Χιλή: Η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε κάποιες περιπτώσεις

Χιλή: Η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε κάποιες περιπτώσεις Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση στη Χιλή. Μία γυναίκα έχρι γράψει στην κοιλιά της «Μπορώ να επιλέξω». EPA/MARIO RUIZ
0

Η Γερουσία της Χιλής ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων για λόγους υγείας και σε υποθέσεις βιασμών. Το σχέδιο νόμου, που αποτελούσε μια από τις κυριότερες δεσμεύσεις της κεντροαριστερής προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, βρίσκεται πλέον ένα βήμα από το να γίνει νόμος του κράτους.


Έπειτα από μια πολύωρη, τεταμένη συζήτηση, και έπειτα από τα δύο χρόνια που κράτησε συνολικά η διαδικασία, οι γερουσιαστές ενέκριναν επί της αρχής τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε τρεις περιπτώσεις: σε περίπτωση κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, αν το έμβρυο δεν έχει πιθανότητα να ζήσει, και σε υποθέσεις βιασμών.


Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Βουλή και κατόπιν η πρόεδρος Μπατσελέτ να το επικυρώσει ώστε η Χιλή να βγει από τον βραχύ κατάλογο των χωρών στις οποίες δεν επιτρέπονται οι αμβλώσεις σε καμία περίπτωση.


Η Κλαούντια Δίδες, εκπρόσωπος μιας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφερόμενη στην έγκριση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, έκανε λόγο για μια «μείζονα συμβολή στην ιστορία της Χιλής».

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η άμβλωση τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε χρόνια. Ωστόσο, περίπου 30.000 αμβλώσεις ή αποβολές καταγράφονται στη Χιλή κάθε χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι οι παράνομες επεμβάσεις για τον τερματισμό κυήσεων ανέρχονται σε τουλάχιστον 160.000.


Ως το 1989 και για πάνω από 50 χρόνια η άμβλωση επιτρεπόταν στη Χιλή εάν η μητέρα διέτρεχε κίνδυνο ή το έμβρυο θεωρείτο ότι δεν υπήρχαν πιθανότητες να ζήσει. Αλλά πριν εγκαταλείψει την εξουσία, ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990) απαγόρευσε τις επεμβάσεις αυτές σε κάθε περίπτωση, κάτι που δεν άλλαξε για πάνω από δύο δεκαετίες.


Όμως η συντηρητική αντιπολίτευση δεσμεύεται ότι θα αμφισβητήσει το νομοσχέδιο προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο υποψήφιος της δεξιάς, προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ