Κίνα: Για «καταναγκαστική εργασία» στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ μιλά ειδικός του ΟΗΕ

Κίνα: Για «καταναγκαστική εργασία» στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ μιλά ειδικός του ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Σε καταναγκαστική εργασία υπόκεινται μειονότητες στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ της Κίνας, κάτι που μπορεί να αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με την έκθεση ανεξάρτητου ειδικού του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δυτικές μελέτες, το Πεκίνο έχει περιορίσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και μέλη άλλων μουσουλμανικών εθνοτικών ομάδων σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης», τους υποβάλει σε «καταναγκαστική εργασία», ή σε «αναγκαστικές στειρώσεις». Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες κάνουν λόγο για «γενοκτονία», κάτι που αρνείται κατηγορηματικά το Πεκίνο.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, ο ειδικός εισηγητής για τις σύγχρονες μορφές δουλείας κάνει λόγο για «δύο συστήματα» που έχουν οργανωθεί από το κινεζικό κράτος, στα οποία γίνεται χρήση καταναγκαστικής εργασίας. Ο συντάκτης της έκθεσης, Τομόγια Ομποκάτα, επικαλείται κέντρα μελετών, εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και μαρτυρίες θυμάτων.

Αναφέρεται κατ΄αρχάς σε «κέντρα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης» στα οποία οι μειονότητες «κρατούνται και υπόκεινται σε επαγγελματικές τοποθετήσεις». Το δεύτερο σύστημα έχει σχέση με το πρόγραμμα μείωσης της φτώχειας και τη «μεταφορά [τοπικού μη προσοντούχου] εργατικού δυναμικού» στη Σιντζιάνγκ ή ακόμη και αλλού στην Κίνα.

«Τα προγράμματα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για τις μειονότητες και να βελτιώσουν το εισόδημά τους», όμως «το εύρος της εξουσίας που ασκείται στους εν λόγω εργάτες (...) μπορεί να μοιάζει σε ορισμένες περιπτώσεις με δουλεία». 

Η έκθεση αναφέρεται σε «υπερβολική επιτήρηση» των εργαζομένων, «περιορισμούς μετακινήσεων λόγω του εγκλεισμού, απειλές, φυσική και/ή σεξουαλική βια και άλλης μορφής απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση». 

Ωστόσο σημειώνει ότι αυτό «απαιτεί μια ανεξάρτητη, περισσότερο εις βάθος ανάλυση», ενώ αναφέρει πως η έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες θυμάτων, ανεξάρτητες πανεπιστημιακές έρευνες και κυβερνητικά στοιχεία.

Οι ειδικοί εισηγητές είναι ανεξάρτητοι ειδικοί που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι όμως δεν μιλούν εξ ονόματος του διεθνούς οργανισμού.

Τον Μάιο, κατά τη διάρκεια σπάνιας επίσκεψης στη Σιντζιάνγκ, η Μισέλ Μπατσελέτ- Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- είχε καλέσει το Πεκίνο να αποφεύγει τα «αυθαίρετα» μέτρα, καταγγέλλοντας παράλληλα τις «βίαιες πράξεις εξτρεμισμού» στην περιφέρεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «γάμος της χρονιάς» στη Βρετανία στις 7 Ιουνίου: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Ουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Ο 33χρονος Χιου Γκρόσβενορ είναι ο πλουσιότερος Βρετανός κάτω των 40 ετών και νονός του πρίγκιπα Άρτσι - Θα είναι καλεσμένος στο γάμο του ο πρίγκιπας Χάρι;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM
Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Διεθνή / Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, μετά από μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 υποψήφιοι βουλευτές
NEWSROOM