Χαλέπι: Ύστερα από τέσσερα χρόνια, οι αντάρτες έχασαν τον έλεγχο στην παλιά πόλη

Χαλέπι: Ύστερα από τέσσερα χρόνια, οι αντάρτες έχασαν τον έλεγχο στην παλιά πόλη Facebook Twitter
EPA/SANA
0

Ύστερα από ημέρες σφοδρών συγκρούσεων, οι αντάρτες στη Συρία εγκατέλειψαν και τις τελευταίες περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους στην παλιά πόλη του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Σημειώνεται ότι οι αντάρτες είχαν υπό τον έλεγχό τους για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την περιοχή γύρω από το φρούριο στο Χαλέπι. Ο στρατός του Άσαντ ελέγχει πλέον το 75% του ανατολικού Χαλεπιού και συνεχίζει την επιχείρηση για την ανακατάληψη ολόκληρης της πόλης.


Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν την επιχείρηση ανακατάληψης του ανατολικού Χαλεπιού στις 15 Νοεμβρίου, εκδιώχνοντας τους αντάρτες από πολλές συνοικίες, ύστερα από αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς και εφόδους.


Πάνω από 50.000 άμαχοι εγκατέλειψαν το ανατολικό Χαλέπι και προσέφυγαν σε περιοχές όπου τον έλεγχο διατηρεί το καθεστώς μετά την έναρξη της συνεχιζόμενης επιχείρησης των κυβερνητικών δυνάμεων, στην οποία έχουν βρει τον θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι. Ωστόσο, χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις τελευταίες περιοχές που ελέγχουν ακόμα οι αντάρτες.


Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρθηκε σε μία δήλωση ανακοίνωση κατά την οποία γινόταν έκκληση για άμεση πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση 500 κρίσιμων ιατρικών περιστατικών υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Τα τρόφιμα έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να λειτουργούν, ύστερα από μήνες έντονων βομβαρδισμών.

Στο μεταξύ, η Ρωσία άσκησε βέτο σε ένα προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή μιας τουλάχιστον επταήμερης εκεχειρίας στο Χαλέπι. Είναι η έκτη φορά που η Μόσχα μπλοκάρει μια απόφαση του Συμβουλίου για τη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου τον Μάρτιο του 2011.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM