Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Βραζιλιάνου δικαστή να εγκρίνει «θεραπεία» για την ομοφυλοφιλία

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Βραζιλιάνου δικαστή να εγκρίνει «θεραπεία» για την ομοφυλοφιλία Facebook Twitter
0

Η απόφαση ενός δικαστή από τη Βραζιλία ν' ανατρέψει την ποινή απαγόρευσης μίας αμφιλεγόμενης «θεραπείας» της ομοφυλοφιλίας που επιβλήθηκε το μακρινό 1999, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου και ακτιβιστές της LGBTQI+ κοινότητας.

Πριν από μερικές ημέρες, ο δικαστής, Waldemar de Carvalho απέρριψε την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ψυχολογίας που είχε απαγορέψει τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Ένας από τους ενάγοντες στην υπόθεση ήταν και μία ευαγγελίστρια χριστιανή και ψυχολόγος ονόματι Rozangela Justino, της οποίας η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ανακλήθηκε το 2016 καθότι αποδείχτηκε ότι υπέβαλε ανθρώπους στη συγκεκριμένη θεραπεία ενώ κάποτε είχε περιγράψει την ομοφυλοφιλία ως «ασθένεια».

Μάλιστα, το 2009, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Folha de S Paulo» Justino είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι ότι καθοδηγούμαι από τον Θεό για να βοηθήσω τους ομοφυλόφιλους».

Η απόφαση αποτελεί παράθυρο «για την επικίνδυνη πιθανότητα εφαρμογής θεραπειών σεξουαλικής αναστροφής» ανέφερε σε δήλωσή του το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ψυχολογίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Rogério Giannini, ψυχολόγο με έδρα το Σάο Πάολο, «δεν υπάρχει τρόπος να θεραπεύσεις κάτι που δεν είναι ασθένεια». «Δεν πρόκειται για σοβαρή, ακαδημαϊκή διαφωνία, αλλά για μία διαμάχη που συνδέεται με θρησκευτικά ή συντηρητικά κριτήρια».

Σχολιάζοντας την απόφαση, μία από τις μεγαλύτερες ποπ τραγουδίστριες της χώρας, η Larissa Machado, γνωστή ως Annita ανέφερε:

«Αυτό συμβαίνει στη χώρα μου. Οι άνθρωποι πεθαίνουν πεινασμένη, η κυβέρνηση "σκοτώνει" τη χώρα με τη διαφθορά, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς ευκαιρίες ...Και οι αρχές χάνουν το χρόνο τους για να ανακοινώσουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια» έγραψε στο Instagram, σε ένα post που είδαν περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ