Αίγυπτος: Ο πρεσβευτής της Ιταλίας επέστρεψε στη χώρα έπειτα από έναν χρόνο

Αίγυπτος: Ο πρεσβευτής της Ιταλίας επέστρεψε στη χώρα έπειτα από έναν χρόνο Facebook Twitter
0

Ο νέος πρεσβευτής της Ιταλίας αφίχθη την Τετάρτη στην Αίγυπτο, σε ένα πόστο το οποίο παρέμενε κενό εδώ και πάνω από έναν χρόνο εξαιτίας της έντασης που προκάλεσε η δολοφονία ενός ιταλού φοιτητή, αφού το θύμα υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

 

Η πρεσβεία της Ιταλίας επιβεβαίωσε, χωρίς να κάνει καμιά άλλη διευκρίνιση, την πληροφορία που έδωσαν αξιωματούχοι στο αεροδρόμιο του Καΐρου, ότι ο Τζανπάολο Καντίνι πράγματι έφθασε χθες στη χώρα. Διπλωματική πηγή στη Ρώμη ανέφερε πως επρόκειτο να αναλάβει τα καθήκοντά του στην πρεσβεία σήμερα.

 

Η Ιταλία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της τον Απρίλιο του 2016, σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την ανακάλυψη στο Κάιρο του πτώματος του Τζούλιο Ρετζένι, ο οποίος είχε εξαφανιστεί την 25η Ιανουαρίου, έναν μήνα αργότερα, με σημάδια από βασανιστήρια.

 

Έπειτα από έναν χρόνο και πλέον αντεγκλήσεων μεταξύ Καΐρου και Ρώμης, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου πως θα έστελνε έναν νέο πρεσβευτή στην Αίγυπτο, κράτος που αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο για την Ιταλία.

 

Οι αιγυπτιακές αρχές κατηγορήθηκαν ότι δεν συνεργάστηκαν ούτε ερεύνησαν όπως θα όφειλαν την υπόθεση της δολοφονίας του 28χρονου μεταπτυχιακού φοιτητή.

 

Απορρίπτοντας τις διάφορες εκδοχές που πρότειναν οι αιγυπτιακές αρχές—τροχαίο, έγκλημα πάθους, ληστεία που πήγε στραβά, ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών...—η κυβέρνηση της Ιταλίας απαιτούσε έντονα οι δράστες της δολοφονίας του φοιτητή να ταυτοποιηθούν, να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν.

 

Ο ιταλικός Τύπος και δυτικοί διπλωμάτες στην Αίγυπτο υποψιάζονται ότι ο νεαρός απήχθη και βασανίστηκε μέχρι θανάτου από στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά επανειλημμένα.

 

Οι εισαγγελείς στους οποίους ανατέθηκε η έρευνα για την υπόθεση στην Αίγυπτο και στην Ιταλία ενέτειναν τις επαφές τους, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμιά ουσιαστική πρόοδος.

 

Την Κυριακή ο δικηγόρος Ιμπραχίμ Μετουάλι, επικεφαλής της Ένωσης Οικογενειών Αγνοουμένων, ο οποίος είχε συνδεθεί με την υπόθεση Ρετζένι, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Καΐρου, σύμφωνα με αιγυπτιακές δικαστικές πηγές.

 

Ο Μετουάλι βρισκόταν σε στενή επαφή με τους δικηγόρους που είχαν αναλάβει την εκπροσώπηση της οικογένειας του ιταλού φοιτητή στην Αίγυπτο.

 

Ο δικηγόρος, ο οποίος είναι γνωστός για τη συμπαράστασή του στους συγγενείς προσώπων που έχουν εξαφανιστεί, συνελήφθη από άνδρες της ασφάλειας του αεροδρομίου ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Γενεύη. Επρόκειτο να συμμετάσχει στην 113η σύνοδο της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τις Εξαναγκαστικές Εξαφανίσεις.

 

Από τον Ιούλιο του 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, οι εξαφανίσεις στη χώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Εξάλλου τον Μάιο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επικύρωσε νόμο που περιορίζει σημαντικά το περιθώριο κινήσεων των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παγώσουν μέρος της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που χορηγούν στην Αίγυπτο, προβάλλοντας ως αιτιολογία τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως τον νόμο για τις ΜΚΟ.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ