Αυστρία: Ο βιαστής και αιμομίκτης Γιόζεφ Φριτσλ ένα βήμα πριν την αποφυλάκιση, στα 89 του χρόνια

Αυστρία: Ο βιαστής και αιμομίκτης Γιόζεφ Φριτσλ ένα βήμα πριν την αποφυλάκιση, στα 89 του χρόνια Facebook Twitter
Ο διαβόητος Γιόζεφ Φριτσλ / Φωτογραφία: EPA
0

Αυστριακό δικαστήριο ανέβαλε την έκδοση απόφασης για το αν ο πλέον διαβόητος εν ζωή εγκληματίας της χώρας, ο 89χρονος βιαστής και αιμομίκτης Γιόζεφ Φριτσλ, μπορεί να μεταφερθεί σε κανονική φυλακή, από την ψυχιατρική μονάδα όπου κρατείται μέχρι σήμερα, ανέφερε η δικηγόρος του.

Η μεταφορά του θα άνοιγε τον δρόμο για την αποφυλάκισή του υπό όρους και η δικηγόρος Άστριντ Βάγκνερ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να υποβάλει αυτό το αίτημα αμέσως μετά. Ο Φριτσλ, που πλέον έχει αλλάξει το όνομά του, βίαζε την κόρη του και την κράτησε αιχμάλωτη σε ένα υπόγειο επί 24 χρόνια. Απέκτησε επτά παιδιά μαζί της. «Η δικαστική επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει γραπτή απόφαση» είπε η Βάγκνερ στους δημοσιογράφους μετά την ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη στη φυλακή όπου κρατείται ο Φριτσλ. Στους δικαστές παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία για την ψυχική και σωματική κατάστασή του. Η δικηγόρος είπε ότι είναι πιθανόν το δικαστήριο να εγκρίνει τη μεταφορά του αλλά η απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Η υπόθεση του Φριτσλ προκάλεσε σοκ παγκοσμίως όταν αποκαλύφθηκε η δράση του, το 2008. Ο 89χρονος κρατείται σε σωφρονιστικό ίδρυμα για «διανοητικά διαταραγμένους» μετά την καταδίκη του, το 2009, για αιμομιξία, βιασμό, υποδούλωση, εξαναγκασμό και δολοφονία εξ αμελείας του νεογέννητου γιου του, σε ένα μπουντρούμι που κατασκεύασε κρυφά κάτω από το σπίτι του. Δικαστήριο στην ίδια πόλη, το Κρεμς αν ντερ Ντόναου, κοντά στη Βιέννη, αποφάσισε τον Ιανουάριο υπέρ της μεταφοράς του σε κανονική φυλακή, όμως ανώτερο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση τον Μάρτιο, κρίνοντας ότι δεν είχε διαπιστωθεί ξεκάθαρα ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις για μια υπό όρους αποφυλάκιση. Διέταξε το πρώτο δικαστήριο να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης του Φριτσλ και της καταλληλότητας της μεταφοράς του. Αυτές οι αποδείξεις επρόκειτο να παρουσιαστούν σήμερα.

Ο Φριτσλ είχε καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση σε ψυχιατρική μονάδα τον Μάρτιο του 2009. Με βάση εκείνη την απόφαση, η κατάστασή του έπρεπε να επανεκτιμηθεί έπειτα από 15 χρόνια. Η δικηγόρος του είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία του και το γεγονός ότι πάσχει από αρχές άνοιας, δεν αποτελεί πλέον απειλή. Ο ίδιος έχει επίσης εκφράσει τη βαθύτατη λύπη του για όσα έχει κάνει, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ