ΗΠΑ: Η Βουλή ψήφισε και ζητά επίσημα από τον Πενς να αφαιρέσει την εξουσία από τον Τραμπ

ΗΠΑ: Η Βουλή ψήφισε και ζητά επίσημα από τον Πενς να αφαιρέσει την εξουσία από τον Τραμπ Facebook Twitter
Η Βουλή ψήφισε υπέρ και ζητά επίσημα από τον Πενς να αφαιρέσει την εξουσία από τον Τραμπ (EPA)
0

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ του να ζητήσει επισήμως από τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία για να αφαιρέσει από τον Πρόεδρο Τραμπ την εξουσία, έπειτα από την υποκίνηση οπαδών του που είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή τους στο Καπιτώλιο.

Συνοδευόμενοι από ένοπλους φρουρούς σε ένα βαριά οχυρωμένο Καπιτώλιο, οι βουλευτές υιοθέτησαν το μη δεσμευτικό μέτρο λίγο πριν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα). Η τελική ψηφοφορία ανέδειξε 223 ψήφους υπέρ και 205 κατά του επίσημου αιτήματος προς τον Πενς να κηρύξει τον Τραμπ «ανίκανο να εκτελέσει τα καθήκοντά του και να ασκήσει (ο Πενς) αμέσως εξουσίες ως αναπληρωτής πρόεδρος».

«Προσπαθούμε να του πούμε ότι έχει έρθει η ώρα έκτακτης ανάγκης της επίκλησης της 25ης Τροπολογίας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο εκπρόσωπος Τζέιμι Ράσκιν, Δημοκρατικός του Μέριλαντ και συντάκτης του ψηφίσματος.

«Έφτασε στο κατώφλι μας. Εισέβαλε στον χώρο μας».

Μόνο ένας Ρεπουμπλικάνος, ο Άνταμ Κίσινγκερ από το Ιλινόις, ψήφισε υπέρ του άρθρου.

Η Βουλή προχώρησε στην ψηφοφορία αφού ο Πένς έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο Νάνσι Πελόσι την Τρίτη αρνούμενος να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία, που θα έπαυε τον Τραμπ.

«Δεν πιστεύω ότι μια τέτοια κίνηση είναι προς το καλύτερο συμφέρον του έθνους μας ή συμβαδίζει με το Σύνταγμά μας», έγραψε ο Πενς.

«Δεν θα υποχωρήσω τώρα στις προσπάθειες της Βουλής των Αντιπροσώπων να παίξουν πολιτικά παιχνίδια σε μια τόσο σοβαρή στιγμή στη ζωή του έθνους μας»

Σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι παρατάχθηκαν κατά της αντιπολίτευσης. Έκαναν ελάχιστα για να υπερασπιστούν τη συμπεριφορά του Τραμπ, αλλά υποστήριξαν ότι το Κογκρέσο δεν είχε κανένα ρόλο να πει στον αντιπρόεδρο τι να κάνει.

«Ο αντιπρόεδρος έδωσε την απάντησή του, προτού θέσετε την ερώτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νταν Μπίσοπ, Δημοκρατικός της Βόρειας Καρολίνας. «Το τελεσίγραφο σας προκαλεί βία σε ένα βασικό χαρακτηριστικό της δομικής αρχιτεκτονικής του Συντάγματος».

Οι Δημοκρατικοί σχεδίασαν να επανασυναντηθούν την Τετάρτη για να ψηφίσουν για ένα μόνο άρθρο κατηγορίας που αποδίδει στον Τραμπ «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι οπαδοί του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα εισέβαλαν στην έδρα της αμερικανικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί, μεταξύ τους και ένας αστυνομικός του Καπιτώλιου.

Κάθε Δημοκρατικός γερουσιαστής αναμενόταν ότι θα ψηφίσει υπέρ  της κατηγορίας ενώ υπήρξαν και Ρεπουμπλικάνοι που φάνηκε ήδη ότι θα στήριζαν, αν και όχι έπειτα από επίσημη γραμμή, την πρόταση που θα οδηγούσε στην αποπομπή Τραμπ.

Με πληροφορίες των New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στρατού
NEWSROOM