Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την Τσετσενία: Πολιτικός ήταν παρών στα βασανιστήρια των γκέι

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την Τσετσενία: Πολιτικός ήταν παρών στα βασανιστήρια των γκέι Facebook Twitter
Ο Magomed Daudov
1

Μια αποκαλυπτική έκθεση για το πογκρόμ κατά των γκέι στη Τσετσενία έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Όπως προκύπτει από την σχετική έρευνα, οι μαζικές απαγωγές και τα βασανιστήρια ξεκίνησαν με την έγκριση του Magomed Daudov, εκπροσώπου της κυβέρνησης της χώρας, που γνώριζε εξαρχής για την κατάσταση από τότε που συνελήφθησαν οι πρώτοι άντρες και ελέγχονταν τα τηλέφωνα τους για επαφές με άλλους ομοφυλόφιλους. 

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες επιβεβαίωσαν στο Παρατηρητήριο, που μίλησε μαζί τους, πως άκουγαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους κακοποιούσαν, να αναφέρονται στον Daudov και σε εντολές που υποτίθεται πως είχε δώσει ο ίδιος για άσκηση βίας απέναντι σε γκέι άντρες. Η έκθεση παραθέτει μάλιστα και μαρτυρίες τριών ανθρώπων, που κατέθεσαν πως ο Daudov ήταν παρών σε κέντρα κράτησης στις πόλεις Argun και Grozny.

Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta, που έφερε πρώτη στο φως τα φρικιαστικά στοιχεία, επέμενε από την πρώτη στιγμή στα σχετικά δημοσιεύματα πως ο Daudov επισκεπτόταν αυτές τις ανεπίσημες φυλακές. Ένα από τα θύματα, μιλώντας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιγράφει: «Ήταν σαν αλυσίδα. Πιάνουν κάποιον, ψάχνουν το τηλέφωνό του, τον βασανίζουν, τον κάνουν να αποκαλύψει ονόματα άλλων, πιάνουν αυτούς τους άλλους και πάει λέγοντας... Εκεί που κρατούσαν εμένα, υπήρχαν στην αρχή τέσσερις γκέι, αλλά μετά από μερικές ημέρες είχαμε γίνει 20. Την νύχτα, όταν μας άφηναν μόνους, προσπαθούσα να πείσω τους καινούργιους να πάρουν τα πάνω τους, να αρνηθούν τα πάντα, να μην πουν το όνομα κανενός. Τους έλεγα συνεχώς πως όσο περισσότερους κατονομάσουμε, τόσο περισσότερες πληροφορίες δίνουμε και τόσο περισσότερο χρόνο θα περάσουμε σε αυτήν την κόλαση και θα μας βασανίζουν...Τους έλεγα, δεν το βλέπετε, εκείνοι που μιλούν βασανίζονται ακόμη πιο σκληρά... Αλλά τα μαρτύρια ήταν τεράστια, ειδικά οι ξυλοδαρμοί και τα ηλεκτροσόκ. Ελάχιστοι τα άντεχαν χωρίς να λυγίσουν». 

Η επίσημη κρατική έρευνα σχετικά με τις βάρβαρες διώξεις εναντίον ομοφυλόφιλων αντρών στην Τσετσενία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αυτήν την εβδομάδα έγινε γνωστό πως η ανεπίσημη φυλακή στην χώρα, όπου φέρονται να βασανίστηκαν περισσότεροι από 100 ομοφυλόφιλοι άντρες, καταστράφηκε και μεταφέρθηκε σε άλλη άγνωστη τοποθεσία. 

Σύμφωνα με την Novayga Gazeta, όταν μια ρωσική ερευνητική ομάδα έφτασε στο σημείο που περιέγραψαν πρώην κρατούμενοι στον Τύπο, το βρήκε εγκαταλελειμμένο και καλυμμένο με μπάζα. Πληροφορίες θέλουν το νέο κέντρο κράτησης να έχει μεταφερθεί σε μια βάση εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων, στο Terek, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειότερα από εκεί που ήταν πριν. Ωστόσο, όταν η ομάδα πήγε στη νέα τοποθεσία, οι αρχές τους απαγόρευσαν την είσοδο λέγοντας πως «διεξάγεται εκπαίδευση». 

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια