Κροατία: Οι γυναικοκτονίες αναγνωρίζονται ως ξεχωριστό έγκλημα διά νόμου

Κροατία: Ψηφίστηκε η αναγνώριση των γυναικοκτονιών ως ξεχωριστό έγκλημα Facebook Twitter
Γυναικοκτονίες, φωτ.: ΕΡΑ
0

Ένα μεγάλο βήμα έγινε σήμερα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη με την αναγνώριση από την Κροατία της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστό έγκλημα.  

Το κροατικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τροπολογίες στον ποινικό κώδικα ώστε η γυναικοκτονία να εγγραφεί ως ξεχωριστό έγκλημα, καθιστώντας την Κροατία την τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει νομικό καθεστώς στις δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους. Πριν την ψήφιση από την Κροατία μόνο η Κύπρος και η Μάλτα είχαν αναγνωρίσει την γυναικοκτονία ως ξεχωριστό έγκλημα. 

«Με αυτές τις αλλαγές προστατεύουμε το δικαίωμα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών και στέλνουμε το μήνυμα πως η βία σε βάρος των γυναικών είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ο Κροάτης συντηρητικός πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου. 

Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει ποινές φυλάκισης από 10 έως 40 έτη για τους δράστες, την πιο βαριά ποινή της κροατικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Hina, οι αλλαγές του ποινικού κώδικα εγκρίθηκαν με 77 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, ενώ 60 ψήφισαν κατά

Σύμφωνα με τοπικές ΜΚΟ, η Κροατία είναι η τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το ποσοστό των γυναικοκτονιών στον συνολικό αριθμό των κατοίκων. Το 2022, 2.300 γυναίκες σκοτώθηκαν στην Ευρώπη από τον σύντροφό τους ή από μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Κροατία των 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, 13 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2022 και 12 από αυτές από ένα συγγενικό τους πρόσωπο. Το 2023 ο αριθμός των γυναικοκτονιών ήταν εννέα. 

Η γυναικοκτονία που στιγμάτισε την Κροατία και έφερε τη νομική αναγνώριση 

Το κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να προτείνει το κείμενο αυτό μετά τη δολοφονία τον Σεπτέμβριο της Μιχαέλα Μπέρακ, μιας 20χρονης φοιτήτριας Νομικής, η οποία δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό με τον οποίο είχε μια σύντομη σχέση. 

Ο θάνατός της προκάλεσε έντονη συζήτηση για τα κενά ενός συστήματος που έχει επιφορτιστεί στο να προστατεύει νομικά τα θύματα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα διεκδικώντας δικαιοσύνη για τη Μιχαέλα και την εγγραφή της γυναικοκτονίας στον νόμο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

 

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ