Αυτές είναι οι χώρες που ξοδεύουν περισσότερα προετοιμαζόμενες για πόλεμο

Αυτές είναι οι χώρες που ξοδεύουν περισσότερα προετοιμαζόμενες για πόλεμο Facebook Twitter
Στην κορυφή της λίστας των στρατιωτικών δαπανών βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες το 2016 ξόδεψαν 611 δισ. δολάρια. EPA/MARCIN BIELECKI
1

Καθώς οι εντάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου οξύνονται, αυξάνονται παράλληλα και τα σενάρια για μία ενδεχόμενη παγκόσμια σύγκρουση -έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο- ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες πολλαπλασιάζονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το SIPRI (Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας της Στοκχόλμης για την Ειρήνη) η παγκόσμια στρατιωτική δαπάνη το 2016 ανήλθε στα 1.686 δισ. δολάρια, δηλαδή στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σε σχέση με το 2015, σημειώθηκε μία αύξηση της τάξης του 0,4%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του indy100 (Independent), η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην κλιμάκωση της παγκόσμιας εμπλοκής στον αιματηρό πόλεμο της Συρίας ή στην αυξανόμενη απειλή της πυρηνικής διαμάχης μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός ότι μετά από ένα σταθερό επίπεδο στρατιωτικών δαπανών μεταξύ 2011 και 2014, καταγράφεται αύξηση το 2016 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δείχνει μία ανησυχητική τάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, οι χώρες που ξόδεψαν τα περισσότερα το 2016 ήταν οι εξής:

  • ΗΠΑ (611 δισ. δολάρια)
  • Κίνα (215 δισ. δολάρια)
  • Ρωσία (69,2 δισ. δολάρια)
  • Σαουδική Αραβία (63,7 δισ. δολάρια)
  • Ινδία (55,9 δισ. δολάρια)
  • Γαλλία (55,7 δισ. δολάρια)
  • Ηνωμένο Βασίλειο (48,3 δισ. δολάρια)
  • Ιαπωνία (46,1 δισ. δολάρια)
  • Γερμανία (41,1 δισ. δολάρια)
  • Νότια Κορέα (36,8 δισ. δολάρια)
  • Ιταλία (27,9 δισ. δολάρια)
  • Αυστραλία (24,6 δισ. δολάρια)
  • Βραζιλία (23,7 δισ. δολάρια)
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (22,8 δισ. δολάρια)
  • Ισραήλ (18 δισ. δολάρια)

Στην κορυφή της λίστας των στρατιωτικών δαπανών βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες το 2016 ξόδεψαν 611 δισ. δολάρια - ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 36% των συνολικών δαπανών παγκοσμίως. Είναι σχεδόν το τριπλάσιο ποσό από εκείνο που ξόδεψε η Κίνα (215 δισ. δολάρια), η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας.

Οι αμερικανικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,7% μεταξύ 2015 και 2016 και πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από πέντε συνεχόμενα έτη μείωσης. Ωστόσο, το ποσό που δαπανήθηκε το 2016 παραμένει 20% χαμηλότερο από εκείνο του 2010.

Αυτές είναι οι χώρες που ξοδεύουν περισσότερα προετοιμαζόμενες για πόλεμο Facebook Twitter

Οι 15 χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας, ξόδεψαν συνολικά 1.360 δισ. δολάρια - 81% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Μεταξύ 2007 και 2016, η Κίνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες (118%), και ακολούθησαν η Ρωσία (87%) και η Ινδία (54%). Την ίδια περίοδο, η Ιταλία (-16%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-12%) και οι ΗΠΑ (-4,8%), ήταν οι μόνες χώρες στην κορυφαία 15άδα που κατέγραψαν μείωση δαπανών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το 2016, η Γαλλία ξόδεψε για στρατιωτικές δαπάνες σχεδόν όσα και η Ινδία, παρά τη διαφορά στο μέγεθος των δύο χωρών. Επίσης, η Γερμανία αύξησε τις δαπάνες της κατά 2,9% σε σχέση με το 2015 και η Ιταλία κατέγραψε αύξηση 11%.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια