Ένα τεράστιο ρολόι-«κούκο» που θα μετρά τον Χρόνο σε χιλιετίες, κατασκευάζει ο Τζεφ Μπέζος

Ένα τεράστιο ρολόι-«κούκο» που θα μετρά τον Χρόνο σε χιλιετίες, κατασκευάζει ο Τζεφ Μπέζος Facebook Twitter
EPA
0

Tην κατασκευή ενός τιτάνιου, μηχανικού ρολογιού, ύψους 152 μέτρων, που θα μετρά τον χρόνο σε χιλιετίες, ανακοίνωσε ο ιδρυτής του Amazon, Τζεφ Μπέζος στους χιλιάδες ακολούθους του στο twitter.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος πάνω στον πλανήτη είπε πως, με την κίνησή του αυτή, θέλει να ενθαρρύνει την ανθρωπότητα να σκεφτεί μακροπρόθεσμα.

Η αρχική ιδέα ανήκει στον Αμερικανό προγραμματιστή Ντάνιελ Χιλς, που είχε προτείνει την κατασκευή ενός ρολογιού, του οποίου οι δείκτες θα προχωρούσαν «πολύ πιο αργά από οποιοδήποτε άλλο ρολόι στον κόσμο».

Το ρολόι θα κοστίσει 42 εκατομμύρια δολάρια και οι δύο δείκτες του θα μετρούν χρόνια και αιώνες, αντίστοιχα, ενώ ο «κούκος» θα χτυπά μόνο μία φορά κάθε χίλια χρόνια.

Το μηχανικό ρολόι «των 10 χιλιετιών» θα αντλεί την ενέργεια που χρειάζεται από τους θερμικούς κύκλους μέρας και νύχτας ενώ ο συγχρονισμός του θα διορθώνεται κάθε φορά που ο ήλιος θα μεσουρανεί στο ζενίθ.

Τα σχέδια του ρολογιού ολοκληρώθηκαν από μηχανικούς στο Ίδρυμα Long Now, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Ένα τεράστιο ρολόι-«κούκο» που θα μετρά τον Χρόνο σε χιλιετίες, κατασκευάζει ο Τζεφ Μπέζος Facebook Twitter
TWITTER

Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στην καλλιέργεια μιας μακρόπνοης αντίληψης του χρόνου.

Μετά τις δοκιμές μερικών πρωτοτύπων σε μικρότερη κλίμακα, η κατασκευή του ρολογιού ξεκίνησε στο ράντζο Sierra Diablo, ιδιοκτησίας του Μπέζος, στο Δυτικό Τέξας.

Για την ώρα, τεράστια τρυπάνια ανοίγουν τις απαραίτητες οπές στα βουνά, ώστε να τοποθετηθεί το ρολόι που ήδη συναρμολογείται στην Καλιφόρνια.

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου δεν έχει ανακοινωθεί αλλά αρκετοί εκτιμούν πως θα πάρει καιρό.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να σκέφτονται για τον Χρόνο και σε όρους που ξεπερνούν τους μήνες, τα χρόνια, ακόμα και τις ζωές τους πάνω στον πλανήτη, με το βλέμμα στραμμένο στις ευθύνες τους απένατι στην κοινωνία και τη Γη», εξηγεί το Long Now Foundation.

«Ιδανικά, θα αλλάξει την αντίληψη της ανθρωπότητας για τον χρόνο, όπως οι φωτογραφίες της Γης από το Διάστημα άλλαξαν την αντίληψή μας για το περιβάλλον».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM