Γάτες - Φρανκεστάιν: Tα υβρίδια από το ζευγάρωμα λιονταριών με τίγρεις, που υποφέρουν

Γάτες - Φρανκεστάιν: Tα υβρίδια από το ζευγάρωμα λιονταριών με τίγρεις, που υποφέρουν Facebook Twitter
4
Γάτες - Φρανκεστάιν: Tα υβρίδια από το ζευγάρωμα λιονταριών με τίγρεις, που υποφέρουν Facebook Twitter
O Kenny, μια λευκή τίγρης που γεννήθηκε με σειρά προβλημάτων υγείας που έγινε γνωστή ως η τίγρης με το σύνδρομο Down

Ένας συνασπισμός ομάδων προστασίας ζώων στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει εκστρατεία απαγόρευσης της αναπαραγωγής των λεγόμενων «frankencats» που προκύπτουν από τη διασταύρωση αιλουροειδών, όπως οι τίγρεις και τα λιοντάρια. Η πρακτική κατηγορείται για υβρίδια με μεγάλα προβλήματα υγείας και σοβαρές αλλοιώσεις χαρακτηριστικών ή παραμορφώσεις στα ζώα.

Η αναφορά που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) την Παρασκευή ζητά την παύση των «απάνθρωπων» διασταυρώσεων μεγάλων αιλουροειδών. Παράλληλα υποστηρίζει ότι η πρακτική συγκρούεται με τους ομοσπονδιακούς νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων λόγω της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα και η κατάθλιψη.

Το ζευγάρωμα μιας αρσενικής τίγρεως με ένα θηλυκό λιοντάρι δημιουργεί ένα υβρίδιο που λέγεται «tigon» ενώ από ένα αρσενικό λιοντάρι και μια θηλυκή τίγρη προκύπτουν τα λεγόμενα «ligers». Κάποιοι εκτροφείς όπως ο Joe Schreibvogel με έδρα την Οκλαχόμα, έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενοι βήμα καθώς έχουν δημιουργήσει τα «liligers», απογόνους αρσενικών λιονταριών και θηλυκών ligers. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η διασταύρωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων. Tα «tigons» μπορούν να εμφανίσουν νανισμό ενώ ο γιγαντισμός είναι σύνηθες φαινόμενο στα «ligers».

Ο Ηρακλής, ένα liger που ζει στο πάρκο άγριων ειδών Myrtle Beach Safari στη Νότια Καρολίνα, χρίστηκε το μεγαλύτερο ζωντανό αιλουροειδές του κόσμου το 2014, καθώς έφτανε σε βάρος τα 420 κιλά.

Γάτες - Φρανκεστάιν: Tα υβρίδια από το ζευγάρωμα λιονταριών με τίγρεις, που υποφέρουν Facebook Twitter
Ο Ηρακλής, το liger κάτοχος του Γκίνες

Οι λευκές τίγρεις είναι επίσης επιρρεπείς, καθώς συχνά γεννιούνται με προβλήματα όρασης και άλλες ασθένειες που οφείλονται στο γενετικό τους παρελθόν. Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι ένα ενιαίο γονίδιο είναι υπεύθυνο για όλες τις λευκές τίγρεις, με την αναπαραγωγική μέθοδο να χρησιμοποιείται εκτενώς καθώς οι λευκές τίγρεις έχουν σχεδόν εξαλειφθεί στην Ινδία. Την ίδια ώρα, όλες οι λευκές τίγρεις στις ΗΠΑ φαίνεται πως προέρχονται από τη μία και μοναδική λευκή τίγρη στη χώρα.

Αυτές οι εντυπωσιακές μεγάλες γάτες έχουν γίνει δημοφιλείς ως κατοικίδια ζώα για διάφορες διασημότητες, όπως ο πρώην άσος του μπάσκετ Shaquille O'Neal, ο οποίος έχει δύο λευκές τίγρεις σε ένα αγρόκτημα της Φλόριντα.

Οι μάγοι Siegfried και Roy έχουν κάνει τις λευκές τίγρεις γνωστές ως μέρος των σόου τους και έχουν χρηματοδοτήσει την αναπαραγωγή των ζώων. Το 2015, δύο λευκές τίγρεις, που ονομάζονται Justice και Liberty, πέθαναν από νεφρική ανεπάρκεια ενώ μεγάλωναν από την μη κερδοσκοπική οργάνωση των μάγων.

Ωστόσο, οι περισσότερες μεγάλες διασταυρώσεις αιλουροειδών στις ΗΠΑ φυλάσσονται σε ιδιωτικούς ζωολογικούς κήπους, συχνά για τη διασκέδαση των τουριστών. Οι ζωολογικοί κήποι παραπλεύρως των δρόμων έχουν γνωρίσει τεράστια άνθηση από την δεκαετία του '50 κι έπειτα και σήμερα περισσότεροι από 3.000 τέτοιοι εντοπίζονται σε όλη τη χώρα, χωρίς καν πιστοποιητικό λειτουργίας. «Αυτοί οι μη πιστοποιημένοι ζωολογικοί κήποι ζευγαρώνουν τίγρεις με λιοντάρια για να προσφέρουν "πρωτοπορίες" στους τουρίστες και να βγάζουν χρήματα. Αυτού του είδους η αναπαραγωγή ουσιαστικά εγγυάται προβλήματα υγείας. Πρέπει να απαγορευθεί. Υπάρχει μεγάλη κρίση στα αιλουροειδή στις ΗΠΑ», λέει η Anne Nasser, ακτιβίστρια της Peta, μία από τις οκτώ ομάδες προστασίας ζώων πίσω από την εκστρατεία απαγόρευσης.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δεν ελέγχει την αναπαραγωγή των ζώων, αφού εστιάζει περισσότερο σε θέματα όπως η κτηνιατρική φροντίδα και η μεταχείρισή τους. Οι ομάδες πίσω από την εκστρατεία θέλουν η κυβέρνηση να διευρύνει τις αρμοδιότητές της σχετικά με την ευημερία των ζώων και να συμπεριλάβει και την αναπαραγωγή που έχει ως αποτέλεσμα γέννηση ζώων επιρρεπή σε ελαττώματα και ασθένειες. 

Γάτες - Φρανκεστάιν: Tα υβρίδια από το ζευγάρωμα λιονταριών με τίγρεις, που υποφέρουν Facebook Twitter
Ένα σπάνιο tigon σε ζωολογικό κήπο

Εκτιμάται πως αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες τίγρεις σε καθεστώς αιχμαλωσίας στις ΗΠΑ -περίπου 5.000- από αυτές που ζουν στην άγρια φύση σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πιο πολλά αμερικανικά αιλουροειδή μεγάλου μεγέθους βρίσκονται σε μικρούς ζωολογικούς κήπους ή τα έχουν σπίτι τους ιδιοκτήτες εξωτικών κατοικιδίων ζώων. 

Η Association of Zoos & Aquariums, που εξουσιοδοτεί ζωολογικούς κήπους, κάνει έκκληση κατά της διεθνούς ενδογαμίας καθώς «σχετίζεται ξεκάθαρα με διάφορες ανώμαλες και ενίοτε θανατηφόρες, εσωτερικά και εξωτερικά, καταστάσεις και χαρακτηριστικά». Εκφράζει επίσης έντονη ανησυχία επειδή οι επισκέπτες των ζωολογικών κήπων δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους απογόνους τέτοιου είδους διασταυρώσεων, κάτι που διαιωνίζει την πρακτική. 

«Ακόμη και σήμερα, που οι επισκέπτες είναι πολύ συχνά ενημερωμένοι και μορφωμένοι άνθρωποι, το ενδιαφέρον που δείχνουν στο να βλέπουν λευκές τίγρεις, λευκά λιοντάρια, λευκούς αλιγάτορες ή βασιλικούς γατόπαρδους υπερισχύει συγκριτικά με αυτό για "κανονικά" ζώα του αντίστοιχου είδους», επισημαίνει η AZA. «Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι, πως σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει η παρανόηση πως αυτές οι ασυνήθιστες χρωματικά παρεκκλίσεις ή άλλες φαινοτυπικές ατέλειες ενδεχομένως αντιπροσωπεύουν ζώα προς εξαφάνιση που χρειάζονται προστασία», καταλήγει. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ