Πέθανε η Λιλιάν Μπετανκούρ, η «χρυσή» κληρονόμος της L'Oreal

Πέθανε η Λιλιάν Μπετανκούρ, η «χρυσή» κληρονόμος της L'Oreal Facebook Twitter
(Francois Durand/Getty Images)
0

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών η Λιλιάν Μπετανκούρ, η «χρυσή» κληρονόμος της αυτοκρατορίας των καλλυντικών L'Oreal.

Την ανακοίνωση έκανε η κόρη της Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ. Η επιχειρηματίας που υπήρξε για μια περίοδο η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου πέθανε τη νύχτα στο σπίτι της. Θα γινόταν 95 ετών στις 21 Οκτωβρίου. «Η μητέρα μου έφυγε γαλήνια» ανέφερε η κόρη της σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Έχοντας γίνει η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο με τα χρόνια είχε εδραιώσει την παγκόσμια ηγεμονία της στο χώρο των καλλυντικών, αλλά το όνομά της συνδέθηκε και με πολύκροτα πολιτικά σκάνδαλα και νομικές διαμάχες.

Σύμφωνα με το Forbes και τη λίστα με τα οικονομικά στοιχεία επιχειρηματιών που εκδίδει η Μπετανκούρ είχε αξία άνω των 37 δισ. ευρώ. Βρισκόταν στη 14η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους που συντάσσει το περιοδικό Forbes. Η περιουσία της ανερχόταν στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήταν επίσης η δεύτερη πλουσιότερη Γαλλίδα, μετά τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη της LVMH, Μπερνάρ Αρνό.

Πέθανε η Λιλιάν Μπετανκούρ, η «χρυσή» κληρονόμος της L'Oreal Facebook Twitter
Ο Francois-Marie Banier και η Liliane Bettencourt

Η Λιλιάν Ενριέτ Σαρλότ Σιλέρ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1922 στο Παρίσι. Η μητέρα της πέθανε όταν η Λιλιάν ήταν μόλις 5 ετών. Στα 15 της ξεκίνησε να εργάζεται ως μαθητευόμενη στο πλευρό του.Ο πατέρας της, Eugene Schueller, ίδρυσε την αυτοκρατορία των καλλυντικών το 1907 και η ίδια κληρονόμησε το 1957 την οικογενειακή επιχείρηση καταφέροντας να την κάνει μια παγκόσμια δύναμη. Ωστόσο το 2012 διαγνώσθηκε με άνοια, τέθηκε υπό κηδεμονία και την αντικατέστησε ο εγγονός της στο διοικητικό συμβούλιο της L'Oréal.

Υπήρξε παντρεμένη με τον πολιτικό Αντρέ Μπετανκούρ. Μετά από μια σχετικά συμβατική - αν και γεμάτη προνόμια - ζωή για πολλά χρόνια, η Λίλιαν γνώρισε έναν φωτογράφο και συνδέθηκε στενά μαζί του. Η σχέση της με τον François-Marie Banier απασχόλησε πολύ τα ταμπλόιντ και τελικά κατέληξε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο που οδηγήθηκε στα δικαστήρια καθώς η κόρης της χρυσής κληρονόμου κατηγόρησε τον προστατευόμενο της πως είχε αποσπάσει τεράστια χρηματικά ποσά από την Μπετανκούρ. Οι κατηγορίες έγιναν αφορμή για μια τεράστια νομική διαμάχη που έφερε στο προσκήνιο πολλές λεπτομέρειες για την ταραχώδη ζωή της Μπετανκούρ. Τελικά ο προστατευόμενός της καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση.

Πέθανε η Λιλιάν Μπετανκούρ, η «χρυσή» κληρονόμος της L'Oreal Facebook Twitter

Τον Ιούνιο του 2010, κατά τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης έγιναν νέες αποκαλύψεις που οδήγησαν σε πολιτικό σκάνδαλο μετά την δημοσιοποίηση απόρρητων συνομιλιών. Οι κασέτες με ηχογραφήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας περιείχαν στοιχεία για φοροδιαφυγή και χρηματοδοτήσεις στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί. Για τον γάλλο πρώην πρόεδρο είχε διαταχθεί έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί, κατά πόσο τα χρήματα της προεκλογικής καμπάνιας του 2007 προήλθαν από εκμετάλλευση της πνευματικά ασταθούς «ισχυρής κυρίας» της L'Oreal. Κάποιοι  τον κατηγόρησαν ότι εκμεταλλεύθηκε την κατάστασή της για να εξασφαλίσει πόρους για την προεκλογική του καμπάνια.

Το τελευταίο επεισόδιο αυτού του δικαστικού σίριαλ κατά σύμπτωση έληξε σήμερα: δικαστήριο του Μπορντό αθώωσε πέντε δημοσιογράφους που κατηγορούνταν για προσβολή της ιδιωτικότητας της Λιλιάν Μπετανκούρ. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι ο πρώην οικονόμος της την μαγνητοφωνούσε παράνομα για να την προστατεύσει και κατά συνέπεια δεν έφερε ποινική ευθύνη.

Τα τελευταία χρόνια, η ισχυρή επιχειρηματίας είχε αποτραβηχτεί από τη δημοσιότητα και δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη.

Σήμερα ο όμιλος έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 25,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 90.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο.



0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ