Πάνω από 50 Παλαιστίνιοι πέθαναν το 2017 περιμένοντας ισραηλινή ιατρική βίζα

Πάνω από 50 Παλαιστίνιοι πέθαναν το 2017 περιμένοντας ισραηλινή ιατρική βίζα Facebook Twitter
EPA/MOHAMMED SABER
1

Πενήντα τέσσερις Παλαιστίνιοι πέθαναν το 2017 ενώ περίμεναν την άδεια των αρχών του Ισραήλ προκειμένου να βγουν από τα παλαιστινιακά εδάφη για να τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη, επισήμαναν την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και διάφορες ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αλ Μέζαν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Λωρίδα της Γάζας, τα προηγούμενα χρόνια καταγράφονταν λιγοστά και μεμονωμένα κρούσματα Παλαιστινίων που πέθαιναν εξαιτίας της μακράς αναμονής για μια ιατρική άδεια από τις ισραηλινές αρχές.

Ο ΠΟΥ από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν διαθέτει αριθμούς που να του επιτρέπουν να κάνει μια άμεση σύγκριση με το 2016.

Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ επισήμανε ωστόσο σε έκθεσή του ότι από τις 25.000 άδειες που ζήτησαν πέρυσι από τις αρχές του Ισραήλ Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις στο 54% δόθηκε έγκριση με τρόπο που επέτρεπε στους αιτούντες να πάνε έγκαιρα στα ιατρικά τους ραντεβού. Το ποσοστό ανερχόταν στο 62% το 2016 και στο 92% το 2012, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Το ποσοστό των αδειών που χορηγούνται σε ασθενείς για να βγουν από τη Γάζα μειώνεται με ανησυχητικό τρόπο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, τη χρονιά που ο ΠΟΥ άρχισε να τηρεί στατιστικά στοιχεία» για το πρόβλημα αυτό, επισήμανε ο Γκέραλντ Ρόκενσαουμπ, ο επικεφαλής του γραφείου του οργανισμού στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο στρατός του Ισραήλ ελέγχει όλες τις προσβάσεις της Δυτικής Όχθης, μιας περιοχής που κατέλαβε το 1967 και κατέχει έκτοτε, και της Λωρίδας της Γάζας, με μόνη εξαίρεση μερικά χιλιόμετρα στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρό αποκλεισμό και περιορίζει κάθε κίνηση του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία εκεί.

Τα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου εξάλλου δεν ανοίγουν παρά μόνο για μερικές δεκάδες ημέρες τον χρόνο, με ακανόνιστο χρονοδιάγραμμα, που πρακτικά απαγορεύει να προγραμματιστούν ιατρικές επισκέψεις.

«Πολιτική στρατηγική»

Οι απαιτητικές θεραπείες, όπως αυτές για την αντιμετώπιση του καρκίνου για παράδειγμα, είναι αδύνατο να γίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας της έλλειψης μέσων και των περιορισμών στις εισαγωγές εξοπλισμού ο οποίος κατά το Ισραήλ είναι διπλής χρήσης, δηλαδή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι κάτοικοι της Γάζας είναι κατά συνέπεια αναγκασμένοι να ζητούν άδεια από τον ισραηλινό στρατό προκειμένου να πηγαίνουν για να υποβληθούν σε θεραπεία στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία ή αλλού. Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης είναι επίσης αναγκασμένοι να ζητούν άδεια για να επισκέπτονται γιατρούς ή να υποβάλλονται σε θεραπεία στην Ιερουσαλήμ ή στο Ισραήλ.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Αλ Μέζαν, η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η οργάνωση Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους και η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προέτρεψαν τις Αρχές του Ισραήλ να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τους ασθενείς στη Γάζα.

Το Ισραήλ καταφεύγει «όλο και πιο συχνά» στο επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας για να απορρίπτει ή να καθυστερεί τη χορήγηση αδειών, κατήγγειλε ο Όμαρ Σάκιρ, ο διευθυντής του τοπικού παραστήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται κατ' αυτόν για μια «πολιτική στρατηγική για την απομόνωση της Χαμάς και τη χρησιμοποίηση του πληθυσμού της Γάζας για να επιτευχθεί» ο σκοπός αυτός.

Πέρυσι ένας καρκινοπαθής συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του εκρηκτικές ύλες που σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές προορίζονταν για τη Χαμάς στο σημείο ελέγχου Ερέζ, στα σύνορα του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας.

«Η Χαμάς δρα κάθε μέρα για να εκμεταλλευτεί τα μέτρα που λαμβάνει το Ισραήλ για τους αμάχους», υποστήριξε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η COGAT, η διεύθυνση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τον συντονισμό και τη χορήγηση των ιατρικών αδειών.

Η Άγια Αμπού Μούτλακ, ένα κοριτσάκι 5 ετών από τη Χαν Γιούνες, που είχε γεννηθεί με σοβαρές εγκεφαλικές παθήσεις, πέθανε αφού δεν μπόρεσε να πάει έγκαιρα σε τρία ραντεβού σε νοσοκομείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είπαν οι γονείς της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κάναμε την ίδια διαδικασία τρεις φορές, ενώ η κατάσταση της υγείας της δεν σταμάταγε να επιδεινώνεται, και πέθανε δέκα ημέρες μετά το τρίτο ραντεβού στο οποίο αδυνατούσαμε να πάμε», αφηγήθηκε ο πατέρας της, ο Γάλεμπ.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια