Κέιτ Μίντλετον: Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία που λαμβάνει - Σε τι διαφέρει από την κανονική

Κέιτ Μίντλετον: Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία που λαμβάνει - Σε τι διαφέρει από την κανονική Facebook Twitter
0

Μπορεί η Κέιτ Μίντλετον μέσω ενός βίντεο με την αποκάλυψη του ότι έχει καρκίνο να έβαλε τέλος στις φήμες που οργίαζαν το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν είπε τι είδους καρκίνο έχει ή το στάδιο στο οποίο βρίσκεται.

Με ένα αρκετά συγκινητικό βίντεο από τον κήπο του κάστρου Ουίνδσορ, η Κέιτ Μίντλετον συναισθηματικά φορτισμένη, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως διαγνώστηκε με καρκίνο και κάνει προληπτική χημειοθεραπεία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού του Κένσινγκτον, η πριγκίπισσα της Ουαλίας άρχισε να λαμβάνει προληπτική χημειοθεραπεία στα τέλη Φεβρουαρίου. Τι είναι όμως η προληπτική χημειοθεραπεία;

«Τον Ιανουάριο, υποβλήθηκα σε σοβαρή εγχείρηση στην κοιλιά στο Λονδίνο και εκείνη την εποχή θεωρήθηκε ότι η κατάστασή μου δεν ήταν καρκινική. Η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής. Ωστόσο, οι εξετάσεις μετά την επέμβαση διαπίστωσαν ότι υπήρχε καρκίνος. Η ιατρική μου ομάδα συμβούλεψε, επομένως, να υποβληθώ σε προληπτική χημειοθεραπεία και τώρα βρίσκομαι στα πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας», ανέφερε και η ίδια στο βίντεό της.

Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία που λαμβάνει η Κέιτ Μίντλετον 

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ο όρος «προληπτική χημειοθεραπεία» μπορεί να αναφέρεται σε μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων για πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου. «Δεν είναι ιατρικός όρος, αλλά νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι αναφέρεται σε προληπτική χημειοθεραπεία», υποστηρίζει η δρ. Κάθριν Βαν Λουν, καθηγήτρια ιατρικής και ογκολόγος γαστρεντερικού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει συνήθως τα ίδια φάρμακα που λαμβάνουν οι άνθρωποι για τη θεραπεία του ενεργού ή προχωρημένου καρκίνου, εξηγεί. Η προληπτική χημειοθεραπεία έχει σκοπό να σκοτώσει τυχόν εναπομείναντα, μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα που ο χειρουργός δεν μπόρεσε να δει αλλά και να καταστρέψει τυχόν κύτταρα που μπορεί να έχουν διαφύγει και να έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση «από τρεις έως έξι μήνες χημειοθεραπείας μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου», επισημαίνει ο δρ. Τζέρεμι Τζόουνς, προσωρινός πρόεδρος του τμήματος αιματολογίας και ογκολογίας στην Κλινική Μάγιο. «Είναι η συνήθης φροντίδα για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής για πολλούς τύπους καρκίνου», τονίζει. Παράλληλα, εξηγεί πως οι γιατροί αποφασίζουν να ξεκινήσουν προληπτική χημειοθεραπεία με βάση ένα συνδυασμό παραγόντων, αλλά το κύριο κριτήριο είναι το στάδιο του καρκίνου.

Τα στάδια του καρκίνου δείχνουν εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή άλλα μέρη του σώματος, οπότε η προληπτική χημειοθεραπεία συνιστάται κυρίως για καρκίνους μεταγενέστερου σταδίου που έχουν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής. 

Η δρ. Κάθριν Βαν Λουν, τονίζει πως η επικουρική χημειοθεραπεία συνταγογραφείται εάν «υπάρχει κάποια ανησυχία με βάση την παθολογία [του όγκου] ή το κλινικό ιστορικό του ασθενούς που υποδηλώνει ότι υπάρχει κίνδυνος ο καρκίνος να επιστρέψει στο μέλλον. Είναι κάτι που δίνει πρόσθετη διαβεβαίωση ότι ο καρκίνος δεν θα επιστρέψει ή δεν θα κάνει μεταστάσεις στο μέλλον». Τέλος, σημειώνει επίσης ότι οι γιατροί μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο προληπτικής χημειοθεραπείας όταν είναι «εξαιρετικά συντηρητικοί» όπως μπορεί να είναι για έναν νεότερο ασθενή.

Κέιτ Μίντλετον: Σε τι διαφέρει η προληπτική χημειοθεραπεία από την κανονική;

Όταν όλα τα ορατά ίχνη του καρκίνου ενός ασθενούς έχουν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και έχει γίνει προληπτική χημειοθεραπεία, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν οποιοδήποτε φάρμακο είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία πιο προχωρημένων καρκίνων. Μερικές φορές αυτά χορηγούνται σε χαμηλότερες δόσεις, αλλά συχνά χορηγούνται στις ίδιες δόσεις με αυτές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με τον δρ. Τζέρεμι Τζόουνς.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που λαμβάνουν προληπτική χημειοθεραπεία μπορεί να χρειάζονται μόνο σύντομες περιόδους σε σύγκριση με εκείνους που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για τη θεραπεία πιο σοβαρής νόσου, λέει η δρ. Μπεθ Κάρλαν, διευθύντρια της έρευνας για την υγεία των γυναικών στο Κέντρο Ολοκληρωμένου Καρκίνου Jonsson του UCLA.

Τις περισσότερες φορές, τα φάρμακα χορηγούνται μέσω έγχυσης σε ένα νοσοκομείο ή μια εγκατάσταση σε διάστημα λίγων ωρών, αλλά κάποιοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να λάβουν μια θύρα και να επιστρέψουν στο σπίτι τους με μια αντλία που παρέχει συνεχώς τη χημειοθεραπεία σε διάστημα περίπου μιας ημέρας. Οι περισσότεροι κύκλοι προληπτικής χημειοθεραπείας διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η προληπτική χημειοθεραπεία επηρεάζει τη συνολική επιβίωση και επιτρέπει στους ασθενείς να ζήσουν περισσότερα χρόνια και ίσως ακόμη και να επιτύχουν θεραπεία. Η ελπίδα είναι ότι αποτρέπει την υποτροπή και έτσι της επιτρέπει να ζήσει μια πλήρη και παραγωγική ζωή. Το παράδειγμα που δίνει με το μήνυμά της θα έχει σωτήρια επίδραση σε τόσους πολλούς άλλους ανθρώπους», καταλήγει.

Με πληροφορίες από Time

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 «Annus Horribilis» το 2024 για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας: Ο βασιλιάς Κάρολος και η Κέιτ Μίντλετον νοσούν με καρκίνο

Διεθνή / «Annus Horribilis» το 2024 για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας: Ο βασιλιάς Κάρολος και η Κέιτ Μίντλετον νοσούν με καρκίνο

Με ένα συγκινητικό βίντεο η πριγκίπισσα της Ουαλίας αποκάλυψε πως διαγνώστηκε με καρκίνο και υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία - Ποια γαλαζοαίματη θα πάρει τη σκυτάλη από την Κέιτ Μίντλετον;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος οικοδεσπότης στο πρώτο garden party του Μπάκιγχαμ με 8.000 καλεσμένους

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος οικοδεσπότης στο πρώτο garden party του Μπάκιγχαμ με 8.000 καλεσμένους

Ευδιάθετος ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε στους κήπους του Μπάκιγχαμ 8.000 καλεσμένους για το πρώτο garden party της χρονιάς - Ποια μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν έδωσαν το «παρών»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το σχέδιο δολοφονίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων Ουκρανών αξιωματούχων

Διεθνή / «Μικρό πουλί»: Πώς προδόθηκε το σχέδιο δολοφονίας του επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών και του Ζελένσκι

Το τηλεφώνημα της ρωσικής FSB - Οι στρατολογημένοι Ουκρανοί - Η αμοιβή των πρακτόρων εφ' όσον πετύχαιναν να δολοφονηθούν ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι πριν το Πάσχα
NEWSROOM