Ο βομβιστής του Μάντσεστερ πήρε τηλέφωνο τη μητέρα του και ζήτησε να τον συγχωρέσει πριν σκορπίσει το θάνατο

Ο βομβιστής του Μάντσεστερ πήρε τηλέφωνο τη μητέρα του και ζήτησε να τον συγχωρέσει πριν σκορπίσει το θάνατο Facebook Twitter
0

Ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Μάντσεστερ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 59, τηλεφώνησε στην μητέρα του και τον αδερφό του μόλις 15 λεπτά πριν πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ο Σαλμάν Αμπέντι ζήτησε από την μητέρα του να συγχωρέσει, είπε αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Λιβύης.

Ο πατέρας του και ο αδερφός του έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις αρχές της Λιβύης, με τον τελευταίο να ομολογεί πως γνώριζε «όλες τις λεπτομέρειες» της τρομοκρατικής επίθεσης. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας είπε στους Times πως ο αδερφός του Αμπέντι, Χασέμ, ανέφερε κατά την ανακριτική διαδικασία ότι ο δράστης είχε τηλεφωνήσει στην οικογένειά του ένα τέταρτο πριν την επίθεση. «Τηλεφώνησε επίσης στην μητέρα του και τον αδερφό του 15 λεπτά πριν ξεκινήσει την διαδικασία για την επίθεση», επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Χασέμ φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Μάντσεστερ. 

Τα νέα στοιχεία έρχονται μετά τις αποκαλύψεις πως η βρετανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες έχασαν πολλές ευκαιρίες να σταματήσουν τον Σαλμάν Αμπέντι, πριν την αιματηρή επίθεση. «Οι γονείς του είχαν προειδοποιήσει τις αρχές πως ήταν "επικίνδυνος"», υποστηρίζει αμερικανός αξιωματούχος, σημειώνοντας πως τον πίεζαν να μείνει στη Λιβύη και του πήραν το διαβατήριο.

Ωστόσο, ο 22χρονος μακελάρης έπεισε τους γονείς του πως ετοιμαζόταν να επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία για ένα σύντομο προσκύνημα Umrah. Σύμφωνα με αναφορές, όντως επέστρεψε στην Μεγάλη Βρετανία, μέσω Γερμανίας, από την Τουρκία τέσσερις ημέρες πριν την βομβιστική επίθεση. Ένα γερμανικό περιοδικό έγραψε πως ήρθε μέσω Ντίσελντορφ, σημειώνοντας πως δεν συμπεριλαμβανόταν σε καμία διεθνή λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών. 

«Ο πατέρας είχε όλα τα διαβατήρια μαζί του και τα κρατούσε. Αλλά ο Σαλμάν είπε πως θέλει να κάνει ένα προσκύνημα Umrah και γι' αυτό χρειαζόταν να φύγει από τη Λιβύη. Η μητέρα του ήταν χαρούμενη», λέει ο Jamal Zubia, εξέχον πρόσωπο την λιβυκής κοινότητας στο Μάντσεστερ. «Του επέστρεψαν το διαβατήριο επειδή είπε πως θέλει να κάνει Umrah. Μετά ήρθε εδώ. Οι γονείς του ανησυχούσαν πάρα πολύ. Ο πατέρας του ήταν πολύ αναστατωμένος», σχολίασε φίλος της οικογένειας. 

Ο πατέρας του Σαλμάν Αμπέντι ανέφερε πως ο γιος του ακουγόταν «φυσιολογικός» όταν μίλησε τηλεφωνικά με την οικογένειά του, ενώ βρισκόταν στο Μάντσεστερ πέντε ημέρες πριν την επίθεση και πως τους υποσχέθηκε να πάει αεροπορικώς στην Σαουδική Αραβία. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο γιος του είναι αθώος. 

Με πληροφορίες από Independent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ