DUP: Oι νέοι σύμμαχοι της Τερέζα Μέι είναι χειρότεροι κι από τους ΑΝ.ΕΛ

DUP: Oι νέοι σύμμαχοι της Τερέζα Μέι είναι χειρότεροι κι από τους ΑΝ.ΕΛ Facebook Twitter
Η Arlene Foster, επικεφαλής του ακραίου DUP, στο πλευρό της Τερέζα Μέι
2

Η Τερέζα Μέι δήλωσε την Παρασκευή ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση με τη βοήθεια των ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς το Συντηρητικό Κόμμα της έχασε στις εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (Democratic Unionist Party- DUP). Τα κόμματά μας έχουν μια ισχυρή σχέση στη διάρκεια πολλών ετών και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η ίδια έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία.


Η απόφασή της έχει εγείρει έντονο προβληματισμό, καθώς πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών με τη στήριξη του DUP μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιστεύουν πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές. Την ίδια στιγμή, η LGBTQI+ κοινότητα αλλά και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους ενόψει της συνεργασίας των δύο κομμάτων, καθώς το DUP θεωρείται ένα από τα πιο συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα. 

DUP: Oι νέοι σύμμαχοι της Τερέζα Μέι είναι χειρότεροι κι από τους ΑΝ.ΕΛ Facebook Twitter
O Πίτερ Ρόμπινσον, πρώην ηγέτης του DUP και στη θέση του Πρώτου Υπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας μέχρι πέρυσι, υπήρξε ενεργό μέλος της οργάνωσης Ulster Resistance. Ένα από τα πράγματα που έκαναν ήταν να συνεργάζονται με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Εθελοντική δύναμη του Όλστερ (Ulster Volunteer Force- UVF), παραστρατιωτική ομάδα στη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να εισάγουν λαθραία όπλα στην Μεγάλη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης πυραύλων RPG.

Ποιο είναι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα και γιατί προκαλεί τόση ανησυχία

Οι νέοι κυβερνητικοί εταίροι της Τερέζα Μέι έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με το Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ (Ulster Unionist Party- UUP), το παλαιότερο από τα δύο κυριότερα ενωτικά πολιτικά κόμμα στη Βόρεια Ιρλανδία. Αμφότερα συνιστούν τους πιο πιστούς πολιτικούς φορείς στο βρετανικό στέμμα και τάσσονται αδιαπραγμάτευτα υπέρ της παραμονής της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κόμμα ιδρύθηκε το 1971 από τον Ian Paisley και τωρινός αρχηγός του είναι η Arlene Foster. Έχει στενούς δεσμούς με την προτεσταντική εκκλησία και αυστηρές πολιτικές γραμμές, ενώ σε αντίθεση με την πλειονότητα των Βορειοϊρλανδών, το DUP είχε ταχθεί υπέρ του Brexit. Ωστόσο έχει εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός «σκληρού Brexit» και φιλοδοξεί να πετύχει τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες για τη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που αναφερόταν ρητά και στο προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος. Το openDemocracy είχε αποκαλύψει νωρίτερα φέτος πως το DUP είχε αποδεχθεί δωρεά ύψους 435.000 λιρών για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία υπέρ του Brexit σε όλη τη Βρετανία. Κατόπιν πίεσης παραδέχθηκαν πως τα χρήματα προήλθαν από το Constitutional Research Council, με επικεφαλής τον Richard Cook, των Τόρις της Σκωτίας. 

Το DUP αγωνίζεται επίσης ώστε να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στο δικαίωμα της άμβλωσης, κάτι που σημαίνει ότι σε πρώτη φάση, πως η άνοδός τους στο Κοινοβούλιο συνιστά δυσάρεστη εξέλιξη για τις εκατοντάδες γυναίκες που επιλέγουν κάθε χρόνο να προχωρήσουν σε άμβλωση. 

DUP: Oι νέοι σύμμαχοι της Τερέζα Μέι είναι χειρότεροι κι από τους ΑΝ.ΕΛ Facebook Twitter

Την ίδια στιγμή, το κόμμα έχει δηλώσει ανοικτά πως αντιτίθεται στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και πολλά μέλη του DUP έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική για ομοφοβικά σχόλια που έκαναν στο παρελθόν. Το 2015 ο Τζιμ Γουέλς, ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας και υψηλόβαθμο στέλεχος του DUP παραιτήθηκε αφού η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα με αφορμή δηλώσεις του με τις οποίες συνέδεε τους γάμους ομοφυλοφίλων με την παιδική κακοποίηση. «Δεν γίνεται να μεγαλώσεις ένα παιδί όντας σε μια ομοφυλοφιλική σχέση. Το παιδί αυτό έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να το κακοποιήσουν και να το παραμελήσουν», είχε δηλώσει στην προεκλογική εκστρατεία του.

Παρόλο που αρνούνται την κλιματική αλλαγή, εκμεταλλεύτηκαν τον ρόλο τους στην κυβέρνηση της Β. Ιρλανδίας για να πάρουν επιδότηση για ένα πρόγραμμα με βιοκαύσιμα, στο οποίο όσοι εντάχθηκαν έβγαλαν τελικά πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που χρειάστηκε να επενδύσουν. Το Δημόσιο Ταμείο της χώρας κατέληξε να πληρώσει περίπου μισό δισεκατομμύριο λίρες σε όσους γνώριζαν για το πρόγραμμα, οδηγώντας σε ένα σκάνδαλο ευρέως γνωστό ως «cash for ash». Μετά από αυτό διατάχθηκε τεράστια έρευνα για να εξακριβωθεί αν και κατά πόσον μέλη του DUP και υποστηρικτές του είχαν επίσης επωφεληθεί από το πρόγραμμα. 

Αναλυτές σημειώνουν πως μέχρι στιγμής πλανάται ένα μυστήριο γύρω από το τι μπορεί να ζητήσει ως αντάλλαγμα το DUP από τους Τόρις για την στήριξη που θα τους παρέχει. 

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού από την συμμετοχή στην ΕΕ»

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται για να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Διεθνή / FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αυτοί τουλάχιστον ανήκουν αμφότεροι στη συντηρητική πτέρυγα.Εδώ, στο βωμό της εξουσίας ας πάει και το παλιάμπελο ! Ψωμί και αλάτι η ιδεολογία, αρκεί που εκτιμήσαμε στον "σύντροφο" ότι δεν είναι "μπούλης" ! Λίγο τόχεις ;Και οι ΑΝΕΛ εκτίμησαν ότι ο Τσίπρας αγαπάει την πατρίδα !Με τους εξουσιομανείς, δεν ξέρεις ποτέ από που θα σου έρθει.