Κίνα: Ο επιστήμονας που δημοσίευσε την αλληλουχία του κορωνοϊού «εκδιώχθηκε» από το εργαστήριό του

Κίνα: Facebook Twitter
Φωτ.: Video Screen-Grab
0

Ο πρώτος επιστήμονας που δημοσίευσε την αλληλουχία του ιού Covid-19, χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια από την κυβέρνηση της Κίνας, εκδιώχθηκε από το εργαστήριό του. 

Ο ιολόγος Ζανγκ Γιονγκζέν, έγραψε σε ανάρτησή του τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και η ομάδα του ενημερώθηκαν ξαφνικά ότι τους έκαναν έξωση από το εργαστήριό τους, το τελευταίο γεγονός σε μια σειρά υποβιβασμών και εκδιώξεων από τότε που δημοσίευσε την αλληλουχία του Covid-19, στις 11 Ιανουαρίου του 2020. Η κίνηση αυτή δείχνει πώς η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί πιέσεις και να ελέγχει τους επιστήμονες, επιδιώκοντας να αποφύγει τον έλεγχο των χειρισμών της σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού

Ο Ζανγκ έγραψε για την εκδίωξή του από το εργαστήριο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, αλλά αργότερα διέγραψε την ανάρτηση. Σε επικοινωνία του Associated Press με τον βραβευμένο ιολόγο, ο ίδιος δήλωσε πως νιώθει «άβολα» να μιλήσει, ωστόσο γεγονότα επιβεβαιώθηκαν από έναν συνεργάτη του. 

Η δοκιμασία του Ζανγκ ξεκίνησε όταν ο ίδιος και η ομάδα του αποκωδικοποίησαν την αλληλουχία του ιού Covid-19 στις 5 Ιανουαρίου 2020 και έγραψαν μια εσωτερική ανακοίνωση προειδοποιώντας τις κινεζικές αρχές για την πιθανότητα εξάπλωσής του. Εκείνη τη στιγμή, ο Ζανγκ δεν είχε ακόμη δημοσιοποιήσει την αλληλουχία. Την επόμενη ημέρα, το εργαστήριο του Ζανγκ διατάχθηκε να κλείσει προσωρινά από τον κορυφαίο αξιωματούχο υγείας της Κίνας και ο Ζανγκ δέχθηκε πιέσεις από τις κινεζικές αρχές. 

Οι ξένοι επιστήμονες έμαθαν σύντομα ότι ο Ζανγκ και άλλοι Κινέζοι επιστήμονες είχαν αλληλουχήσει τον ιό αλλά δεν τους είχε επιτραπεί ακόμη να τη δημοσιεύσουν, προκαλώντας δημόσιες εκκλήσεις για τη δημοσίευση. Σε απάντηση, ο Ζανγκ δημοσίευσε την αλληλουχία του κορωνοϊού στις 11 Ιανουαρίου 2020, παρά την έλλειψη κυβερνητικής άδειας. 

Η κίνηση αυτή επέτρεψε στις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο να αρχίσουν τις δοκιμές για τον ιό, αποκαλύπτοντας ότι ο ιός εξαπλωνόταν εκτός των συνόρων της Κίνας και προκαλώντας την ανάπτυξη κιτ δοκιμών, εμβολιασμών και μέτρων ελέγχου της νόσου. Ο Ζανγκ τιμήθηκε αργότερα με βραβεία αναγνώρισης. 

Αλλά η δημοσίευση της αλληλουχίας από τον Ζανγκ προκάλεσε επίσης πρόσθετο έλεγχο του εργαστηρίου του, σύμφωνα με τον Χολμς, συνεργάτη του Ζανγκ και ιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Ο Ζανγκ απομακρύνθηκε από τη θέση του στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και του απαγορεύτηκε η συνεργασία με ορισμένους από τους πρώην συνεργάτες του, παραλύοντας την έρευνά του. 

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ