H Times Square αλλάζει «πρόσωπο» - Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της πιο διάσημης πλατείας της Νέας Υόρκης

H Times Square αλλάζει «πρόσωπο» - Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της πιο διάσημης πλατείας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
0

Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της Times Square, της πιο διάσημης πλατεία της Νέας Υόρκης.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Snohetta ήταν υπεύθυνο της σχεδίασης του σημείου που προσελκύει τουλάχιστον 45 εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο, καθιστώντας το, έτσι, το πιο τουριστικό μέρος των ΗΠΑ. 

  

Μια περιοχή που στο παρελθόν αντιμετώπιζε έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα μετατράπηκε σε έναν δημόσιο χώρο 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην καρδιά του Μανχάταν.

Το πρότζεκτ γνωστό και ως «Παπιγιόν» βρίσκεται στο κέντρο της θεατρικής συνοικίας, στην Times Square και ορίζεται από την Μπρόντγουεϊ και την 7η λεωφόρο, μεταξύ της 42ας και 47ης οδού.

Έχοντας σχεδιαστεί σαν ένα «υπαίθριο δωμάτιο», οι άδειες ζώνες για τους πεζούς και οι συνεκτικές επιφάνειες δημιουργούν την αίσθηση θεατρικής σκηνής.

Το επίπεδο του δαπέδου είναι κατασκευασμένο από προκατασκευασμένες πλάκες τσιμέντου 2 τόνων, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί μικροί μεταλλικοί δίσκοι οι οποίοι συλλέγουν και αντανακλούν τη λάμψη από τις φωτεινές επιγραφές που βρίσκονται από πάνω.

H Times Square αλλάζει «πρόσωπο» - Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της πιο διάσημης πλατείας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter

Μεγάλοι πάγκοι από γρανίτη έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του άξονα της οδού Μπρόντγουεϊ καθορίζουν και πλαισιώνουν την πλατεία.

Επίσης, νέες πηγές ενέργειας και εξοπλισμός αναμετάδοσης έχουν ενσωματωθεί στα παγκάκια, εξαλείφοντας την ανάγκη για γεννήτριες ντίζελ και προσωρινά καλώδια ρεύματος, όλα εκ των οποίων είναι απαραίτητα για τα περισσότερα από 350 events που διοργανώνονται στην πλατεία κάθε χρόνο. 

Το πρώτο τμήμα της πεζοδρόμησης από το Snohetta εγκαινιάστηκε την άνοιξη του '14. Από τότε, οι τραυματισμοί πεζών μειώθηκαν κατά 40%, τα οδικά δυστυχήματα κατά 15% και η συνολική εγκληματικότητα στην περιοχή κατά 20%. Εκτιμάται, επιπλέον, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή μειώθηκε έως και κατά 60%.

H Times Square αλλάζει «πρόσωπο» - Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της πιο διάσημης πλατείας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter


«Με τη σύλληψη του πρότζεκτ, ως κάτι του οποίου η επιτυχία δεν θα μετρηθεί μόνον από την καινούργια αισθητική του, αλλά επίσης από τα μακροπρόθεσμα φυσικά, ψυχολογικά και οικονομικά οφέλη στην κοινότητα του, η επανεφεύρεση της Times Square είναι ένα μοντέλο για το πώς η σχεδίαση των αστικών τοπίων μας μπορεί να βελτιώσει την υγεία και ευημερία των χρηστών της, την ίδια στιγμή που προσφέρει μια σημαντική σκηνή για δημόσια συγκέντρωση» τόνισε στο Designboom, ο αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος του Snohetta Craig Dykers.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και designboom.com

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ