Ταξίδι στον Γαλαξία μέσα σε 40 λεπτά: «Αγγίζοντας» άστρα δίπλα σε εκρήξεις σουπερνόβα

Ταξίδι στον Γαλαξία μέσα σε 40 λεπτά: «Αγγίζοντας» άστρα δίπλα εκρήξεις σουπερνόβα Facebook Twitter
0

«Πώς σχηματίζονται τα αστέρια;», «Ο ήλιος θα σβήσει ποτέ;». Αυτά είναι μόνο δύο από τα ερωτήματα που μου τριβελίζουν το μυαλό, περπατώντας προς το Πλανητάριο.

Δεν ξέρω τι ακριβώς θα παρακολουθήσω, αλλά και μόνο ο τίτλος «Ταξίδι στο Γαλαξία» με κάνει να φαντάζομαι αστέρια, πλανήτες, λάμψεις και χρώματα, ενώ εγώ, μικροσκοπική, κάθομαι σε μια γωνιά και κοιτώ την απεραντοσύνη του σύμπαντος.

Κάθε φορά που βρίσκομαι στο Πλανητάριο «τα χάνω». Δεν ξέρω αν σου έχει τύχει. Αυτός ο λευκός θόλος, που ξέρεις ότι θα γεμίσει γνωστές και άγνωστες εικόνες, είναι τουλάχιστον συναρπαστικός, ενώ νέες γνώσεις για το απέραντο σύμπαν σε αιχμαλωτίζουν. Κάθομαι και ακούω τον διευθυντή του Πλανηταρίου, Μάνο Κιτσώνα, να δίνει μια πρώτη γεύση για το τι θα παρακολουθήσουμε.

Μιλά για τον Γαλαξία, την αχανή αστρική «πολιτεία» με δισεκατομμύρια άστρα και πλανήτες, αλλά και τεράστιες ποσότητες αερίων και σκόνης, μέσα στις οποίες γεννιούνται νέα άστρα», με απλά και κατανοητά λόγια, σαν να περιγράφει μια συνταγή, τη συνταγή του διαστήματος.

πλανηταριο Facebook Twitter

Όπως εξηγεί, το Ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται περίπου 26.000 έτη φωτός μακριά από το γαλαξιακό κέντρο, ενώ ο Εγγύτατος του Κενταύρου, το πλησιέστερο στην Γη άστρο μετά τον Ήλιο, βρίσκεται «μόλις» 4 έτη φωτός μακριά, μία αμελητέα απόσταση για αστρονομικές κλίμακες, αλλά στ’ αλήθεια αδιανόητη για το ανθρώπινο μέτρο. Πραγματικά, εάν αυτός ήταν ο προορισμός του Voyager 1, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 17 km/s, θα έφτανε εκεί μετά από 70.000 χρόνια! 

Ακόμη πιο ασύλληπτες, όμως, από τις αποστάσεις ανάμεσα στα άστρα, είναι οι αποστάσεις ανάμεσα στους γαλαξίες.

Αρκεί μόνο να πούμε ότι, εάν ταξιδεύαμε με την ταχύτητα του φωτός, δηλαδή με 300.000 km/s, θα χρειαζόμασταν 2,5 εκατ. χρόνια για να φτάσουμε μέχρι τον γαλαξία της Ανδρομέδας, τον πλησιέστερο σε μας γιγάντιο γαλαξία. Και υπάρχουν περίπου 2 τρισ. γαλαξίες στο παρατηρήσιμο Σύμπαν.

Ταξίδι στον Γαλαξία μέσα σε 40 λεπτά: «Αγγίζοντας» τα άστρα, παρακολουθώντας εκρήξεις σουπερνόβα Facebook Twitter

Ένα ταξίδι στον Γαλαξία

Τα φώτα χαμηλώνουν, ενώ βυθίζομαι στον κάθισμά μου και ο έναστρος ουρανός, αρχίζει και σχηματίζεται στον θόλο.

Το ταξίδι στον Γαλαξία ξεκινά…

Σαν να βρίσκομαι σε διαστημόπλοιο πλησιάζω τον Ήλιο, κοιτώ τους πλανήτες από ψηλά, ενώ παρακολουθώ εκρήξεις σουπερνόβα να γίνονται μπροστά στα μάτια μου.

Κάποιες φορές πιο αργά, άλλες στιγμές με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οι εικόνες αλλάζουν συνεχώς, ξετυλίγοντας όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίζουν να γίνονται.

πλανηταριο Facebook Twitter

Η τόσο γνώριμη φωνή του αφηγητή, Θανάση Κουρλαμπά, εξηγεί γνωστές και άγνωστες έννοιες, την ώρα που ένα αστέρι γεννιέται ή ένα χρωματιστό νεφέλωμα παιχνιδίζει πάνω από το κεφάλι μου.

Μέσα σε 40 λεπτά -αναμφισβήτητα επιθυμούσα παραπάνω- ξεναγήθηκα στον Γαλαξία, θυμήθηκα στοιχειώδεις πληροφορίες, όπως το πώς γεννιέται ένα άστρο, αλλά και έμαθα νέες, όπως τι είναι οι πάλσαρ.

πλανηταριο Facebook Twitter

Κατανοητή και περιεκτική αυτή η παράσταση του Πλανηταρίου επιτρέπει στους θεατές (άνω των 10 ετών) την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού των αστέρων και των γαλαξιών, δηλαδή την κατανομή της ύλης στο διάστημα, αλλά και της συμπεριφοράς της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης.  

Τι λέτε είστε έτοιμοι για ένα Ταξίδι στον Γαλαξία και ίσως την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε τον νυχτερινό ουρανό, να μην αναρωτηθείτε τί μπορεί να υπάρχει σε τρισεκατομμύρια κόσμους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από όλα αυτά τα αστέρια…

«Ταξίδι στον Γαλαξία», οι προβολές ξεκινούν στις 19:15, από Τετάρτη έως και Κυριακή.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM