Οι Σύροι θρηνούν για την αυτοκτονία του διάσημου πρόσφυγα χορευτή τους

Οι Σύροι θρηνούν για την αυτοκτονία του διάσημου πρόσφυγα χορευτή τους Facebook Twitter
0

Όσοι την παρακολούθησαν έκαναν λόγο για μια άκρως εμπνευσμένη παράσταση μιας πολύ ταλαντούχας ομάδας σύγχρονου χορού. Στη συνέχεια, ο πρωταγωνιστής του σόου, Hassan Rabeh, ένας γοητευτικός χορευτής με μακριά μαλλιά, επίσης χορογράφος, επέστρεψε στο διαμέρισμα όπου διέμενε, βγήκε έξω στο μπαλκόνι και πήδηξε, βάζοντας τέλος στη ζωή του.

 

Ο Rabeh είχε υπάρξει πρόσφυγας στη ζωή όχι μία, αλλά δύο φορές κι αυτές μέχρι την ηλικία των 25 ετών- εκτοπισμένος από τον πόλεμο στην πατρίδα του την Παλαιστίνη με την οικογένειά του σαν παιδί και μετά διωγμένος από το σπίτι που υιοθετήθηκε στη Δαμασκό. Για πάνω από δύο χρόνια πάλευε να επιβιώσει εξόριστος στη Βηρυτό και κοιμόταν όπου έβρισκε, έκανε περιστασιακούς φίλους, ενώ δίδασκε και εργαζόταν με την ομάδα χορού Sima, με την οποία και κέρδισε τον τηλεοπτικό reality διαγωνισμό Arabs Got Talent το 2013. Ήταν ένας από τους περίπου 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες της σύρραξης στη Συρία που ζούσαν στο Λίβανο.

Ο θάνατός του την περασμένη Τρίτη συγκλόνισε τους συγγενείς και τους φίλους του, που έκαναν λόγο για "διαταραγμένη" πνευματική κατάσταση εξαιτίας της απόγνωσης και του τραύματος που υπέφερε ως πρόσφυγας. Τα βίντεο με τις εμφανίσεις του έχουν κάνει κατά καιρούς τον γύρο των social media προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό και η αυτοκτονία του κατάφερε να στρέψει εκ νέου τα βλέμματα πάνω του, αυτή τη φορά όμως κυρίως για τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος της Συρίας στους 4.5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους. Κι αυτό γιατί κανένας τους δεν έχει την παραμικρή προοπτική να επιστρέψει σε μια κανονική ζωή.

Οι Σύροι θρηνούν για την αυτοκτονία του διάσημου πρόσφυγα χορευτή τους Facebook Twitter

Όπως πολλοί νεαροί πρόσφυγες, έτσι κι ο Rabeh δεν είχε επίσημα χαρτιά και ζούσε συνεχώς με τον φόβο της απέλασης. Σύμφωνα με τον Guardian, μια εβδομάδα πριν αυτοκτονήσει, ανέβασε ένα κάπως ασυνάρτητο μήνυμα στο λογαριασμό του στο Facebook, το οποίο οι φίλοι τους θεωρούν κάτι σαν σημείωμα αυτοκτονίας. Του ζήτησε να τον συγχωρέσουν και μίλησε για απελπισία σχετικά με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Συρίας, τις οποίες κατηγόρησε πως τον μετέτρεψαν σε πρόσφυγα, ενώ καταδίκασε το Ισλαμικό Κράτος και το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου. "Δεν ανήκω σε καμία παράταξη ή πολιτικό κόμμα. Είμαι δημιούργημα του θεού μου" έγραψε.

Μελέτη του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό αποκάλυψε πρόσφατα πως το 41% των νέων της Συρίας που ζουν στο Λίβανο έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν, με ένα 17% να "σκέφτεται αρκετά" να βάλει τέλος στη ζωή του κι ένα ποσοστό 24% να δηλώνει πως "έχει μπει σε πειρασμό" όταν ένιωσε πως έχουν κλείσει όλες οι πόρτες.

 

Με πληροφορίες από Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM