Η Μιανμάρ έγινε η μεγαλύτερη παραγωγός όπιου στον κόσμο

Η Μιανμάρ έγινε η μεγαλύτερη παραγωγός όπιου στον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Μιανμάρ είναι πλέον η μεγαλύτερος παραγωγός όπιου στον κόσμο, ξεπερνώντας το Αφγανιστάν, όπως αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση υπολογίζει ότι φέτος η Μιανμάρ θα έχει αυξήσει την παραγωγή όπιου κατά 36% φτάνοντας τους 1.080 τόνους όπιου, το βασικό συστατικό δηλαδή της ηρωίνης. Οι κύριοι παράγοντες για την αλλαγή στην κορυφή της λίστας είναι η εγχώρια αστάθεια και η πτώση κατά 95% της καλλιέργειας παπαρούνας στο Αφγανιστάν μετά την απαγόρευση των ναρκωτικών από τους κυβερνώντες Ταλιμπάν πέρυσι.

Το Αφγανιστάν εκτιμάται ότι παρήγαγε 330 τόνους οπίου φέτος. Η έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) αναφέρει ότι η οικονομία της Μιανμάρ έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις συγκρούσεις και την αστάθεια από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία το 2021.

«Η περιορισμένη διαθεσιμότητα νόμιμων οικονομικών ευκαιριών, η περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές και κρατικές υποδομές και η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που προκαλείται από τον πληθωρισμό και τη νομισματική υποτίμηση μπορεί να καταστήσει το όπιο, καθώς και άλλα παράνομα προϊόντα, ελκυστική εναλλακτική λύση ή απάντηση στον βιοπορισμό.

»Στη Μιανμάρ, αυτό φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των αγροτών στα τέλη του 2022 να καλλιεργήσουν περισσότερη παπαρούνα», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

Οι μέσες τιμές κατά τη συγκομιδή του φρέσκου και ξηρού όπιου έχουν αυξηθεί στα 317 δολάρια και 356 δολάρια αντίστοιχα, ανά κιλό.

Το 2023, προσθέτει η έκθεση, η περιοχή καλλιέργειας παπαρούνας στη Μιανμάρ εκτιμάται ότι είναι περίπου 116.140 στρέμματα σημειώνοντας αύξηση 18% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η περιοχή όπου συναντώνται τα σύνορα της Μιανμάρ, της Ταϊλάνδης και του Λάος - το λεγόμενο Χρυσό Τρίγωνο - υπήρξε ιστορικά σημαντική πηγή παραγωγής όπιου και ηρωίνης.

Η Μιανμάρ και το Αφγανιστάν είναι η πηγή της μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης που πωλείται σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ