Η ΝΑSA ανακοίνωσε πως ο Ήλιος εξαπέλυσε την πιο ισχυρή κατηγορία ηλιακής έκλαμψης από το 2008

Η ΝΑSA ανακοίνωσε πως ο Ήλιος εξαπέλυσε την πιο ισχυρή κατηγορία ηλιακής έκλαμψης από το 2008 Facebook Twitter
0

Δύο σημαντικές σε μέγεθος ηλιακές εκλάμψεις σημειώθηκαν σήμερα όπως ανακοίνωσε η NASA την Τετάρτη το απόγευμα.

Το Παρατηρητήριο Solar Dynamics της NASA, το οποίο παρακολουθεί συνεχώς τον Ήλιο, συνέλαβε εικόνες και των δύο συμβάντων. Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας. Η επιβλαβής ακτινοβολία τους δεν μπορεί να περάσει από τη γήινη ατμόσφαιρα για να επηρεάσει φυσικά τους ανθρώπους στο έδαφος, ωστόσο - όταν είναι αρκετά έντονη - μπορεί να διαταράξει την ατμόσφαιρα στο στρώμα όπου «ταξιδεύουν» τα σήματα GPS και οι συχνότητες επικοινωνιών.

Η πρώτη έκλαμψη ταξινομείται ως φλόγα X2.2 και η δεύτερη ως φλόγα X9.3. Η κλάση X υποδηλώνει τις πιο έντονες εκλάμψεις ενώ ο αριθμός παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ισχύ τους. Ένα Χ2 είναι δύο φορές πιο έντονο από το Χ1, το Χ3 είναι τρεις φορές πιο έντονο, κλπ.

Και οι δύο εκρήξεις ξέσπασαν από μια ενεργή περιοχή με την ονομασία AR 2673, η οποία επίσης παρήγαγε μια μεσαίας ισχύος ηλιακή έκλαμψη στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. Η έκλαμψη X9.3 ήταν η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στον τρέχοντα ηλιακό κύκλο. Ο σημερινός ηλιακός κύκλος άρχισε τον Δεκέμβριο του 2008 και τώρα μειώνεται σε ένταση και κατευθύνεται προς το ηλιακό ελάχιστο.

Αυτή είναι μια φάση όπου τέτοιες εκρήξεις στον ήλιο είναι όλο και πιο σπάνιες, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι μπορούν εντούτοις να είναι έντονες όπως οι σημερινές.

Το κέντρο πρόγνωσης των διαστημικών καιρικών συνθηκών της NASA (SWPC) δήλωσε ότι η ενέργεια της έκλαμψης επηρέασε τις ραδιοεπικοινωνίες στη Γη. Αυτό οδήγησε σε απώλεια επαφής έως και μία ώρα πάνω στην ηλιόλουστη πλευρά της Γης και επηρέασε συστήματα που χρησιμοποιούνται για ναυσιπλοΐα, δήλωσε ο οργανισμός.

Τα προβλήματα είχαν παρατηρηθεί σε όλη την ηλιόλουστη πλευρά της Γης, ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Η NASA αναφέρει πως μόλις ολοκληρώσει τις μετρήσεις και τις επεξεργαστεί προσεχτικά θα δώσει περισσότερα στοιχεία.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ