Οικονομική πίεση Τραμπ στην Κίνα για να αναλάβει δράση κατά της Β. Κορέας

Οικονομική πίεση Τραμπ στην Κίνα για να αναλάβει δράση κατά της Β. Κορέας Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενεργοποίησε χθες μία έρευνα εμπορικού χαρακτήρα κατά της Κίνας, αλλά και άλλων εξαγωγέων που εισάγουν φθηνό χάλυβα στην αμερικανική αγορά. Μετά την εξέλιξη αυτή, είναι ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι δασμοί εισαγωγής για τον χάλυβα που εισάγεται στις ΗΠΑ, ενώ οι μετοχές μερικών αμερικανικών εταιριών στον τομέα της παραγωγής και της επεξεργασίας χάλυβα, αυξήθηκαν κατά 8%.


Επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, ο Τραμπ έκανε τη σχετική ανακοίνωση στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο με την παρουσία των προέδρων αμερικανικών εταιριών χάλυβα (Nucor Corp, United States Steel Corp, TimkenSteel Corp). Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος ήταν επίσης παρών στην τελετή αυτή, καθώς ο ίδιος έχει κερδίσει μεγάλο μέρος της περιουσίας που διαθέτει από τις επενδύσεις που έκανε στον τομέα του χάλυβα.


«Ο χάλυβας είναι σημαντικός τόσο για την οικονομία μας, όσο και για το στρατό μας. Δεν είναι ένας τομέας για τον οποίο θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να είμαστε εξαρτημένοι από ξένες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. Ο ίδιος κέρδισε σημαντικό ποσοστό ψήφων σε βιομηχανικές πολιτείες (Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια) υποσχόμενος την αύξηση της παραγωγής αμερικανικού χάλυβα, αλλά και την κατάργηση της εφαρμογής μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών από τους Κινέζους.


Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εθνικός παραγωγός χάλυβα, ενώ παράγει μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που καταναλώνει στην εσωτερική της αγορά. Οι ποσότητες που περισσεύουν εξάγονται, προκαλώντας συχνά προβλήματα ανταγωνισμού στους παραγωγούς χάλυβα της χώρας εξαγωγής.


Η ενεργοποίηση της εμπορικής έρευνας από τον Τραμπ, χαρακτηρίζεται ασυνήθιστη ενέργεια στην Ουάσιγκτον, ενώ πραγματοποιείται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Κίνα, προκειμένου να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυραυλικής και πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα.


Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ (αρχές Απριλίου) ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης εμπορικών πιέσεων κατά της Κίνας, προκειμένου το Πεκίνο να εξαναγκαστεί και να αναλάβει δράση για το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ