Πότε θα σπάσουμε το όριο των 8 δισ. ανθρώπων στον πλανήτη και ποιες χώρες απειλούνται με μεγάλη μείωση πληθυσμού

Πότε θα σπάσουμε το όριο των 8 δισ. ανθρώπων στον πλανήτη και ποιες χώρες απειλούνται με μεγάλη μείωση πληθυσμού Facebook Twitter
0

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα σπάσει το όριο των 8 δισεκατομμυρίων το 2023, υπάρχουν περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες και τον επόμενο χρόνο ο αριθμός των άνω των 60 ετών θα περάσει για πρώτη φορά το 1 δισεκατομμύριο, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα και τις προβλέψεις της ετήσιας έκθεσης πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού μέχρι το 2050 θα προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική, όπου τα ποσοστά γονιμότητας θα παραμείνουν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από ό, τι στον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Η μισή αύξηση του αριθμού των ανθρώπων θα προέλθει από εννέα χώρες: την Ινδία, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν, την Αιθιοπία, την Τανζανία, τις ΗΠΑ, την Ουγκάντα και την Ινδονησία. Μέχρι το 2050 επτά από τα 20 πιο πολυπληθέστερα έθνη του κόσμου θα είναι αφρικανικά.

Αντιθέτως, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες φθίνουν πληθυσμιακά με τα ποσοστά γονιμότητας να είναι κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληθυσμοί θα μειώνονται αναπόφευκτα χωρίς μετανάστευση μεγάλης κλίμακας.

Η Ινδία είναι το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου με 1.32 δις ανθρώπους.


«Σε ορισμένες χώρες με χαμηλά επίπεδα γονιμότητας και γήρανσης του πληθυσμού ... μια καθαρή εισροή μεταναστών ήταν η πρωταρχική πηγή αύξησης του πληθυσμού και σε ορισμένες περιπτώσεις απέτρεψε τη μείωση του πληθυσμού», σημειώνει ο John Wilmoth, διευθυντής του τμήματος πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών διαίρεση.

Η Ανατολική Ευρώπη ενδέχεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα, με πιθανότητες να υπάρξει μείωση πάνω από 15% στη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ουκρανία.

Η μελέτη των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχουν περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες παγκοσμίως (102 άνδρες για κάθε 100 γυναίκες) και ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο το 2018 - και τα 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούν το 25% των κατοίκων του κόσμου.

Η μέση ηλικία του παγκόσμιου πληθυσμού είναι 30.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM