρκετών τύπων καρκίνου.

Αυτά τα οφέλη είναι πιθανό να είναι πιο αισθητά εάν ο καφές δεν περιέχει γάλα, σάκχαρα και άλλα συστατικά που προσθέτουμε.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχει ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία. Όμως, όποιος συνιστά σε άλλον να πιει καφέ, του συστήνει ουσιαστικά να καταναλώσει σκέτο καφέ, διότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του σκέτου και του καφέ με γάλα και ζάχαρη», δηλώνει η Κορνέλις.

«Το ένα είναι φυσικό χωρίς θερμίδες. Το άλλο μπορεί να προσθέσει πιθανώς εκατοντάδες θερμίδες στον καφέ σας και τα οφέλη για την υγεία μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά», πρόσθεσε.

Σε προηγούμενη έρευνα, η Κορνέλις και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι μια γενετική παραλλαγή μπορεί να συμβάλλει στο γιατί μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ άλλοι όχι. «Οι άνθρωποι με αυτό το γονίδιο μεταβολίζουν την καφεΐνη ταχύτερα, επομένως οι διεγερτικές της ικανότητες φεύγουν ταχύτερα και θέλουν να πιούν κι άλλο καφέ».

Επιπλέον σε νεότερη μελέτη της εντοπίστηκε ότι όσοι μεταβολίζουν ταχύτερα την καφεΐνη προτιμούν τον σκέτο και πικρό καφέ. Επίσης, η ίδια γενετική παραλλαγή εντοπίζεται και σε άτομα που προτιμούν το σκέτο τσάι και την πικρή σοκολάτα. Οι προτιμήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες σύμφωνα με την έρευνα.

Όσοι έχουν αυτό το γονίδιο προτιμούν τον σκέτο καφέ ή τσάι, διότι συνδέουν την πικρή γεύση με την επαγρύπνηση που προσφέρει η καφεΐνη.

«Βρήκαμε ότι όσοι πίνουν καφέ με τη γενετική παραλλαγή που αντανακλά τον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης προτιμούν τον πικρό, μαύρο καφέ», είπε η Κορνέλις. «Βρήκαμε επίσης την ίδια γενετική παραλλαγή σε άτομα που προτιμούν το σκέτο τσάι και την πικρή, μαύρη σοκολάτα».

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM