Μαύρη Τετάρτη στην Πολωνία - Χιλιάδες μαυροφορεμένες γυναίκες διαδηλώνουν στους δρόμους για τις αμβλώσεις

Μαύρη Τετάρτη στην Πολωνία - Χιλιάδες μαυροφορεμένες γυναίκες διαδηλώνουν στους δρόμους για τις αμβλώσεις Facebook Twitter
1

Φεμινιστικές οργανώσεις και υπέρμαχοι του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση οργανώνουν σήμερα μια «μαύρη Τετάρτη» με διαδηλώσεις σε όλη την Πολωνία κατά της προσπάθειας των συντηρητικών της κυβέρνησης να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Γνωρίζουμε ποιο είναι το διακύβευμα: η πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία», αναφέρει σε φυλλάδιο  η Απεργία των Γυναικών, μία από τις οργανώσεις που απηύθυναν έκκληση για την πραγματοποίηση πορείας στη Βαρσοβία. Διαδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα χρόνο μετά τη «μαύρη διαδήλωση» των γυναικών που είχε αποτρέψει την υιοθέτηση ενός αντίστοιχου νομοσχεδίου, το κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι εθνικιστές συντηρητικοί του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), αποφάσισε να στείλει προς εξέταση σε κοινοβουλευτική επιτροπή μια πρόταση που θα σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Η πρόταση που υποβλήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την οργάνωση Σταματήστε τις Αμβλώσεις, προβλέπει την απαγόρευση των «αμβλώσεων ευγονικής», δηλαδή όσων γίνονται εξαιτίας δυσμορφίας του εμβρύου ή επειδή το μωρό που πρόκειται να γεννηθεί ενδέχεται να έχει κάποια αναπηρία, σωματική ή νοητική.

Αν ψηφιστεί η τροποποίηση στη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, που υιοθετήθηκε το 1993 έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, οι επεμβάσεις αυτές δεν θα επιτρέπονται στην Πολωνία παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις: όταν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας και όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη έπειτα από βιασμό ή αιμομιξία.

Σύμφωνα με την Κάγια Γκόντεκ, αρμόδια της οργάνωσης αυτής, για τέτοιους λόγους έγιναν 1.046 νόμιμες αμβλώσεις το 2016 στην Πολωνία, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 96% των αμβλώσεων στη χώρα.

Μια άλλη πρόταση που του υποβλήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των πολιτών, βάσει της οποίας θα επιτρέπονταν χωρίς όρους οι αμβλώσεις, απορρίφθηκε έπειτα από μια έντονη συζήτηση που διήρκησε μερικές ώρες.

Η πρόταση αυτή, υπέρ της οποίας είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 400.000 υπογραφές, προέβλεπε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων έως τη 12η εβδομάδα κύησης για ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους, καθώς και την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, αλλά και την ελεύθερη διάθεση του «χαπιού της επόμενης ημέρας».

Η αποχή ή η απουσία 40 βουλευτών της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της τελευταίας ψηφοφορίας, την ώρα που θα αρκούσαν μόλις δέκα ψήφοι για να εξεταστεί η πρόταση αυτή, προκάλεσε την οργή των υπέρμαχων της άμβλωσης.

Επίσης οδήγησε στο ξέσπασμα μιας κρίσης στην αντιπολίτευση, η οποία εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια προσπαθεί να βρει μια επαρκή απάντηση στις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του PiS, κάποιες από τις οποίες θεωρούνται από την ΕΕ απειλή στο κράτος δικαίου της Πολωνίας.

Οι διαδηλωτές αναμένεται να καταφερθούν εναντίον όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, ξεκινώντας την πορεία τους σήμερα το βράδυ από την έδρα του κεντρώου κόμματος Πολιτική Πλατφόρμα (PO), προτού περάσουν από το φιλελεύθερο Nowoczesna και καταλήξουν έξω από τα γραφεία του PiS.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που πρόσκειται στην καθολική εκκλησία, δεσμεύθηκε τον Νοέμβριο να επικυρώσει τη νομοθεσία. «Θα υπογράψω τον νόμο που απαγορεύει την ευγονική άμβλωση, πάνω απ' όλα για να αφαιρέσω το δικαίωμα να σκοτώνονται παιδιά με σύνδρομο Ντάουν», είχε δηλώσει.

Το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα είναι λιγότερο περιοριστικό από αυτό που είχε προκαλέσει το 2016 μεγάλες διαδηλώσεις γυναικών ντυμένων στα μαύρα σε πολλές πόλεις της Πολωνίας, οδηγώντας τελικά στην απόρριψή του από το κοινοβούλιο.

Εκείνο το νομοσχέδιο προέβλεπε ποινές έως και πέντε χρόνια φυλάκισης για τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό που συμμετέχουν σε επεμβάσεις αμβλώσεων, αλλά και για τις ίδιες τις γυναίκες.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας πριν από δύο χρόνια, το συντηρητικό PiS έχει υιοθετήσει νομοθεσία για την κατάργηση της κρατικής επιδότησης για την εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ περιόρισε και την πρόσβαση στο «χάπι της επόμενης ημέρες», το οποίο πλέον χρειάζεται ιατρική συνταγή.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ