Yolocaust: Ένας καλλιτέχνης σοκάρει ευτελίζοντας τις selfies στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Yolocaust: Ένας καλλιτέχνης σοκάρει ευτελίζοντας τις selfies στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος Facebook Twitter
9

Ο Shahak Shapira, με καταγωγή από το Ισραήλ, είναι καλλιτέχνης και σατιρικός συγγραφέας και με την τελευταία του δουλειά με τίτλο «Yolocaust» ήθελε να ντροπιάσει όλους όσοι βγάζουν selfie στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο. 

Το «Yolocaust», ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στις λέξεις YOLO και Holocaust, είναι ένα project που εξερευνά τη συλλογική μνήμη, συνδυάζοντας τις selfies επισκεπτών στο μνημείο με υλικό από στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Όλες οι φωτογραφίες είναι αληθινές και προέρχονται από Facebook, Instagram, Tinder και Grindr και περιλαμβάνουν τα αυθεντικά σχόλια, likes και hashtags των χρηστών που ποζάρουν σε αυτές.  

«Τα τελευταία χρόνια, παρατήρησα ένα ενδιαφέρον φαινόμενο στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο: ο κόσμος το χρησιμοποιούσε σαν σκηνικό για να βγάζει selfies. Οπότε τις πήρα και τις συνδύασα με υλικό από στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί» λέει ο Shapira, που στο project συμπεριέλαβε φωτογραφίες ανθρώπων που χαμογελούν και ποζάρουν περιχαρείς, ενώ κάποιοι κάνουν στο χώρο μέχρι ζογκλερικά και γιόγκα γράφοντας ενίοτε απαράδεκτα σχόλια όπως «Χοροπηδώντας πάνω σε νεκρούς Εβραίους». 

«Περίπου 10.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά το συγκεκριμένο Μνημείο. Πολλοί από αυτούς βγάζουν αστείες φωτογραφίες, χοροπηδούν και κάνουν σκέιτ ή ποδήλατο πάνω από τους 2.711 πέτρινους πλίνθους που βρίσκονται απλωμένοι στο χώρο των 19.000 τ.μ. Το ακριβές μήνυμα και ο ρόλος του Μνημείου είναι αμφιλεγόμενα. Για πολλούς οι γκρίζες στήλες συμβολίζουν τις ταφόπλακες 6 εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους ή την γκρίζα στάχτη στην οποία κατέληξαν όταν κάηκαν μέχρι θανάτου στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων» σχολιάζει ο ισραηλινός καλλιτέχνης. 

Ο ίδιος συμβουλεύει τους επισκέπτες να συμπεριφέρονται ανάλογα με την περίσταση, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι στο χέρι τους το πώς θα κινηθούν σε έναν μνημείο που συμβολίζει τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς, όπως λέει, «κανένα ιστορικό γεγονός δεν συγκρίνεται με το Ολοκαύτωμα». Βέβαια, είναι πρόθυμος να αποσύρει οποιαδήποτε φωτογραφία σε περίπτωση που κάποιος από τους «πρωταγωνιστές» του project του το ζητήσει. 

Δείτε τις φωτογραφίες του «Yolocaust»:

Διεθνή
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Άψογος ο καλλιτέχνης-σαμποτέρ των selfies.Αλλά έτσι είναι η ζωή: σε ένα μουσείο που προκαλεί (επίτηδες, φυσικά) ΑΣΦΥΞΙΑ, ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ, ΦΟΒΟ και ΠΑΓΩΜΑΡΑ (ό,τι αισθάνονταν οι έγκλειστοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης, πριν πάψουν να αισθάνονται οτιδήποτε), οι καλομαθημένοι θέλουν να ψυχαγωγήσουν το ΕΓΩ τους και να εγγράψουν το βέβηλο στίγμα τους στην Ιστορία!
Milennials...Η γενιά που είναι έτοιμη να αυτοκτονήσει για ένα αρνητικό σχόλιο στο facebook.Η γενιά που νομίζει ότι ο Β'ΠΠ διεξήχθη μεταξύ του Captain America και του Red Skull.Η γενιά που λατρεύει τα ζώα, αλλά χέστηκε που το smartphone της κατασκευάστηκε από ανήλικα σε sweatshop στην Άπω Ανατολή.
Οι νεώτεροι στο δυτικό κόσμο από τα μέσα 90 και μετά δεν έχουν ζήσει ακραίες καταστάσεις όπως οι παλιότεροι. Πόλεμοι, γενοκτονίες κτλ είναι γι' αυτούς κάτι μακρινό που το βλέπουν μόνο μέσα από οθόνες. Όπως λέει ο Ποκοπίκος από πάνω, είναι λογικό μέσα στην ασφάλεια και την ευημερία να αποκτήσουν μια ιδεατή εικόνα για τον κόσμο. Ο κόσμος όμως δεν αρχίζει στην Αλάσκα και τελειώνει στην Κων/πολη, ούτε τα γρανάζια της Ιστορίας σταμάτησαν ξαφνικά. Νέες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, Ινδία κτλ) μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι θέλοντας η καθεμιά να παίξει με τους δικούς της κανόνες. Η εκλογή Τραμπ είναι απλά το τελευταίο ταρακούνημα μέχρι τώρα.Καλώς ή κακώς στο μέλλον (κι ελπίζω να αργήσει) η προστατευτική φούσκα που έμαθαν να ζουν θα σκάσει και το ερώτημα είναι αν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Έχω δει 40ρα Κινέζα να βγάζει χαρωπή φωτογραφία σε νεκροταφείο (με φρέσκα λουλούδια στους τάφους) αιχμαλώτων του ΒΠΠ. Η ηλιθιότητα δυστυχώς δεν έχει ηλικία...
Ο καινούργιος φασισμός που ζούμε αποκαλείται παγκόσμια αποβλακωση .Μας έχουν ποτίσει τέτοια δόση ανοησιας και εγωισμου,που πλέον θέλει να αξιοποιήσει κάποιος γερά το μυαλό του για να ξεφύγει από αυτό.Προσωπικα θεωρώ πως σε όποιο σημείο του μνημείου και να βρίσκεσαι θα πρέπει να δείξεις τον κατάλληλο σεβασμό,εκεί που σφαγιάστηκε ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας άδικα.Τελικα αυτή η ύβρις δεν θα μας βγει σε καλό.Αιωνια η μνήμη των άδικα χαμένων ,βασανισμένων συνανθρώπων μας.
το πιο θλιβερο απ ολα ειναι πως τα περισσοτερα νεα παιδια δεν ξερουν τι ειναι το ολοκαυτωμα, οσο surreαl κι αν ακουγεται. Κι εδω εχει τεραστια ευθυνη η δικη μας γενια, των 40-50+ . Γιατι εμεις απ τους παππουδες μας και τους γονεις μας, κατι μαθαμε, έστω τα βασικα...