Ρώσοι επιστήμονες καλλιέργησαν καρπούζια στην Ανταρκτική

Ρώσοι επιστήμονες καλλιέργησαν καρπούζια στην Ανταρκτική Facebook Twitter
0

Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν καρπούζια στον σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική, στο πιο ψυχρό μέρος στον κόσμο.

Τα καρπούζια καλλιεργήθηκαν στο πλαίσιο ενός έργου που ξεκίνησαν αρχικά οι επιστήμονες τον Φεβρουάριο του 2020. Το πρότζεκτ με την ονομασία «Rastenia», που σημαίνει «Φυτά» στα ρωσικά, χρειάστηκε 103 ημέρες για την καλλέργεια καρπουζιών.

Καρπούζια στην Ανταρκτική: Πώς έγινε η καλλιέργεια 

Το πείραμα έλαβε χώρα στον σταθμό Βοστόκ, έναν ρωσικό ερευνητικό σταθμό που λειτουργεί όλο το χρόνο, κι έχει χαρακτηριστεί ως το πιο ψυχρό μέρος στη Γη, όπου οι καταγεγραμμένες θερμοκρασίες έφτασαν κάποτε στους μείον 89,2 βαθμούς Κελσίου. Προκειμένου να κάνουν το θερμοκήπιο του Σταθμού Βοστόκ πιο «φιλόξενο» για τα καρπούζια, οι ερευνητές της ρωσικής αποστολής του Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής Έρευνας (AARI), μαζί με συναδέλφους τους από το Ινστιτούτο Αγροφυσικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δημιούργησαν μια όαση όπου μπορούσαν να αυξήσουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα σε συνθήκες ευνοϊκές για το φρούτο.

Η ομάδα επέλεξε σκόπιμα δύο ποικιλίες καρπουζιών πρώιμης ωρίμανσης όχι μόνο για τη νόστιμη γεύση τους αλλά και για την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στη χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και την έλλειψη οξυγόνου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου. Φύτεψαν τους σπόρους σε ένα λεπτό στρώμα υποκατάστατου χώματος και χρησιμοποίησαν ειδικό φωτισμό που μιμούνταν το φως του ήλιου.

Επειδή δεν υπήρχαν έντομα για την επικονίαση των φυτών, οι ερευνητές ανέλαβαν να επικονιάσουν τα πάντα με το χέρι, σύμφωνα με μεταφρασμένη ανακοίνωση του AARI. Επικονίαση ονομάζεται η διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά και επιτυγχάνεται κυρίως με τη βοήθεια των εντόμων και του αέρα.

Ακριβώς 103 ημέρες μετά τη φύτευση των σπόρων, οι ερευνητές υποδέχθηκαν οκτώ «ώριμους και γλυκούς καρπούς» που αναπτύσσονταν σε έξι διαφορετικά φυτά. Τα καρπούζια μεγάλωσαν και έφτασαν να είναι περίπου 1 κιλό το καθένα με διάμετρο έως και 13 εκατοστά σύμφωνα με μεταφρασμένη δήλωση της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας.

Με πληροφορίες από Reuters και Livescience

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM