Κίνηση-ματ από τον Μακρόν: Έδωσε εκατομμύρια και «έκλεψε» τους επιστήμονες από τον Τραμπ για να τον πολεμήσει

Κίνηση-ματ από τον Μακρόν: Έδωσε εκατομμύρια και «έκλεψε» τους επιστήμονες από τον Τραμπ για να τον πολεμήσει Facebook Twitter
0

Δεκαοκτώ επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα κλίματος, στάθηκαν μάλλον υπερτυχεροί καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν τους προσφέρει εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις για να εγκατασταθούν στη Γαλλία για το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι επιχορηγήσεις «Κάνουμε το Πλανήτη μας Μεγάλο και πάλι» - ένα αιχμηρό υπονοούμενο  στο σύνθημα της εκστρατείας «Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Και πάλι»- είναι μέρος των προσπαθειών του Μακρόν να αντιμετωπίσει τον Τραμπ στο μέτωπο της αλλαγής του κλίματος.

Ο γάλλος πρόεδρος ανήγγειλε τον Ιούνιο τον διαγωνισμό για τις επιχορηγήσεις, λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα.

Περισσότεροι από 5.000 επιστήμονες από περίπου 100 χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις επιχορηγήσεις. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες - και 13 από τους 18 νικητές - ήταν Αμερικανοί ερευνητές.

«Η έκκληση του Μακρόν μου έδωσε μια τέτοια ψυχολογική ώθηση, να έχω αυτή την υποστήριξη, να έχω έναν αρχηγό του κράτους να λέει ότι εκτιμώ αυτό που κάνετε», δήλωσε ένας νικητής, ο Camille Parmesan, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας θα εργαστεί σε έναν πειραματικό σταθμό στα Πυρηναία και θα μελετά το πώς η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο επηρεάζει την άγρια φύση.

Ο Τραμπ εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και είπε ότι η συμφωνία του Παρισιού βλάπτει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ απαιτώντας μείωση των εκπομπών που προκαλούν ζημιές στο κλίμα.

«Θα είμαστε εδώ για να αντικαταστήσουμε την αμερικανική χρηματοδότηση της έρευνας για το κλίμα», δήλωσε ο Μακρόν στους νικητές στο Παρίσι τη Δευτέρα.

«Αν θέλουμε να προετοιμαστούμε για τις αλλαγές του αύριο, χρειαζόμαστε επιστήμη», πρόσθεσε ενώ υπόσχεται να θέσει σε εφαρμογή ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης της αλλαγής του κλίματος, μεταξύ άλλων καινοτομιών που ετοιμάζει.

Ένας νέος γύρος του διαγωνισμού θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο στον οποίο θα συμμετέχει και η Γερμανία. Περίπου 50 έργα θα επιλεγούν συνολικά και θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος και τα γαλλικά ερευνητικά ιδρύματα με 60 εκατομμύρια ευρώ.

Αρχικά ο διαγωνισμός απευθύνθηκε σε Αμερικανούς ερευνητές, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους  επιστήμονες του κλίματος, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι γνωστοί για την έρευνα των ζητημάτων που αφορούν το κλίμα, να ολοκληρώσουν μια διατριβή και να προτείνουν ένα έργο που θα διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια.

Κάποιοι γάλλοι ερευνητές παραπονέθηκαν ότι ο Μακρόν επενδύει χρήματα σε ξένους επιστήμονες σε μια εποχή που οι ίδιοι  ζητούσαν περισσότερη υποστήριξη στην εσωτερική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Περισσότεροι από 50 παγκόσμιοι ηγέτες αναμένονται σήμερα στο Παρίσι για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα που φιλοξενείται από τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Τραμπ δεν έχει προσκληθεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ