Η “επιστροφή” του Μπέρνι Σάντερς: Παρουσίασε πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους Αμερικανούς

Η “επιστροφή” του Μπέρνι Σάντερς: Παρουσίασε πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους Αμερικανούς Facebook Twitter
0

Ο Μπέρνι Σάντερς παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας “Medicare for all,” έχοντας την υποστήριξη του 1/3 των Δημοκρατικών Γερουσιαστών, σε αντίθεση με παρόμοια κίνηση που είχε κάνει το 2013, αλλά τότε ήταν μόνος του, σχολιάζει το CNN.

 

Ο Σάντερς χαρακτήρισε το οικονομικό κόστος του παρόντος συστήματος υγείας “παράλογο και υπερβολικά ακριβό.” Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι η μέση αμερικανική οικογένεια θα ωφεληθεί οικονομικά από το σχέδιο που προτείνει “επειδή δεν θα υπογράφετε επιταγές προς τις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης,” τόνισε.

 

Για όσους έρθουν αντιμέτωποι με αύξηση της φορολογίας τους, “το οικονομικό αυτό κόστος, θα αντισταθμιστεί από τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε από την εξάλειψη του οικονομικού κόστους της ιδιωτικής ασφάλισης,” πρόσθεσε.

 

Ο Σάντερς γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει το πρόγραμμα υγείας που έχει καταρτίσει σε κάθε γωνιά της Αμερικής “σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, ενώ θ’ ακούσω τι λένε οι άνθρωποι γι’ αυτό,” δρομολογώντας ένα πλαίσιο επεξεργασίας του σε εθνικό επίπεδο. Στο σημείο αυτό, επιτέθηκε στους Ρεπουμπλικάνους, υποστηρίζοντας ότι: “δεν διαθέτουν αξιοπιστία στο ζήτημα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.”

 

“Στους συναδέλφους μου Ρεπουμπλικάνους, έχω να τους παρακαλέσω να μην μας κάνουν διαλέξεις για την υγεία,” είπε ο Σάντερς προκαλώντας την επιδοκιμασία των δεκάδων ακτιβιστών που ήταν συγκεντρωμένοι στην αίθουσα. “Τους τελευταίους μήνες, εσείς στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δείξατε στους Αμερικανούς όσα υποστηρίζετε,” κυρίως ψηφίζοντας για την κατάργηση του προγράμματος Obamacare.

 

Στην συνέχεια, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μασαχουσέτη, Ελίζαμπεθ Γουόρεν έθεσε το πλαίσιο της προσπάθειας για την επέκταση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας από την εποχή του Φραγκλίνου Ρούσβελτ (κοινωνική ασφάλεια) στα προγράμματα Medicare και Medicaid του Λίντον Τζόνσον και πιο πρόσφατα, στο πρόγραμμα Obamacare, που είχε προωθήσει προσωπικά ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

 

“Αλλά είμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα. Δεν υποχωρούμε στην υποστήριξή μας για το Obamacare και θα το υποστηρίξουμε σε κάθε σημείο, αλλά θα προχωρήσουμε κι ακόμη περισσότερο και θα πούμε ότι σε αυτήν την χώρα ο καθένας έχει δικαίωμα πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες υγείας.” τόνισε.

 

Πριν από την ομιλία του Σάντερς οι παρευρισκόμενοι μίλησαν και μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από την προσπάθεια που κάνουν σήμερα οι γιατροί, προκειμένου να παρέχουν την φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς. Μία εξειδικευμένη στην ογκολογία νοσοκόμος αναφέρθηκε στην περίπτωση μιας ασθενούς που πάσχει από καρκίνο και δεν μπορεί πλέον να καλύψει τα οικονομικά έξοδα για την αφαίρεση του υγρού που συγκεντρώνεται στους πνεύμονες της. Το κόστος του ιατρικού υλικού για την επέμβαση αυτή, καλύπτεται μερικώς από την ασφαλιστική της εταιρίας, με συνέπεια η ασθενής να περιορίσει την χρήση του.

 

Το νομοσχέδιο αυτό, που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην Ουάσινγκτον έρχεται μετά από έξι και πλέον εβδομάδες, από την πολιτική μάχη που έδωσαν οι Δημοκρατικοί, προκειμένου να διατηρήσουν το Obamacare. Το σχέδιο του Σάντερς δεν θεωρείται ότι έχει κάποια πιθανότητα επιβίωσης στο σημερινό Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά περιγράφει τις βασικές αρχές για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μεταβίβασης του ελέγχου του, στην κυβέρνηση με ένα κεντρικό σύστημα πληρωμών.

 

Στο επίκεντρο της προσφοράς υπηρεσιών υγείας, βρίσκεται μία κάρτα “Universal Medicare Card” που θα λάβουν οι Αμερικανοί και θα τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, καλύπτοντας την νοσηλεία, τις επισκέψεις σε γιατρούς, την θεραπεία ουσιών, την κάλυψη οδοντιατρικών εξόδων, τις εξετάσεις όρασης, αλλά και το οικονομικό κόστος για την εγκυμοσύνη και την γέννα, όπως επίσης και το κόστος έκτρωσης. Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους φαρμακευτική δαπάνη άνω των 250 δολαρίων, με κίνητρα για την χρήση γενόσημων φαρμάκων. Ο Σάντερς υποστηρίζει την μείωση της τιμής των φαρμάκων, αλλά και την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της φαρμακοβιομηχανίας.

 

Οι παροχές που σχετίζονται με την μακροχρόνια νοσηλεία τις οποίες ο Σάντερς είχε συμπεριλάβει στην πρότασή του όταν διεκδικούσε την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών το 2016 δεν θα καλύπτονται. Τα θέματα αυτά θα ρυθμιστούν με ξεχωριστό νομοσχέδιο, σύμφωνα με δήλωση συμβούλου του Σάντερς στο CNN.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των πληρωμών για τα συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης, τις εκπτώσεις, αλλά και την συμμετοχική πληρωμή για τις παροχές των υπηρεσιών υγείας.

 

Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό κόστος εφαρμογής του προγράμματος αυτού δεν έχει κοστολογηθεί, το πρόγραμμα υγείας που προωθούσε ο Σάντερς προεκλογικά είχε κοστολογηθεί στα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το κόστος αυτό, θα καλύπτονταν μέσω ενός φόρου 2,2% επί του εισοδήματος των όλων των Αμερικανών, αλλά και εισφοράς 6,2% από τους εργοδότες, αλλά και την αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους.

 

Η χθεσινοβραδινή παρουσίαση είχε γενικό χαρακτήρα με ελάχιστη αναφορά στον μηχανισμό που χρειάζεται για την υποστήριξη ενός τέτοιου προγράμματος με ευρύ χαρακτήρα παροχής υπηρεσιών υγείας. Ωστόσο, προβλέπει την εφαρμογή μεταβατικής περιόδου τεσσάρων ετών.

 

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους έχουν εξαγγείλει προεκλογικά την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος Obamacare, έχοντας ωστόσο χρεωθεί την πολιτική αποτυχία των προσπαθειών, με έμφαση στις δραματικές καλοκαιρινές εξελίξεις στην Γερουσία. Οι ίδιοι καταλογίζουν στο Obamacare μεγάλο βαθμό παρέμβασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και υψηλό οικονομικό κόστος.

 

Πηγή: CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ