Το ΜΙΤ σχεδιάζει την πρώτη πόλη για τον Άρη

Το ΜΙΤ σχεδιάζει την πρώτη πόλη για τον Άρη Facebook Twitter
Οι θόλοι του Redwood Forest παρέχουν ανοικτούς δημόσιους χώρους που περιέχουν φυτά και άφθονο νερό, τα οποία θα συλλεχθούν από τις βόρειες πεδιάδες του Άρη.
0

Η ομάδα του ΜΙΤ κέρδισε τον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό Mars City Design 2017 που έχει θέμα το σχεδιασμό βιώσιμων πόλεων στο εχθρικό περιβάλλον του κόκκινου πλανήτη.

Κάθε χρόνο, το Mars City Design φιλοξενεί έναν διαγωνισμό στον οποίο καινοτόμες ομάδες επιστημόνων, μηχανικών και μαθητών σχεδιάζουν μοναδικά concept πόλεων για την ημέρα που οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να ζήσουν στον Άρη. Φέτος, μια ομάδα εννέα φοιτητών του MIT με επικεφαλής την Valentina Sumini και την Επίκουρο Καθηγήτρια Caitlin Mueller κατέκτησαν την πρώτη θέση στο αρχιτεκτονικό τμήμα του διαγωνισμού με τη μοναδική τους πρόταση που φέρει την ονομασία «Redwood Forest». Bέβαια, όπως είχε πει και ο Sir Elton John, «o Άρης δεν είναι κατάλληλος για να μεγαλώσεις τα παιδιά σου» γιατί ενώ παραμένει ο πιο ιδανικά «κατοικήσιμος» από όλους τους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα (εκτός από το δικό μας εννοείται) εξακολουθεί να είναι ένα τρομακτικά εχθρικό μέρος. Οι νυχτερινές θερμοκρασίες του είναι πολύ χαμηλότερες από της Ανταρκτικής, ο αέρας του αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, μια θανατηφόρα υπεριώδης ακτινοβολία βρέχει κατά τη διάρκεια της ημέρας μαζί με τις κοσμικές ακτίνες που τον χτυπούν ανελέητα 24 ώρες κάθε μέρα. Επίσης, το έδαφός του είναι τόσο ξηρό που το χώμα αποτελείται από διαβρωτικές ουσίες που κανένας δεν έχει μελετήσει όλες τις πιθανές δυσάρεστες ιδιότητές του. Άρα, γιατί οι επιστήμονες θέλουν τόσο πολύ να αποικήσουν τον εχθρικό κόκκινο πλανήτη;

Aπό τα σχέδια του Elon Musk να χτίσει την Mars City μέχρι την ιδέα του Bjarke Ingels να δημιουργήσει μια προσομοίωση πόλης στον Άρη στην έρημο των Αραβικών Εμιράτων, οι προτάσεις διαβίωσης στον κόκκινο πλανήτη είναι η πιο εξωφρενικά διαδεδομένη τάση που αφορά το διάστημα αυτή τη στιγμή. Το Mars Design City, ένας οργανισμός που κάθε χρόνο διοργανώνει ένα διεθνή διαγωνισμό, επικεντρώνεται στην οικόδηση βιώσιμων πόλεων στον Άρη για τον επόμενο αιώνα. Κάθε χρόνο προσφέρει μια ευκαιρία για επιπλέον προτάσεις που έρχονται από όλον τον κόσμο και αφορούν την αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό, τις μεταφορές, τα βιώσιμα σχέδια για ζωή στον εχθρικό πλανήτη και τέλος την τεχνητή νοημοσύνη (AI) που θα στελεχώσει και θα θεμελιώσει τις πρώτες εργασίες στον Άρη. Οι θόλοι του Redwood Forest που κέρδισαν στο φετινό διαγωνισμό θα παρέχουν ανοιχτούς, δημόσιους χώρους με φυτά και νερό, προερχόμενο από τις βόρειες περιοχές του Άρη, ενώ τα «tree habitats» βρίσκονται πάνω σε δίκτυα τούνελ (στο πρότυπο των ριζών ενός δέντρου), και παρέχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς χώρους, μέσα μεταφοράς σε άλλους οικισμούς, σε μια κοινότητα 10.000 κατοίκων. 

Το ΜΙΤ σχεδιάζει την πρώτη πόλη για τον Άρη Facebook Twitter
Με την πρώτη ματιά οι οικισμοί του MIT δεν φαίνονται πολύ σαν δέντρα. Μοιάζουν περισσότερο με γιγαντιαίες γυάλινες μπάλες που "κάθονται" στις πεδιάδες του Άρη για να φιλοξενούν περίπου 50 άτομα.

Η πρόταση της Valentina Sumini θα μιμείται ένα δάσος, χρησιμοποιώντας τοπικούς αρειανούς πόρους, όπως ο πάγος και το νερό, ο ρεγόλιθος και ο ήλιος για να υποστηρίξει τη ζωή. Ο σχεδιασμός του δάσους επίσης συμβολίζει τις δυνατότητες για ανάπτυξη προς τα έξω, καθώς η φύση εξαπλώνεται ανά τον Άρη. Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος για τους κατοίκους, χρησιμοποιώντας επίσης αρχιτεκτονική και τοποθεσίες με βάση τη βιωσιμότητα- κρίσιμο παράγοντα για κάθε κοινότητα του Άρη. Κάθε οικισμός - δέντρο στο Redwood Forest θα συλλέγει ενέργεια από τον ήλιο και θα τη χρησιμοποιεί για να επεξεργάζεται και να μεταφέρει το νερό σε όλο το δέντρο- και κάθε δέντρο είναι σχεδιασμένο ως ένα πλούσιο σε νερό περιβάλλον» λέει ο George Lordos, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αρχιτεκτονική συστήματος του Redwood Forest. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, πολλά από τα χαρακτηριστικά του σχεδίου αυτού θα είναι επίσης χρήσιμα και στη Γη, όπως ηλεκτρικά οχήματα που θα κινούνται σε υπόγεια δίκτυα πολλαπλών επιπέδων, χώροι διαβίωσης και εργασίας σε αφιλόξενα περιβάλλοντα, υδροπονικές εγκαταστάσεις για παραγωγή φρούτων και λαχανικών και ιχθυοκαλλιέργειες.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ