Το Ιράν αποκλείει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας

Το Ιράν αποκλείει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας Facebook Twitter
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
0

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι η τελευταία απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης υπονομεύει τη σταθερή πολυμερή συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα παρατείνει για τελευταία φορά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν βάσει των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015, δίνοντας στην Ουάσιγκτον και στους Ευρωπαίους συμμάχους της μια τελευταία ευκαιρία να διορθώσουν τα «τρομερά ελαττώματα» της συμφωνίας αυτής.

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία», ανέφερε ο Τραμπ με ανακοίνωσή του.

«Αν δεν υπάρξει μιας τέτοια (σ.σ. βελτιωμένη) συμφωνία, οι ΗΠΑ δεν θα άρουν ξανά τις κυρώσεις ώστε να παραμείνουν στη πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Και αν οποιαδήποτε στιγμή κρίνω ότι μια τέτοια συμφωνία δεν φαίνεται εφικτή, θα αποσύρω αμέσως τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015», πρόσθεσε.

Ο Ζαρίφ, με ανάρτησή του στο twitter, δήλωσε ότι: «Η πολιτική Τραμπ και η σημερινή ανακοίνωση συνιστούν απεγνωσμένες προσπάθειες για την υπονόμευση μιας σταθερής, πολυμερούς συμφωνίας, και μια κακόβουλη παραβίαση των παραγράφων 26,28 και 29. Η JCPOA (η πυρηνική συμφωνία) δεν είναι προς επαναδιαπραγμάτευση: αντί να επαναλαμβάνουν μια τετριμμένη ρητορική, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με τη συμφωνία, όπως κάνει το Ιράν».

Το Βερολίνο θα συνεχίσει να επιδιώκει την πλήρη εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας

Από την πλευρά της η Γερμανία τόνισε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την πλήρη εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η Γερμανία θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με την Βρετανία και την Γαλλία για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θα διαβουλευτούμε τώρα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να βρούμε μια κοινή πορεία», ανέφερε η εκπρόσωπος με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει την εκστρατεία της για την πλήρη εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ