28 οι νεκροί από επίθεση ενόπλων εναντίον χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο

28 οι νεκροί από επίθεση ενόπλων εναντίον χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο Facebook Twitter
0

Στους 28 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση ενόπλων εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής που μετέφερε προσκυνητές σε ένα χριστιανικό μοναστήρι στη νότια Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Υγείας.


Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Το τελευταίο διάστημα το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου.


Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, που επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 28 και μεταξύ αυτών είναι και πολλά παιδιά.


Οι Κόπτες χριστιανοί που μπήκαν στο στόχαστρο είχαν ξεκινήσει για προσκύνημα στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή, στην επαρχία Μίνια, στα νότια του Καΐρου.

28 οι νεκροί από επίθεση ενόπλων εναντίον χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο Facebook Twitter

Οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι οι δράστες επέβαιναν σε τρία φορτηγάκια και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Αμέσως μετά οι ένοπλοι μασκοφόροι ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους και έχουν στήσει δεκάδες μπλόκα και σταθμούς ελέγχου κατά μήκος του οδικού άξονα όπου σημειώθηκε η επίθεση.


Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου διακρίνεται το λεωφορείο που έχει γαζωθεί από σφαίρες, με σπασμένα τα παράθυρα και το παρμπρίζ.


Η επίθεση αυτή, στην επαρχία Μίνια, σημειώνεται σε μια περίοδο που το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους έχει βάλει στο στόχαστρο τους χριστιανούς Κόπτες της Αιγύπτου που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας. Τους τελευταίους έξι μήνες το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον τριών εκκλησιών που στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε 74 ανθρώπους. Μετά την τελευταία διπλή επίθεση, την Κυριακή των Βαΐων, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες και κατηγόρησε τους τζιχαντιστές ότι θέλουν να διχάσουν τη χώρα στοχοθετώντας τις μειονότητες.


Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, ενός από τα σημαντικότερα σουνιτικά κέντρα ισλαμικών σπουδών στον κόσμο, καταδίκασε τη σημερινή επίθεση, την οποία χαρακτήρισε "απαράδεκτη", τονίζοντας ότι στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας. "Καλώ τους Αιγύπτιους να ενωθούν απέναντι σε αυτήν την κτηνώδη τρομοκρατία" είπε ο Άχμεντ αλ Ταγιέμπ από τη Γερμανία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.


Να σημειωθεί ότι αύριο ξεκινά στην Αίγυπτο το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων.


Ο πρόεδρος Σίσι έχει συγκαλέσει μια συνεδρίαση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ