ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

H Meta καλείται να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

H Meta καλείται να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ στο διαδίκτυο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Με το σύνθημα #SecureOurSocials η νέα καμπάνια του Παρατηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ζητά από τη Meta να λάβει περισσότερα μέτρα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ χρηστών από την κακοποίηση.

Αφορμή για την καμπάνια ήταν έρευνα που διεξήχθη πέρυσι από την GLAAD (αμερικανικός μη κυβερνητικός οργανισμός παρακολούθησης μέσων ενημέρωσης), της οποίας τα στοιχεία έδειξαν πως οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν προστατεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από περιστατικά κακοποίησης στο διαδίκτυο. «Αποφασίζουν ενεργά και σκόπιμα χιλιάδες φορές την ημέρα να ερμηνεύουν τέτοιο υλικό ως επιτρεπτό», είχε σημειώσει τότε στην έρευνά της η GLAAD.

Τώρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τον κολοσσό των social media να κάνει το μεγάλο βήμα και να δείξει υπευθυνότητα. Η εκστρατεία #SecureOurSocials απαιτεί από τη Meta να ενεργήσει ως παγκόσμιος ηγέτης και να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να διασφαλίσει την ασφάλεια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η οργάνωση, δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τυνησία χρησιμοποίησαν πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram για να συγκεντρώσουν στοιχεία προκειμένου να παγιδεύσουν αλλά και να ασκήσουν διώξεις σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ερωτήθηκαν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν ότι έχουν υποστεί κακοποίηση, παρενόχληση, πως έχουν δημοσιοποιηθεί προσωπικές πληροφορίες ή τους έκαναν outing σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram. 

Το κακοποιητικό περιεχόμενο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν διαγράφεται

Πολλά από αυτά τα άτομα ανέφεραν ότι έχασαν τη δουλειά τους, υπέστησαν οικογενειακή βία ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο διαμονής ή ακόμη και να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Κάποιοι επίσης αντιμετώπισαν ζητήματα ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα της διαδικτυακής στοχοποίησης. Η εκστρατεία #SaveOurSocials έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη Meta να είναι πιο υπεύθυνη για τους χρήστες της και πιο διαφανής, δημοσιεύοντας δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια τους.

Ενώ οι πολιτικές και οι όροι χρήσης της Meta απαγορεύουν πολλές μορφές διαδικτυακής κακοποίησης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδεικνύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν. Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι δύο πλατφόρμες συχνά δεν διαγράφουν περιεχόμενο που βάζει στο στόχαστρο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, παρά το γεγονός ότι αυτό παραβιάζει τις πολιτικές της μητρικής εταιρείας. Ωστόσο, σημειώνει το Παρατηρητήριο, από την άλλη μεριά σπεύδουν να «κατεβάσουν» αναρτήσεις και να κλείσουν λογαριασμούς που καταγράφουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εκφράζουν υποστήριξη στην Παλαιστίνη.

Σχολιάζοντας την έναρξη της εκστρατείας, η αναπληρώτρια διευθύντρια για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Rasha Younes, ανέφερε ότι «Ως η μεγαλύτερη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, η Meta θα έπρεπε να είναι παγκόσμιος ηγέτης στο να καταστήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασφαλή για όλους. Όταν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που ήδη αντιμετωπίζουν ανασφάλεια εκτός διαδικτύου, χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram για σύνδεση και οργάνωση, αξίζουν τη σιγουριά ότι η Meta κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει την ασφάλειά τους».

Με πληροφορίες από Pink News

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ