Tρομάζει τους Σουηδούς έγγραφο που αναφέρει ότι η χώρα μπορεί να είναι σε πόλεμο σε λίγα χρόνια

Tρομάζει τους Σουηδούς έγγραφο που αναφέρει ότι η χώρα μπορεί να είναι σε πόλεμο σε λίγα χρόνια Facebook Twitter
0

Αίσθηση προκάλεσε στη Σουηδία η δημοσιοποίηση ενός φυλλαδίου που μοίρασε ο αρχηγός του στρατού, υποστράτηγος Anders Brännström σε σημαντικό ετήσιο γεγονός της χώρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο φυλλάδιο που δόθηκε σε ανώτερους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους,  η Σουηδία μπορεί να εμπλακεί σε πόλεμο με έναν «ειδικό αντίπαλο» μετά από δύο αιώνες ειρήνης.

«Η παγκόσμια κατάσταση που βιώνουμε μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαμε να είμαστε σε πόλεμο μέσα σε λίγα χρόνια. Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να έχουν την ικανότητα μάχης ενάντια σε κάποιον ειδικό αντίπαλο», ανέφερε μεταξύ άλλων το φυλλάδιο, το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα «Expressen».

Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από το 1814, όταν νίκησε τη Νορβηγία και την ανάγκασε σε ένωση μαζί της. Στη διάρκεια των δυο Παγκοσμίων Πολέμων διατήρησε την ουδετερότητά της, ενώ την ίδια στάση κράτησε και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Από τη δεκαετία του 1990 η σκανδιναβική χώρα συρρίκνωσε τις αμυντικές δαπάνες και το 2010 κατάργησε την υποχρεωτική στράτευση την οποία διατηρεί μόνο σε εθελοντική βάση.

Το 2014, η τάση αυτή αντιστράφηκε, λόγω της στάσης της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση που πυροδότησε ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Λόγω του φόβου της Μόσχας, η σκανδιναβική χώρα έχει κάνει γνωστή την διάθεση της  να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ ή ακόμη και να γίνει μέλος της συμμαχίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ