Το «Τρελό Σκυλί» Τζέιμς Ματίς επέλεξε για υπουργό Άμυνας ο Τραμπ

Το «Τρελό Σκυλί» Τζέιμς Ματίς επέλεξε για υπουργό Άμυνας ο Τραμπ Facebook Twitter
EPA/Aude Guerrucci
0

Την επιλογή του απόστρατου στρατηγού των πεζοναυτών Τζέιμς Ματίς, για τη θέση του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος μάλιστα σε αυτόν με το στρατιωτικό παρατσούκλι του «Mad Dog Mattis» (Τρελό Σκυλί Ματίς). 

Ο Τραμπ έκανε τη σχετική ανακοίνωση, μιλώντας σε ένα στάδιο στο Σινσινάτι του Οχάιο, στον πρώτο σταθμό της μετεκλογικής περιοδείας που ξεκίνησε χθες, προκειμένου να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς που τον ψήφισαν.

Όπως αναφέρει η Washington Post, ο Ματίς είχε ηγετικό ρόλο σε κάποιες από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια. Μεταξύ άλλων, ηγήθηκε ενός τάγματος πεζοναυτών κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, ενώ επέστρεψε εκεί και την επόμενη χρονιά και είχε ηγηθεί της αιματηρής μάχης στη Φαλούτζα.


Έχει δεχθεί επικρίσεις κατά καιρούς για δηλώσεις του. Χαρακτηριστικά, το 2005 είχε δηλώσει πως «έχει πλάκα να πυροβολείς μερικούς ανθρώπους» και «μου αρέσουν οι καυγάδες».

Mετεκλογική περιοδεία Τραμπ

Μιλώντας χθες στο Σινσινάτι, ο Τραμπ άσκησε κριτική στην παγκοσμιοποίηση υποσχόμενος την επιστροφή βιομηχανικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και διαβεβαιώνοντας την ασφάλιση των αμερικανικών συνόρων από «ύποπτους μετανάστες» χωρών της Μέσης Ανατολής.

Επίσης, επιτέθηκε κατά των «εξοργιστικά ανήθικων» ΜΜΕ στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας το προεκλογικό μήνυμα του, που του εξασφάλισε την προεδρική εκλογή του. «Δεν υπάρχει παγκόσμιος εθνικός ύμνος, δεν υπάρχει παγκόσμιο νόμισμα, δεν υπάρχει πιστοποιητικό παγκόσμιας ιθαγένειας. Υποσχόμαστε την αφοσίωσή μας σε μία σημαία κι αυτή η σημαία είναι η αμερικανική σημαία», τόνισε. «Από εδώ και στο εξής, θα είναι πρώτα η Αμερική. Εντάξει;», είπε, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης διεθνών εμπορικών συμφωνιών συμπεριλαμβανομένης και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA).


Αναφερόμενος στην επίθεση στην πανεπιστημιούπολη του Ohio State University, στο Κολόμπους, πριν μερικές ημέρες από έναν Σομαλό μετανάστη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι απειλές αυτού του τύπου κατά των Αμερικανικών «προκλήθηκαν από τα προσφυγικά προγράμματα που προώθησαν οι ηλίθιοι πολιτικοί». Προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ από το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων, ο Τραμπ τόνισε ότι θα αναστείλει τη δυνατότητα μετανάστευσης ξένων πολιτών στις ΗΠΑ «από περιοχές όπου δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια η προβλεπόμενη διαδικασία», συμπεριλαμβανομένων και μερικών χωρών της Μέσης Ανατολής.

«Οι άνθρωποι έρχονται εδώ από ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Δεν έχουμε ιδέα ποιοι είναι, από πού έρχονται, δεν γνωρίζουμε τι σκέφτονται και πρέπει να το σταματήσουμε αυτό, άμεσα κι αποτελεσματικά», ξεκαθάρισε ο Τραμπ. Στο παρελθόν, ο ίδιος είχε εξαγγείλει ότι θα απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των μουσουλμάνων, προκαλώντας την αντίδραση ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και των Δημοκρατικών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, νωρίτερα χθες, ο ίδιος έγραψε: «Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομερή επίθεση με μαχαίρι που έγινε στο δημόσιο πανεπιστήμιο του Οχάιο, από έναν Σομαλό πρόσφυγα, ο οποίος δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη χώρα μας». Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων κατηγόρησε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την «τραγική κατάσταση στο Οχάιο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ