"Ξύπνησα από το κώμα μετά από 15 χρόνια και νόμιζα ότι όλοι είχαν τρελαθεί"

"Ξύπνησα από το κώμα μετά από 15 χρόνια και νόμιζα ότι όλοι είχαν τρελαθεί" Facebook Twitter
O Mιγκέλ Παρόντο σήμερα
8

 

"Ξύπνησα από το κώμα μετά από 15 χρόνια και νόμιζα ότι όλοι είχαν τρελαθεί" Facebook Twitter
Ο Μιγκέλ Παρόντο λίγο πριν το τροχαίο

Ο Μιγκέλ Παρόντο είναι ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Ισπανία που «πέθανε» για 15 χρόνια. Ο Παρόντο είχε ένα τροχαίο δυστύχημα το 1987 και ξύπνησε από το κώμα στο οποίο έπεσε, το 2002, καθώς ο πατέρας του πιστός Καθολικός, δεν επέτρεψε στους γιατρούς που μιλούσαν για τελειωμένη υπόθεση να κλείσουν τα μηχανήματα.

Ο Παρόντο μιλάει σήμερα στην El Pais, λέγοντας ότι όταν ξύπνησε μετά από τα συνεχή χρόνια σε κώμα, νόμιζε ότι όλοι είχαν τρελαθεί. Προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών ο ίδιος, εργαζόταν με διάτρητες κάρτες πριν το τροχαίο, και όταν συνήλθε, είδε τους πάντες με μικρές φορητές συσκευές.

Λάτρης της ταχύτητας, αυτή του η αδυναμία έγινε η αιτία να μείνει διασωληνωμένος για 15 αλλά και να χάσει τη ζωή του ένα από τα άτομα που είχε παρέα. Όλα συνέβησαν όταν έχασε τον έλεγχο του Renault 5 GT Turbo που οδηγούσε και έπεσε πάνω σε έναν τοίχο. Έπεσε σε κώμα στα 32 του και συνήλθε στα 47.

Του είπαν ότι η περίπτωση του ήταν μία στο εκατομμύριο και πράγματι, όπως λέει, από τότε δεν γνωρίζει κανέναν που να του έχει συμβεί κάτι παρόμοιο. « Μου είπαν ότι η μητέρα μου περνούσε όλο το χρόνο της μαζί μου στο νοσοκομείο, μέχρι που μια μέρα το 2002, άνοιξα τα μάτια μου», λέει. Θυμάται ότι εκείνη την ώρα ήταν και η κόρη του μπροστά. "Είσαι η Almudena;» ρώτησε. Λογικό, αφού όταν έχασε τις αισθήσεις του εκείνη ήταν 12 ετών και όταν ξύπνησε ήταν πλέον 28 ετών.  

«Το πρόσωπο της κόρης μου είναι η πρώτη μνήμη που έχω από τη νέα μου ζωή. Λίγο μετά ήρθαν και οι πρώτες προσπάθειες προσαρμογής στις νέες αλλαγές.  « Το πρώτο νόμισμα. Όταν είχα το ατύχημα χρησιμοποιούσαμε πεσέτες, ξύπνησα και ανταλλάσσαμε ευρώ. Ήταν σαν να ξυπνάς σε μια ξένη χώρα με διαφορετικό νόμισμα. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο σκέφτηκα επίσης ότι όλοι είχαν τρελαθεί, επειδή τους έβλεπα να μιλάνε μόνοι τους. Ποτέ δεν είχα δει ένα κινητό τηλέφωνο. Και έπρεπε να καλύψω και κάποια κενά στη Γεωγραφία.  Η ΕΣΣΔ δεν υπήρχε πλέον, ούτε η Τσεχοσλοβακία ή η Γιουγκοσλαβία. Αλλά μπόρεσα να συνηθίσω τα πάντα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια», λέει ο Παρόντο.

Τράβηξε επίσης την προσοχή του η έντονη αστικοποίηση της πόλης όπου ζούσε, της Κορούνια. «Είχε γεμίσει αυτοκίνητα και υπόγεια πάρκινγκ. Οι περιοχές όπου έκανα ποδήλατο είχαν ξαφνικά αστικοποιηθεί. Ένιωσα ξένος στην πόλη μου», δηλώνει.

Είχε ακόμη να συνηθίσει και τη δική του εικόνα. Την πρώτη φορά που κοιτάχτηκε σε καθρέφτη μετά την ανάνηψη από το κώμα, διαπίστωσε ότι τα μαλλιά του είχαν ασπρίσει. Τα ρούχα του ήταν ξαφνικά πολύ ντεμοντέ αλλά είχε και ένα «θετικό». Το ότι δεν έκανε συσπάσεις στο πρόσωπο για 15 ολόκληρα χρόνια, τον γλύτωσε από τις ρυτίδες, που πλέον στα 60 του είναι πολύ λιγότερες από όσες θα είχε κανονικά.

Όταν συνήλθε, πήρε πιστοποιητικό απόλυτης ανικανότητας για εργασία. Ο ίδιος λέει, ότι έτσι κι αλλιώς, θα του ήταν πολύ δύσκολο να καλύψει το κενό που είχε πάνω στους υπολογιστές, που εξελίχτηκαν  πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια.  

«Φυσικά, τώρα βαριέμαι πολύ. Διαβάζω νωρίς το σύνολο του Τύπου και πίνω  τέσσερις καφέδες. Εκτός αυτού, δύσκολα μπορώ να κοιμηθώ. Σε αυτά τα 15 χρόνια έχω  εξαντλήσει την ποσόστωση του ύπνου. Οι περισσότεροι από τους φίλους μου εξακολουθούν να εργάζονται, κι εγώ περνάω την ημέρα  παρακολουθώντας βίντεο. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω πώς οι άνθρωποι θέλουν να ζουν χωρίς να εργάζονται. Είναι πολύ βαρετό, πιστέψτε με», λέει.

Ο Παρόντο τονίζει επίσης ότι αυτό που του έλειψε περισσότερα σε αυτά τα 15 χρόνια «απουσίας» ήταν οι ισπανικοί θρίαμβοι στη μοτοσικλέτα.  «Αλλά δεν παραπονιέμαι: τώρα κοιτάζω πίσω και νομίζω ότι πέρασα πολύ καλά αυτά τα 32 χρόνια της ζωής μου πριν από το ατύχημα…Και παρά την απώλεια των 15 ετών εξαιτίας του ατυχήματος, μπορώ να πω ότι έχω ζήσει τα χρόνια μου καλά», καταλήγει.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
αν η μερα ειχε 36 ωρες αντι για 24 ισως.. αλλα μια χαρα παραγματα βρισκεις να κανεις αμα δεν δουλευεις, μην τρελαινομαστε.. ενα χομπι να βρεις, δουλειες σπιτιου να κανεις, λιγη γυμναστικη και λιγο περισσοτερο υπνο και εισαι μια χαρα. αν αυτος δεν κοιμαται καθολου ειναι αλλο θεμα χαχα
οχι ντε και καλα φραγκατος, να χεις ενα μικρο εισοδημα οπως θα χει αυτος μετα απο τοσα χρονια σε κωμα, που θα χει καμια αναπηρικη συνταξη ή επιδομα ανικανοτητας, κτλ.
Άστοχο. Οι ταξιδιώτες του χρόνου (αν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο γίνεται), δεν χάνουν χρόνια από την ζωή τους. Τα ταξίδια τους ανάμεσα σε χρονολογίες προστίθενται στα χρόνια τους ως εμπειρίες ζωής. Και πάντα, οπωσδήποτε, όταν μπορούν από το μέλλον ή το παρελθόν να επιστρέφουν στο παρόν τους. Διαφορετικά τα κενά είναι τεράστια. Νοητικά ή λειτουργικά.Εδώ, ο άνθρωπος αυτός κυριολεκτικά έχασε μία δεκαπενταετία από την ζωή του βυθισμένος σε κώμα. Τα χρόνια αυτά δεν αναπληρώνονται με τίποτα. Οπότε αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρείται ταξιδιώτης του χρόνου σε καμία περίπτωση. Όταν μάλιστα το χρονικό αυτό ταξίδι (με ή χωρίς αποσιωπητικά) δεν έγινε με την βούληση του. Και κάτι ακόμη με αφορμή το περιστατικό αυτό. Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να «βγάζουμε την πρίζα» σε περιπτώσεις ασθενών που πέφτουν σε κώμα; Το ζήτημα είναι μεγάλο και σύνθετο. Οι δικοί του άνθρωποι αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο που έδειξαν τόση μεγάλη πίστη στα πιστεύω τους και αγάπη στον άνθρωπό τους!Σ.Σ.: Οι υπολογιστές με τους οποίους δούλευε ως προγραμματιστής ο Μιγκέλ Παρόντο και για την αλματώδη εξέλιξη των οποίων έχει σήμερα τεράστια κενά, που του είναι πολύ δύσκολο να τα καλύψει, είναι εκείνοι που ουσιαστικά τον κράτησαν στην ζωή όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα σε συνδυασμό των δικών του που του κράταγαν το χέρι. Ο Μιγκέλ Παρόντο, σίγουρα, είναι ένας καλός άνθρωπος!