Το Βερολίνο απαγορεύει στους τουρίστες να νοικιάζουν διαμερίσματα μέσω Αirbnb

Το Βερολίνο απαγορεύει στους τουρίστες να νοικιάζουν διαμερίσματα μέσω Αirbnb Facebook Twitter
1

Το Βερολίνο απαγορεύει στους τουρίστες να νοικιάζουν ολόκληρα διαμερίσματα μέσω Airbnb ή των ανταγωνιστών της, σε μία προσπάθεια να προστατέψει τις τιμές στην στέγαση.

Με τη βοήθεια υψηλών προστίμων, οι αρχές της πόλης ευελπιστούν ότι θα προστατέψουν την ιδιοκτησία και θα διατηρήσουν τις τιμές των ενοικίων όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Και αυτό γιατί ύστερα από την επιτυχία πολλών διαδικτυακών site ενοικίασης δωματίων ή διαμερισμάτων, ο αριθμός των σπιτιών που είναι διαθέσιμα για μακροπρόθεσμη ενοικίαση έχει μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, από την 1η Μαΐου τίθεται σε ισχύ ένας νέος νόμος (σ.σ ονομάζεται «Zweckentfremdungsverbot»), ο οποίος απαγορεύει την ενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς την άδεια της πόλης. Οι παραβάτες μπορούν να τιμωρούνται ακόμη και με πρόστιμα ύψους €100.000.

Ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε το 2014, αλλά δόθηκε ένα διετές διάστημα μετάβασης μέχρι ωσότου τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπει, οι μη κάτοικοι της πόλης θα μπορούν να νοικιάζουν αποκλειστικά και μόνο δωμάτια μέσω συγκεκριμένων sites όπως το «Wimdu» ή το «9Flats».

Ο υπεύθυνος αστικής ανάπτυξης του Βερολίνου Andreas Geise τόνισε στην εφημερίδα «The Local» πως ο νόμος αυτός ήταν «ένα απαραίτητο εργαλείο απέναντι στο έλλειμμα στέγασης της πόλης».

Λόγω του νόμου, αλλά και του χρονικού περιθωρίου συμμόρφωσης που έληγε εχθές, 30 Απριλίου, τα διαθέσιμα σπίτια της Airbnb στο Βερολίνο σημείωσαν πτώση 40% μέσα σε ένα μήνα.

Ο εκπρόσωπος της Airbnb Julian Trautwein δήλωσε σχετικά: «Οι Βερολινέζοι επιθυμούν ξεκάθαρους και απλούς κανόνες ώστε να συνεχίσουν να μοιράζονται τα σπίτια τους με τους φιλοξενούμενούς τους. Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις αρχές της πόλης να ακούν τους κατοίκους της και να ακολουθούν το παράδειγμα άλλων μεγάλων πόλεων όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ ή το Αμβούργο, δημιουργώντας ξεκάθαρους κανόνες για κανονικούς ανθρώπους που μοιράζονται τα σπίτια τους».

Η Airbnh βοηθάει τους Βερολινέζους να πληρώνουν το ενοίκιο τους», κατέληξε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ